*Nettavisen* Nyheter.

6 gode ølstopp

Sverre Oskar Øverby i Glopheim kafé, som er beskyttet av Riksantikvaren. Foto: Bjørn Moholdt

Godt øl er den nye vin, og her er noen bryggerier det er verdt å sjekke ut i Norge.

– Stadig flere har fått smaken på hjemmebrygg, det er i tiden, mener salgs- og markedsansvarlig Fritjof Loen (37) i Atna Øl.

De siste årene har en rekke mikrobryggerier sett dagens lys over det ganske land. Inspirasjon er hentet fra England, Tyskland, USA og ikke minst Danmark, der mikrobryggeribølgen tok av lenge før trenden nådde Norge.

Send dine NORGES-TIPS til Reiser & ferie.

Lokale tradisjoner og kultur
De fleste klarer seg rimelig bra, mye takket være en solid, lokal forankring. En lærdom fra Danmark er nemlig at øl i stor grad er knyttet til lokale tradisjoner og kultur, og skal ikke bare smake bedre enn industrielt fremstilt pils, men også ha kvaliteter ut over selve drikken.

– Vi har hentet inspirasjon og smak fra nærmiljøet, fra jakt- og skogbrukstradisjonene i området, understreker Loen, og innrømmer glatt at man gjerne «jukser litt», ved å tilsette ølet ekstra lokal koloritt med granskudd og bjørkeløv.

Å bestille «øl» på restaurant er for entusiastene det samme som å be om «mat». Det skal være rett øl til rett mat, nettopp som i vinens verden.

– Folk blir mer bevisste på kombinasjonen øl og mat, og ingenting smaker som godt hjemmelaget øl til skikkelig husmannskost, mener Fritjof Loen og hever glasset for hjemmebryggets nye vår.

Ta ølrunden

Les mer om bryggeriene på Reiser & ferie

1. Flåm: Ægir bryggeri og skjenkestove

2. Inderøy: Inderøya Gårdsbryggeri

3. Lofthus: Ekspedisjonen bryggeri og skjenkestove

4. Egersund: Berentsens Brygghus

5. Grimstad: Nøgne Ø

6. Atna: Atna Øl

Se Reiser & feries ROMANTISKE FAVORITTER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.