RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Unngå falsk luksus i ferien!

Sist oppdatert:
En billig, falsk Louis Vuitton veske, kan bli din støtte til terrorvirksomhet.

(LXUS.no) Nå er det ferietid og mange av oss kommer til å prute til oss falske vesker, klokker og klær i tvilsomme boder i varmere strøk.

Du bør kanskje tenke deg om to ganger.

Tilbake i 1982 var ble det omsatt falske merkevareprodukter for 5.5 milliarder dollar på verdensbasis. Verdens befolkning blir stadig mer merkebevisste og omsetter i dag for 600 milliarder dollar.

Omsetningen av piratvarer har økt med hele 10 000 prosent de siste 20 årene.

Estimatet kommer fra he International Anti-Counterfeiting Coalition (IACC), som er eid av en rekke merkevareeiere og jobber mot den stadig økende trenden.

Gigantomsetning

- Av hele verdenshandelen anslår OECD at mellom 5 og 9 prosent av omsetningen er piratkopier, sier Anna Elisabeth Nordbø i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). NHO jobber aktivt for bevisstgjøring om problemet og for å forbedre lovverket som skal bidra til å få bukt med piratkopieringsvirksomhet.

LES OGSÅ: Nyrike kinesere velger Rolex

- Det mange ikke er klar over er at piratvirksomhet har koblinger til organisert kriminalitet og det er påvist koblinger til terrorvirksomhet. Man må huske at dette er lettjente penger med veldig lav risiko. Det er bedre fortjeneste på omsetning av piratprodukter enn det er med narkotikasmugling, sier Nordbø. Strafferammen for opphavsrettskrenkelse, merkevarekrenkelse og designkrenkelse er i Norge kun tre måneder.

Rik målgruppe

I motsetning til hva man tidligere har trodd, viser en britisk undersøkelse at målgruppen for falske merkevarer er bemidlede mennesker, som også er mer tilbøyelige til å kjøpe de ekte produktene.

Tidligere har man antatt at hovedmålgruppen til falske produkter er mindre bemidlede mennesker som likevel ikke ville kjøpt originalprodukter. Dette viser seg nå å være feil, skriver Finfacts.com.

KONTROLLNUMMER: Det bør ringe en varselslampe når kontrollnummeret er 1234567890.

- Selv om det ikke alltid er slik at en kjøpt falsk veske er et tapt salg for originalmerkevaren, innebærer omsetning av piratprodukter likevel tapt omdømme for originalproduktet og originalprodusenten, sier Anna Elisabeth Nordbø. - Luksusprodukter utgjør kun to prosent av piratproduktene, noe som kanskje overrasker mange. Alle slags produkter blir nemlig piratkopiert, også mat, drikke, leker, medisiner og reservedeler til maskiner, biler og fly.

Burberry på falsknertoppen

Den britiske undersøkelsen røper at det er Burberry, Gucci, Louis Vuitton og Yves Saint Lauren som er de mest kopierte produktene.

LES OGSÅ: Louis Vuitton skjerper piratkampen

- Å kjøpe en falsk veske kan være ufarlig nok, men når man ser på hva som omsettes av falske medisiner, bildeler og barneleker så ser vi ekstremt mange tilfeller som er direkte helse- eller livsfarlige. Man har avslørt piratkopier av medisiner som har vært laget av kritt og maling, sier Nordbø.

Regelverket for import av forfalskede varer har blitt forbedret med årene, og det er lettere for tollerne å slå ned på tilfeller av piratvaresmugling.

Foreløpig slår man i Norge ikke ned på turister som har kjøpt varer til personlig bruk, slik man har begynt å gjøre blant annet i Italia der en norsk 12-åring ble arrestert for å bære en falsk Rolex noen år tilbake.

Men Nordbø oppfordrer likevel på det sterkeste å holde seg til lovlige originalprodukter på shopping i ferien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere