*Nettavisen* Nyheter.

3,1 millioner skal ut av landet

Foto: SASCHA SCHUERMANN (AFP/Scanpix)

Og de drar helt frivillig - til Syden.

08.10.09 18:56

Finanskrisen regnet bort, konkluderer charterselskapene med foran vinterens Syden-sesong.

Les også: Her er sommerens ferienyheter

- Ja, nå ser det ut som om vi er på rett vei, sier Star Tours administrerende direktør Christian Lunde i en pressemelding. Ifølge en reiseundersøkelse fra Respons Analyse peker nå alle pilene oppover igjen, og nordmenn vil ut på tur og ut av landet.

På nivå med 2007
Nær 3,1 millioner nordmenn planlegger en utenlandsreise det kommende året, og seks av ti skal reise både sommer og vinter. Det viser den årlige reiseundersøkelsen, gjennomført for Star Tour.

Den typiske Syden-ferien øker, mens storbyferien går tilbake.

- Sammenlignet med i fjor så er det flere som planlegger en utenlandsferie det neste året. Pris er ikke lenger så viktig og vi dumper Norden til fordel for Tyrkia og Spania, forklarer Lunde.

Antallet som har nå har planer om å reise på ferie utenlands gjør at bransjen nesten er på nivå med toppåret 2007.

Lunde mener dette er et direkte utslag av den elendige sommeren som rammet store deler av landet. For charterselskapene ble finanskrisen bare en liten bris.

- Mange tørsteshopper Syden-reiser etter en mislykket sommerferie på nordlige breddegrader.

Pris er ikke så viktig
Spørsmålet om pris er heller ikke så viktig nå som tidligere i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Star Tour opplyser at i vårenes undersøkelse var prisen det viktigste, mens i høst er pris på fjerdeplass. Det nordmenn er opptatt av nå er opplevelser i nye land og steder, kombinert med sol og varme.

Ferievarianten med «all inclusive» har opplevd en voldsom vekst det siste året. Mange har etter hvert vært på cruise og fått smaken på tilsvarende type ferie på land. Lena Petersson forteller om en vekst i salget av «all inclusive» på 175 prosent de siste tre årene.

Vil ha sol og varme
Drømmeferien er for de aller fleste inkluderer sol og varme, kombinert med ulike aktiviteter (18 prosent). Deretter følger en reise til et eksotisk reisemål - som også gjelder Thailand (17 prosent) og en klassisk sol- og badeferie på tredje plass (15 prosent).

Spania er fortsatt det store ferielandet. Tre av ti (32 prosent) velger Spania og det er en oppgang på tre prosentpoeng fra i fjor. På andreplass ligger Hellas (17 prosent), som også har en liten oppgang fra i fjor.

Landet som vokser mest er Tyrkia. Her er interessen fordoblet, fra fem til ti prosent, bare siden i fjor høst. Samtidig holder Thailand seg stabilt på 7 prosent.

Finn de beste prisene på rutefly, hotell og leiebil med Nettavisens reisesøk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.