RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

- Passasjerene bør holde seg hjemme

Sist oppdatert:
Luftrommet er stengt i Nord-Norge og på Vestlandet og klokken 10 stenges det på Østlandet. Passasjerer oppfordres til å holde seg hjemme.

Askeskyen fra vulkanen på Island lammer torsdag det meste av flytrafikken i Norge. Både Widerøe, SAS og Norwegian må kansellere flygninger.

- Luftrommet fra Namsos og nordover ble stengt onsdag kveld, og i natt ble også Vestlandet stengt. Fra klokken 10 stenges det på Østlandet, får Nettavisen opplyst torsdag morgen.

- Passasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå i den situasjonen som har oppstått, opplyser Avinor.

- Kan stanse motoren
- Hva er det som er farlig med en slik askesky?

- En slik vulkansk sky inneholder mange partikler, som både kan sette seg både på flykroppen, ødelegge instrumentene - og i verste fall gå inn i motorene og stanse dem, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Nettavisen.

Han beskriver situasjonen som «dramatisk» for alle de titusener av passasjerer som rammes.

- Bør holde seg hjemme
SAS opplyser at de vil ha enkelte flyginger torsdag morgen, men at det fra klokken 10 er det full stans også for dem.

- Men også frem til klokken 10 vil det bli store begrensninger på trafikken på Østlandet. Så vi råder alle passasjerer til å holde seg hjemme i dag og forholde seg til informasjon de får fra media, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Nettavisen torsdag morgen.

- Totalt vil dette rammet 30.000 SAS-passasjerer i dag, vel å merke om alle flyginger blir avlyst utover dagen, sier Johansen.

Her får du oversikt over alle flygingene som er kansellert

Reisende kan kontakte SAS på telefon 05400

- Dette er selvsagt svært kjedelig for alle som skal reise i dag og vi skal gjøre så godt vi kan for å booke folk over på senere flygninger. Men vi må be om forståelse for at det med et så stort totalomfang så klarer vi ikke å ta unna alt, sier Johansen til Nettavisen.

Både Danmark og Sverige, og snart hele Nord-Europa, sliter med de samme askeproblemene, så det er lite sannsynlig at norske passasjerer vil bli fraktet ut av landet med buss eller tog, for så å komme seg videre med fly.

Les også: Luftrommet stenges i hele landet

Er du rammet av flykaoset? Tips oss på 21006010 eller send SMS TIPS til 2030

Ifølge meteorolog Tone Christin Thaule ved «Vervarslinga» på Vestlandet vil askeskyen dekke luftrommet i hele landet i løpet av dagen.

- Askeskyen kommer inn over Vestlandet nå snart og vil kjapt bevege seg videre mot Østlandet. De siste beregningene viser at luftrommet over stort sett hele Norge vil være dekket av den islandske vulkanasken fra 14-tiden og utover i dag, forklarer Thaule.

Hun opplyser at beregningene utføres på bakgrunn av tall og modeller fra britiske Met Office i London.

- Vi beregner den geografiske utspredelsen via matematiske modeller og tegner så dette inn på kart, forklarer hun.

Widerøe kansellerer alt
Også Widerøe har naturlig nok stengt trafikken.

- Alle avganger fram til klokken 12 torsdag er nå kansellert. Vi anbefaler at passasjerene følger med på vår Fly i Rute Tjeneste, opplyste Widerøe i natt.

- På grunn av vulkansk aske er luftrommet i Norge stengt. All flytrafikk i Norge er stengt inntil videre. Dette gjelder også Widerøes avganger. Passasjerer bes om å holde seg oppdatert på wideroe.no. Det er uvisst når flytrafikken starter opp igjen. Så snart det er kjent legges det ut informasjon her, opplyser selskapet.

Norwegian er også lammet av asken.

- Vi sender ut tekstmeldinger om de avgangene som blir kansellert til de av våre kunder som blir berørt. Vi har sendt ut tekstmeldinger om de avgangene som har blitt kansellert i kveld, og vi vil gjøre det samme i morgen, når vi sitter på sikker informasjon, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Nettavisen sent onsdag kveld.

Reisende kan kontakte Norwegian på telefon 815 21 815

Områdesjef for Avinor i Bodø, Jens Petter Duestad, følger spent med på de siste dataene fra Met Office i London.

- Vi får nye data om spredningen klokken 08.00 og vi vil da umiddelbart foreta en ny evaluering. Det tar imidlertid litt tid før vi kan gå ut offentlig, for det er kompliserte beregninger av askens tetthet og spredning, sier Duestad. Han tillegger at scenarioet med vulkanaske fra Island ligger inne i Avinors planverk og at de derfor et godt forberedt på det som nå skjer. - Dette er noe vi har visst at vil komme til å skje, sier han.

- Hvordan er situasjonen i Bodø nå?

- Luftrommet i Nord-Norge er stengt frem til minst klokken 10.00. Akkurat samme status som på vestlandet.

- Kan du se asken?

- Nei, asken er usynlig for det menneskelige øyet.

- Hva er den siste infoen dere har fått fra London?

- Det ser ut til at luftrommet over kysten av Skottland også må stenge. Det aller siste jeg har fått høre er at luftrommet over hele England kanskje også må stenges, sier Avinors områdesjef.

Les også: 800 evakuert på Island

Annonse: Trenger du alternativ transport? Søk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere