I Hillerød, bare 35 kilometer utenfor København, ligger et av Nordens alle vakreste slott. Frederiksborg slott har vært residens for danske konger i århundrer. Her kan du oppleve slottsmuseet, spise en lunsj på Leonora ned ved sjøen og bli med på en liten seiltur. En tur til Hillerød kan bli mer opplevelsesrik enn du tror.

Finn reisetips om København hos Reiseplaneten.

Bygget av far, revet av sønn
Slottet ble først bygget midt på 1500-tallet av kong Frederik. Imidlertid rev hans sønn, Christian IV, mesteparten ned for senere å bygge et nytt slott i hollandsk renessansestil på begynnelsen av 1600-tallet. Fra det sto ferdig og helt fram til 1840 ble danske konger kronet nettopp her i Frederiksborg. Den svært vakre slottskirken er dessuten ordenskapell for danske ridderordener som Dannebrogordenen og Elefantordenen. I 1859 ble slottet ødelagt av brann, men allerede året etter startet gjenoppbyggingen av eksteriøret. Heldigvis for ettertiden kom slottsinteriøret forbausende nok omtrent uskadd fra brannen.

Enormt parkanlegg
Så sent som i 1996 gjenåpnet parkanlegget. Store ressurser gikk med på å skape fortidens prakt tilbake, og det hundre meter brede og 400 meter lange parkanlegget som er anlagt i terrasser fremstår nå vakrere enn noensinne.

I 1878 ble Nasjonalhistoriske Museum opprettet på Frederiksborg Slott, og siden har de hatt lokaler på slottet. Ikke bare er slottet og slottskirken utrolig vakker både innvendig og utvendig, men du finner også Danmarks største samling av portretter. Her er dessuten grafiske trykk, kunstindustrielle samlinger og diverse historiesamlinger. Museet har også en moderne samling som gir god informasjon om Danmark siden andre verdenskrig.

Les mer om reisemål i Danmark hos Reiseplaneten.

Greit å vite
Slottet og Museet er åpent hele året, og i høysesong er åpningstidene fra 10:00 til 17:00. Inngangspris er 60 kroner for voksne og med rabatter for barn under 15 år. Det er lov å fotografere samlingene hvis du ikke benytter blitz.

Priseksempler på fly Oslo – København fra Momondo:
6. – 9. august: 1123 kroner t/r
13. – 17. august: 665 kroner t/r
16. – 20. august: 665 kroner t/r
24. – 27. august: 448 kroner t/r

(Prissøket er gjort mandag 26. juli med Nettavisens reisesøk, Momondo. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg)

Komme seg til Hillerød
Det er ingen sak å komme til Hillerød. Ta fly eller ferge til København. Hillerød by er i prinsippet bygget rundt Frederiksborg by og Nord-Sjællands strender er ikke langt unna. Fra København kan du ta lokaltoget til Helsingør, (S-tog), men gå av på Hillerød. Fra Hillerød går lokalbussene 701, 702, 703 og 325 til Frederiksborg Slott. Jernbanen mellom København og Hillerød har for øvrig aner fra 1864. Alternativt kan du bli med på ferdige opplegg med avreise fra København. Ta kontakt med ditt reisebyrå eller en turoperatør i København. En heldagstur med avgang fra Rådhusplassen i København inkludert transport, guide og inngang koster fra rundt 500 kroner.

Last ned gratis reiseguide om København her.