Beste i by’n

Foto: Karl Ragnar Gjertsen (Wikimedia commons)

Du kan kanskje gi innsidetips til New York, London og Paris, men hvor godt kjenner du disse norske byene?

24.06.10 11:30

Enten du skal besøke familie i sommer, bare kjører gjennom eller har lyst på en billig byweekend: Her er en miniguide og tips til 5 norske byer.

tips fra flere norske byer hos Reiser & ferie.

Arendal
Sørlandets Venedig fikk sitt kallenavn fordi byen skal være bygget på syv holmer. Kanalene er for lengst fylt igjen, men diskusjonen om å grave dem opp lever. Det er uansett nærheten til vann som definerer Sørlandets eldste by, og slik har det vært siden økt skipstrafikk over Skagerrak i seinmiddelalderen la grunnlaget for et livskraftig samfunn. Ta en rusletur blant Tyholmens inntagende og særpregede trehusbebyggelse, som ble spart under de store bybrannene på 1800-tallet. Nyt kaféliv og maritim stemning ved Pollen, eller unn deg en ferjetur til den flotte øya Merdø.

Spis
Café Lindvedske på Tyholmen er trivelig året rundt, og ølelskere vil fryde seg over utvalget fra mikrobryggeriet Nøgne Ø. PS: Sjekk når de har gjestekokk-kveld! Chaos og Tapas på solsiden av Langbrygga er et fargerikt sted med nydelig mat, mens den litt «hemmelige» Thai-Esan i Vestre gate 21 serverer byens beste thaimat.

Sov
Arendal Gjestehus er en restaurert herskapsvilla med egen hage, sjarm og gunstige priser. Et stykke utenfor sentrum finner du et av landets lekreste funkisbygg, Strand Hotel Fevik, som også har en spektakulær beliggenhet.

Reiser & ferie har også kåret Norges mest romantiske steder.

Drammen
De senere års målbevisste oppfriskning av industri- og pendlerbyen har blitt merke til langt utover landets grenser. I fjor mottok en rørt ordfører pris for Europas beste byfornyelse, mens gjenoppbyggingen av Drammen teater etter brannen i 1993 på sin side ble belønnet med Europa Nostra-prisen. Den en gang legendarisk skitne Drammenselva er rensket kraftig opp og en tur langs den nye elvepromenaden kan trygt anbefales. Bragernes torg er Norges største, og har vært byens naturlige midtpunkt og møtested i hundrevis av år. Ølelskere bør kjenne sin besøkelsestid hos Norges eldste bryggeri Aass, som tar imot besøkende i den vakre Gildehallen, der du blant annet kan få kjøpt munnblåste glass spesiallaget for bryggeriets edle dråper.

Spis
Glass brasserie & bar har panoramautsikt over den sakteflytende elva og et fusjonskjøkken med vekt på norske råvarer. Dynastiet Restaurant serverer kinesiske retter med hovedvekt på provinsene Kanton og Szechuan.

Sov

Du bor godt og sentralt på for eksempel First Hotel Ambassadeur, som blant annet har en liten relaxavdeling og tilbud om matkurs. Et rimeligere alternativ er Høvik overnatting, der kan leie rom i et villastrøk med hage noen få minutters gange fra sentrum.

Hos Reiser & ferie får du også tips til råbillige opplevelser i Sommer-Oslo.

Haugesund
Sild, jazz og film er stikkord i august, da Haugesund står fullstendig på hodet noen uker, men også ellers i året er Rogalands tredje største by vel verdt en tur. Ikke minst bør historieinteresserte kjenne sin besøkelsestid. Nord for sentrum finner du for eksempel Norges riksmonument Haraldshaugen, der Hårfagre skal ligge begravet, mens vårt lands navn har sin opprinnelse fra Karmsundet, som i tidligere tider ble kalt Norðrvegr. Det rikt utsmykkede, rosa rådhuset er et av landets fremste, nyklassisistiske bygg. Et par kvartaler nedenfor kan du rusle langs Haraldsgata, som skal være landets lengste gågate, og nedenfor der igjen finner du en livlig og trivelig lysløype langs Smedasundet.

