*Nettavisen* Nyheter.

- Stjeler skiene dine mens du står i pølsekø

Alpinanlegget i Trysil. Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Denne skisesongen stjeles det ski for 12 millioner kroner i Norge.

19.02.10 07:01

- Fra vintersesongen 07/08 til 08/09 har det vært en økning i tyveri av ski og skiutstyr på 30 prosent, forteller Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Skadeforsikring, til Nettavisen.

Gjensidige registrerte rundt 100 saker i forrige sesong, der snitterstatningen lå på omtrent 6000 kroner. Rysstad forklarer at tallene gjelder for vinterperioden fra desember til april.

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If, forteller at det stjeles ski og skiutstyr for mellom ti og tolv millioner kroner i Norge.

- Legger fra seg 10.000 kroner
Både Rysstad og Vennesland slår fast at økningen har sammenheng med at det i skibakkene er mye verdifullt utstyr som kan være fristende for mange.

- Mange legger jo godt til rette når de setter fra seg en verdi på 10.000 kroner utenfor puben eller spisestedet. Det gjør det fristende for mange, og kan nok også få noen til å stjele på impuls, mener Vennesland.

Det viser seg at tyvene er kresne, og at det derfor er nye, moderne ski som lever aller farligst i bakken.

- Tyvene ser etter gode ski, og ikke 15 år gamle planker for å si det sånn. Men utenom det er det ingen spesiell «trend», sier Rysstad.

Stjeler i skianleggene
I Gjensidige gjelder 80 prosent av sakene tyverier i Norge, og rundt 8 prosent i Østerrike. Dette er også trenden hos Europeiske Reiseforsikring.

- Dette kan enten forklares med at nordmenn leier ski når de reiser på ferie, eller at det rett og slett er en annen kultur for dette i andre land, sier Vennesland.

I Norge er hun derimot svært klar på hvor det stjeles flest ski.

- Skibakken er eldorado for tyvene. Det mønsteret vi ser fra i fjor, er at flest ski stjeles i forbindelse med pauser eller afterski. Skiene kan altså forsvinne mens du står i noe så uskyldig som en pølsekø, sier hun.

Plutselig kan pølsa altså bli veldig dyr. Ifølge Vennesland var det Trysil som i fjor tydelig pekte seg ut som tyvenes favorittsted.

- Vi ser at tyvene holder seg på noen steder, og at de reiser rundt til de store vintersportsstedene i Norge.

Høysesong i ferier
Vinterferien og påsken er høysesong for skityvene, og forsikringsselskapene råder til å være ekstra påpasselig i disse ferieukene.

- I disse ukene er det enda høyere aktivitet i skibakkene, noe som gjør at antall tyverier ofte vil øke, sier Rysstad i Gjensidige.

Slik stopper du tyven
For å unngå en brå slutt på skidagen, har forsikringsselskapene noen gode råd som kan være med på å forebygge tyveriene.

- Pass godt på skiene dine, bruk skilåser og merk dem godt. Det kan også være en idé å sette ski og staver fra hverandre på separate steder. Dette er ikke snakk om noe «hokus pokus», sier Rysstad.

Skiutstyr stjeles også fra for eksempel hytteområder, og Vennesland ber alle være flinke til å bruke boder for å gjøre tyvene litt mindre fristet.

Hun ønsker også at skianleggene selv kan bistå gjestene sine når det gjelder å plassere skiene på en sikker måte.

Dekkes av forsikringen
Både Gjensidiges og Europeiskes reiseforsikring dekker tapet av frastjålne ski. Det stilles heller ikke krav til for eksempel bruk av skilås, men begge selskapene oppfordrer til å benytte seg av råd som kan være forebyggende.

- Én ting er jo at man får igjen pengene for tapte ski. Men det blir alltid mye styr og plunder når man står der uten ski. Det er ikke ønskelig for noen, sier Rysstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.