10 tips til lange flyreiser

Foto: Crestock.com

Slik planlegger du turen.

For mange er kun noen få timer om bord i et fly en stor tålmodighetsprøve. Med skrikende unger, trange plasser og ikke minst en irriterende stolrygg som kommer dunkende ned i kaffekoppen, er det nok av irritasjonsmomenter om bord.

Finn din neste ferie med Nettavisens reisesøk.

Lange flyreiser krever planlegging
Når reisemålet heter Thailand, USA eller kanskje Australia må man være innstilt på en svært lang flytur, kanskje så mye som 15–20 timer. Da er det greit å ta visse forholdsregler og planlegge flyturen på forhånd.

Les mer om reisemål i Thailand hos Reiseplaneten.

1. Ta med en stor og luftig joggebukse som du kan skifte til før du går om bord, eller på flyets toalett like etter avgang. Det er langt mer komfortabelt og sitte 10 timer i en slik «kosebukse» fremfor en trang dongeribukse med belte.

2. Ta av skoene og kanskje og strømpene, men sørg for at du ikke blir for kald. Juster også den kalde luften i taket over setet, slik at du ikke blir for varm.

Vinn tur for to til Wien, delta i Reiseplanetens quiz her.

3. Prøv å ha en positiv innstilling til turen. Mye av det negative ved en lang flytur ligger i det mentale og psykiske. Bestemmer du deg på forhånd at dette blir en forferdelig tur, så blir det som regel også det.

4. På lange flyginger til for eksempel Sydney i Australia har du som regel en egen TV med fjernkontroll og med mange filmer, tv-serier og spill du kan underholde deg med. Planlegg litt på forhånd ved å sjekke hjemmesiden til flyselskapet før du reiser, her kan du ofte finne ut hvilke filmer som sendes på ditt fly.

Les mer om reisemål i Australia hos Reiseplaneten.

5. Planlegg flyturen og hold deg til planen. Har du to ukeblader og en avis med deg om bord ikke les ut alt før du har kommet i luften. Du må gjerne unne deg kaffe, te eller alkohol, men kanskje først og fremst kombinere dette til et måltid.

En film etter maten og drikken har på mange en avslappende virkning. Pass ellers på å drikke nok vann. Det er ikke særlig lurt å bli dehydrert på en lang flytur, da melder hodepinen seg.

6. Etter 1–2 timers søvn, måltid og film har du fort unnagjort halve flyreisen, og da passer det perfekt å lese et par ukeblader, bøker eller aviser som du selvfølgelig har husket å ta med deg i håndbagasjen. Flyreiser er også ypperlig for sudoku eller kryssord, eller kanskje en uformell yatziturnering dersom flyets underholdningssystem har dette. Det blir jo nesten som påskeferien på hytta når været er dårlig.

7. Ta med en kladdeblokk og en kulepenn. Det er utrolig mye man kan notere og samtidig få tiden til å gå. Du kan for eksempel skrive notater til jobb eller skole, kladde innbydelser eller gjestelister til noe du skal arrangere etter hjemkomst, eller kanskje lage budsjett over hva som skal handles under ferien. Bruk kreativiteten og du vil merke at det er mye nyttig og unyttig som kan noteres om bord i et fly.

Her får du gratis reiseguider.

8. Ha med en god spilleliste på iPoden og last gjerne ned noen podcaster eller en lydbok. Reiser du med barn er det lurt å ta med flere spill, kortstokk og tegneserier. Kryssord, Suduko, spørrebøker og reisegeni er alle god hjernetrim i perioder du kjeder deg. Det er ikke alltid barneposen på flyet holder barna i aktivitet særlig lenge.

9. Pass på å få de plassene dere ønsker. Det finnes nettsider som viser sitteplassene om bord i ulike flytyper. Det er litt kjedelig om kjæresten havner på andre siden av midtgangen. Mange ønsker å sitte ved nødutgangene da det her ofte er bedre benplass. Kanskje er det ikke like fristende å sitte rett ved toalettene, husk at på store er ikke disse nødvendigvis bare bakerst i flyet.

Sjekk sitteplasser og annet nyttig om flyreisen hos Reiseplaneten.

10. På lange flyreiser har man som regel tatt fri fra jobb eller skole. Et av de beste tipsene og god motivasjon når du kjeder deg er å tenke på hvor du egentlig skulle vært hvis du var hjemme og hvor mye kjekkere du faktisk har det om bord i flyet enn på jobben eller skolen. Og husk, om noen timer starter eventyret!

Les flere reisenyheter i Nettavisens reisemagasin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.