RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

- Togene blir stappfulle

Sist oppdatert:
NSB har opplevd ekstrem pågang etter at flytrafikken stoppet onsdag. Men Preben (23) og Christoffer (23) vet hva de skal bruke stoppen i Oslo til.

- I morgentimene har vi opplevd en ekstremt stor pågang fra folk som både skal rundt om i Norge og til utlandet. Vi har økt bemanningen på billettkontorene og vi setter inn ekstra vogner der det er kapasitet til det, opplyser Åge-Christoffer Lundeby, informasjonssjef hos NSB, til Nettavisen.

Han legger til at togtrafikken kjører med alt de har tilgjengelig. Det er ordnet med 200 ekstra seter på Bergensbanen og i morgen vil ett ekstra vognsett bli satt inn fra Trondheim. Alle togene på Nordlandsbanen er fulle som en følge av vulkanskyen.

- Det er fullt eller så fylles det opp veldig fort, og det gjelder på alle avganger, legger Lundeby til.

Tog til Sverige

All flytrafikk til og fra Oslo Lufthavn ble kansellert fra klokken 10 torsdag på grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island.

For dem som vil komme seg ut av landet går det et tog til Göteborg fra Oslo S klokken 13 og 18 torsdag. Disse avgangene er ikke plassregulert, men også disse fylles veldig fort opp.

- Det er regler for hvor mange ståplasser man kan operere med, så vi har på ingen måte plass til «alle». Konsekvensen er at toget ikke går før antallet passasjerer er innenfor de sikkerhetsinstruksene vi følger, forklarer informasjonssjefen.

På togene som trafikkerer Bergensbanen og Dovrebanen er det plassregulert, så Lundeby hadde ikke tatt sjansen på en ståplass her.

Bussene fylles opp

Første buss fra Oslo til Gøteborg går klokken 13.15 og er framme 16.55. Swebus opplyste klokken 11 at det var 13 ledige seter igjen på denne avgangen. De neste avgangene med dette busselskapet fra Oslo til Gøteborg er kl 15.50 (2 ledige seter), 17.50 (17 ledige seter) og 21.30 (13 ledige seter). Den siste bussen går videre til København, der den er fremme klokken 07.25 fredag morgen. Billetten koster for en voksen 268 SEK til Gøteborg og 447 SEK til København.

GoByBus har tre avganger fra Oslo til Gøteborg torsdag ettermiddag og kveld, kl. 14.30, 18.15 og 21.45. Reisetiden til Gøteborg er tre timer og 50 minutter. Avgangen 21.45 går til København, reisetid åtte timer og 20 minutter. Pris for voksen er 239 SEK til Gøteborg, 388 SEK til København. Selskapet opplyser at det er ledige plasser på alle avgangene.

Flere flyplasser stengt

Kommer man seg først til Göteborg eller København gikk flyene noenlunde normalt i forhold til utenlandstrafikken torsdag formiddag.

Ifølge Berlingske Tidende ble deler av Jylland stengt klokken 12, og klokken 17 stenger Kastrup lufthavn ved København. En time senere stopper all flyging til og fra Danmark.

All trafikk til og fra flyplassen ved Göteborg, Landvetter, ble klokken 14 stengt.

- De værprognosene vi har fått visar at vårt luftrom rundt Göteborg Landvetter Airport kommer til å rammes av asken som kommer fra det islandske vulkanutbruddet. Dette kan medføre en risiko for flysikkerheten, sier informasjonssjef Annika Hilmersson på nettsidene til svenske Swedavia.

Sky News melder om at alle flyplassene i London også blir stengt på grunn av askeskyen. Flyplassene i Aberdeen, Edinburgh, Glasgow, Belfast og Newcastle ble allerede stengt torsdag formiddag.

Philip Avery fra den britiske værtjenesten Met Office sier til BBC at det kan ta flere dager før askeproblemet er over.

Også i Belgia, Nederland og deler av Tyskland stanses lufttrafikken som følge av vulkanasken fra Island, melder NTB. Dette gjelder fra klokken 14 opplyser den europeiske flysikkerhetsmyndigheten Eurocontrol.

Danskebåtene

Sjøveien er også et alternativ for passasjerer som vil komme seg ut eller inn til landet. Vivian Sivertsen hos DFDS Seaways kan fortelle at det har vært telefonstorm til selskapet i morgentimene onsdag.

- Vi er de eneste som seiler mellom de to hovedstedene Oslo og København. Det gjør at trykket har vært ekstra stort etter at flytrafikken stoppet opp her i Norge. Nå flyene nå står på bakken er det dagens avgang som er mest aktuell. Den går klokken 17 og er snart helt full, sier Sivertsen til Nettavisen.

Hvor mange som blir med på disse turene er litt usikkert i forhold til om det er én eller flere som deler en lugar. Ifølge Sivertsen er det rundt 2000 passasjerer på skipene. For selskapet handler begrensningene om sikkerhet og evakuering.

Andre alternativer sjøveien fra Oslo er Color Line til Kiel (Tyskland) og Stena Line til Frederikshavn (Danmark).

Tar seg en fest

For Preben (23) og Christoffer (23) ble hjemreisen til Bergen ekstra lang denne gangen.

De kom med fly fra Egypt onsdag kveld, og skulle fly videre hjem til Bergen sammen kveld. Dessverre rakk de ikke flyet til Bergen, og står torsdag formiddag fortsatt på Gardermoen.

- Vi har sovet her ett halv døgn, sier Preben. - Også våkner vi og får vite at ingen fly går noe sted, tilføyer Christoffer fortvilt.

De synes situasjonen er «veldig kjipt», men har forståelse for flystansen. Informasjon har de fått over høyttaleranlegget, men den mener de ikke har vært godt nok.

- Luftrommet er stort, kan de ikke bare fly utenom, spøker Preben. Når Nettavisen forteller at det antakeligvis ikke går et eneste fly torsdag, sier guttene at de nå vil ta inn på hotell i natt, ta seg en fest og ta toget hjem i morgen.

Les også: Jenteturen krasjlandet på Gardermoen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere