Er du god til å gi tips? Og da tenker vi ikke på om du gir mest eller minst, men heller om du vet hva som er kutyme i det landet du besøker når det gjelder å gi eller ikke gi tips – og eventuelt hvem som skal få hva.

Vinn en reise til New york: Send inn ditt beste feriebilde.

Lær deg drikskulturen i landet du skal besøke
I enkelte land er driksen helt livsnødvendig da de ikke får annen lønn, mens andre land har faste skatter og driksavgifter på regningen. Religion og kultur er andre faktorer som gjør at man skal kjenne sitt publikum før man betaler, eller lar være å betale, driks til kelnere, guider og vaskehjelp. Ofte er det vanskelig å vite beløpet når man besøker land langt unna, hvor man er mindre kjent med kulturen og språkbarrierene er store. Vi har derfor satt opp noen enkle driksregler for reisemål i Østen.

Informasjon om ferieland over hele verden hos Reiseplaneten.

Asia og Australia
Mens folk i India vil løpe etter deg mens de «skriker» etter penger, vil en tilsvarende situasjon i Japan være helt usannsynlig. I Japan vil det nærmest være forulempende å gi driks. Noen enkle driksregler for populære reisemål i Østen og Stillehavsregionen er følgende:

Australia og New Zealand:
Gi en dollar per koffert til hotellets pikkolo, 1 – 5 dollar per dag til den som vasker ditt rom på hotellet og 10 -15 prosent på regningen du får i restauranten.

Kina
Sjekk om hotellet har lagt til avgift på regningen. Er det gjort, så forventes ikke ytterlige driks for hotellets tjenester. Hvis du likevel ønsker å gi tips for diverse tjenester, så gi denne diskret. Det er svært viktig slik at ingen taper ansikt. Det er vanlig å gi mellom 10 og 30 yuan per «tjeneste». Bærehjelp for kofferter etc. gis standard 10 yuan per koffert.

India
Kelnere på gode restauranter forventer ca. 15 prosent i driks. På enkle spisesteder så gis det noen få rupier til servitøren. Bærehjelp på hotellene gis cirka 50 rupier per koffert. Vaskehjelpen på hotellet gir du cirka 250 rupier per natt. Sjåfører skal ha mellom 50 og 100 rupier per dag. I India skal du ikke bli alt for overrasket om du blir bedt om tips uten noen foranledning. For eksempel at en ansatt på hotellet banker på døren din og spør om alt er ok, men du behøver ikke betale noe ved slike anledninger.

Japan
Her skal du være veldig varsom med driksen. Stort sett tas ikke driks imot med takk. Vil du gi driks, så gjør dette helst med yen (lokal valuta), og ikke i euro eller dollar. Private sjåfører kan betales cirka 1000 yen dagen, taxiregningen runder du opp, mens turguider kan få cirka 3000 yen per dag. For større beløp, for eksempel en guide som har hjulpet en gruppe noen dager bør få driks i en egen konvolutt.

Malaysia
På restauranter kan du gi 10 – 15 prosent i driks. Pikkoloen på hotellet kan få en dollar per koffert og tilsvarende beløp til vaskehjelpen. Private guider forventer cirka 5 – 10 dollar dagen. Gi helst driks i lokal valuta, ringgits (MYR), men lær deg kursen slik at du gir riktig beløp.

Thailand
På restauranter kan du gi cirka 5 kroner per måltid. Gi beløpet i lokal valuta (baht). Pikkolo på hotellet får 5 -10 kroner per koffert. Det er ikke vanlig å gi ryddehjelp eller concierge på hotellet driks. Det er heller ikke vanlig å gi driks på hosteller eller svært enkle hoteller. Drosjesjåføren kan få cirka 10 kroner i driks for turen, mens private sjåfører kan få 50 – 100 kroner dagen.

Les stor driksguide hos Reiseplaneten.