Spis
Kjartan Kjetland og hans Extreme Dinners byr på virkelig uvanlige matopplevelser, og har blant annet hatt suksess med sitt Arrabitata-konsept der 16 retter blir matet gjestene med skje. Ellers er komlemiddagen på BestaStuå en solid og hjemmekoselig opplevelse.

Sov

Clarion Collection Hotel Amanda ved Smedasundet har filmtema, fin utsikt, finsk sauna og hjemmekoselig atmosfære. Et rimeligere og like sentralt alternativ er Strandgaten Gjestgiveri.

Reiser & ferie har også kåret Norges herligste museer.

Kristiansund
Nederlendere drev tømmerhandel her på 1500-tallet, men det var fisken som utover på 1700-tallet ga Kristiansund styrke og vekst. I 1850 hadde byen landets største klippfiskproduksjon, noe du kan lære mer om på Norsk klippfiskmuseum. Ellers er landets eldste opera, med røtter tilbake til 1805, blant byens store stoltheter, og i februar bør du få med deg Operafestukene. 22.–27. juni setter Frode Alnæs’ Tahitifestival sitt preg på byen, men musikklivet blomstrer året rundt. Bydelen Innlandet har unik kystarkitektur, og sent en klar kveld bør du ta sykkel eller bil fatt sørover. Da når du Atlanterhavsveien, som i 2005 ble kåret til århundrets norske byggverk. Synet av sola som går ned i havet bak Kvithomen fyr har få reelle utfordrere.

Spis
Smia fiskerestaurant, som ligger i et trivelig trehus fra 1787, satser på nordmørsk tradisjonsmat og har vunnet flere høythengende utmerkelser for sine kulinariske prestasjoner. Dødeladen café og kultursted holder – utrolig nok – til i et enda eldre hus, og er et tilbakelent sted med stadige arrangementer.

Sov

Ti minutters gange fra sentrum kan du overnatte rimelig og med flott havutsikt i Dalabergan Rorbuer. Noen kilometer utenfor byen finner du Angvik Gamle Handelssted, et hotell med historisk sus, spa og eget museum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eaglestein

Les også om Norges beste rasteplasser hos Reiser & ferie.

Porsgrunn
Grenlandsbyen, kjent for prosessindustri og porselen, har tatt grep og blomstrer mer enn på lenge. I juli 2007 feiret Porsgrunn sine første 200 år som by, og blant gavene var en ny, flott rådhustrapp som har inntatt rollen som utendørs, kulturell storstue. Trappa leder ned mot elva, der en trafikkfri promenade er blitt et deilig pusterom, mens Storgata syder av kaféliv og handel etter at kjøpesenteret Down Town truet med å drenere sentrum for folk. Byens største turistattraksjon, Porsgrunds Porselænsfabrik, flagget riktignok tidligere i år ut sin industrivirksomhet, men har bevart blant annet fabrikkutsalg og designavdeling. Ellers er Grenland Friteater en nøkkelinstitusjon i byens kulturliv, med forestillinger, byvandringer og ikke minst stor teaterfestival i juni. Byen har også flere gode kunstgallerier, hvorav Galleri Osebro fortjener spesiell oppmerksomhet.

Spis

Stilfulle Restaurant Osebro, som du finner i et 250 år gammelt herskapshus i Storgata, regnes som byens beste restaurant. Kafé K langs elvepromenaden har flott uteservering, god mat og gromme jazzkonserter, mens Friiserbrygga mat & vin er best på tapas.

Sov

Hotell Vic i Skolegata har solide røtter og sentral beliggenhet. Den eldste delen ble bygget som herregård av konsul J. S. Gasman i 1825, og er dermed nesten jevngammel med Porsgrunn by.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.