Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Våkner Katla, kan du glemme sommerferien

MONSTERVULKANEN: Katla er dekket av isbreen Myrdalsjökull.
MONSTERVULKANEN: Katla er dekket av isbreen Myrdalsjökull. Foto: Chris 73 (Wikimedia Commons)
Sist oppdatert:
Geologer verden rundt frykter at monstervulkanen Katla skal våkne til liv.

Mens utbruddet fra Eyjafjallajökull lammer flytrafikken i store deler av Europa, er det vulkanen Katla geologer og vulkaneksperter nå følger tettest med på.

I tre av fire tilfeller hvor Eyjafjallajökull har hatt et utbrudd, har nemlig naboen Katla fulgt hakk i hel. Forskere advarer mot både tsunami og enorme flodbølger dersom Katla skulle våkne til liv.

- Ville vært katastrofalt
Professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo frykter at Katla skal våkne til liv.

- Det ville vært katastrofalt. Katla er en stor vulkan, som ligger 15-20 kilometer vest for Eyjafjallajökull. Hun er mye større enn nabovulkanen som har utbrudd nå, og har mye større magmakammer, forklarer Nystuen til Nettavisen.

Over Katla ligger det opptil 800 meter med is. Hvis Katla, som har større smeltemasse og trykk, får et utbrudd, vil det smelte enorme mengder is og utbruddet vil bli svært eksplosivt.

- Dette vil resultere i enda større mengder med vulkansk aske, og situasjonen vil bli langt verre enn i dag, sier Nystuen.

Forrige store Katla-utbrudd i 1918 utvidet Islands sørlige kyst med rundt fem kilometer.

- Varsler om utbrudd
Erfaringsmessig varsler utbrudd fra Eyjafjallajökull om utbrudd fra Katla.

- Forrige gang Eyjafjallajökull hadde utbrudd var fra 1821 til 1823, og varte i nesten 13 måneder. Den hadde også utbrudd rundt år 500 og i 1612. Alle disse utbruddene har blitt etterfulgt av utbrudd fra Katla. Så historisk sett kan vi se at Eyjafjallajökull varsler om utbrudd fra Katla, sier Nystuen.

Og skulle det skje, vil det være en katastrofe for både Island og resten av Europa og verden.

- Det kan bli katastrofalt, ikke minst for Island. Flom vil skylde over store bosatte deler av landet, sier Nystuen.

- Glem sommerferien!
Ifølge Nystuen vil et utbrudd fra Katla trolig også kunne bli svært langvarig.

- Hvis Katla får utbrudd vil flytrafikken kunne bli totalt lammet i lange tider. Da kan du nok glemme sommerferien, sier Nystuen.

Det sier seniorforsker Fred Prata ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) seg enig i.

- Hvis Katla får utbrudd kan nordmenn bare glemme å ta fly i sommerferien og heller reise på hytta, sier Prata til Nettavisen.

- Vil prøve å legge om rutene
Prata er en av verdens fremste eksperter på vulkaner og vulkanaske. Han tror at flyselskapene vil komme til å prøve å tilpasse seg, dersom Katla skulle få et utbrudd, eller dersom det viser seg at utbruddet fra Eyjafjallajökull blir langvarig.

- Flyselskapene vil nok prøve å endre på rutene, ettersom de får mer informasjon om utbruddet og hvor lenge dette vil vare. De vil nok prøve å finne veier rundt dette, og flytte flyginger til andre steder, sier Prata til Nettavisen og legger til at det er svært vanskelig å forutsi hvor lenge og hvor i Europa luftrommet vil være stengt.

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen bekrefter overfor Nettavisen at de allerede har gjort endringer på noen av sine ruter.

- Det er det vi gjør nå. Vi tar ut og slår sammen ruter. Men det går ikke an å legge opp noe fast ruteprogram, for vi er prisgitt denne skyen og de varslene vi får, sier Johansen til Nettavisen.

- For ustabile prognoser
På grunn av de korte varslingsperiodene og de ustabile prognosene, ser ikke Johansen noen mulighet for å legge om hele flyprogrammet.

- Det er for ustabile prognoser til å legge om hele flyprogrammet, og store logistiske utfordringer ved dette som kan være utfordrende. Det kan være at man finner en luftleder utenfor askeskyen som gjør at vi kan fly nord om Island og nord om Norge og liknende, men foreløpig er prognosene for ustabile til at vi kan gjøre noe permanent, sier han.

Johansen bekrefter at all europatrafikk fra Norge vil være stengt også i morgen.

- Prognosene er så dårlige, at vi allerede har bestemt at det ikke blir noen europaflygninger i dag eller i morgen. Vi vil ikke lure noen til å tro at vi skal fly, sier han.

- Ingen grunn til å droppe sommerferien
Men informasjonssjefen ser ingen grunn til å bekymre seg for sommerferien.

- Jeg er en optimist av natur og tror ikke man skal være bekymret for sommerferien ennå. Det er bare å bestille flybilletter og planlegge sommerferien som normalt, sier Johansen.

Han viser til at reisende uansett vil få igjen pengene dersom de ikke kommer seg ut på tur, og at det ikke løser noen problemer å droppe å bestille ferie på grunn av askeskyen.

- Følger utbruddet dag for dag
Heller ikke Avinor ønsker å spekulere i om sommerferien kan bli ødelagt som følge av utbruddet fra Eyjafjallajökull - eller nabovulkanen Katla.

- Jeg har ikke lyst til å sepekulere rundt sommerferien. Ingen vet hvor lenge dette utbruddet kommer til å vare, så vi får bare følge utbruddet og prognosene fra dag til dag, sier informasjonssjef Ove Narvesen i Avinor til Nettavisen.

Men også han understreker at flyselskapene allerede delvis legger om rutene for å tilpasse seg den vanskelige situasjonen.

- Rutene blir jo allerede lagt om for å unngå å komme i områder med denne askeskyen. Problemet for Norges del er at vi ikke kommer inn og ut av eget luftrom, sier Narvesen som ikke utelukker at det vil bli gjort forsøk på å endre rutene dersom problemene i luftfarten blir langvarige.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!