*Nettavisen* Nyheter.

Danmarks beste kroer

Stemningen er god på danske kroer. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

Få steder er det like dejlig å være norsk i Danmark, enn på en klassisk kro.

13.07.12 21:30

HTML EMBED

I hjertet av Jylland, en kort kjøretur fra Skanderborg og Billund, ligger Nørre Vissing Kro.

Det koboltblå mursteinshuset ved innkjørselen til landsbyen Nørre Vissing er lett å kjøre forbi for den som ikke vet bedre. For oss andre som har opplevd maten, vinkjelleren og ikke minst gjestfriheten til innehaver og superkokk Morten Mugind og personalet hans, er den mer enn et beleilig stopp. Den er ren nytelse.

Dansk kro av lidenskap

I likhet med mange andre danske vertshus, har Nørre Vissing Kro i flere hundre år hatt en viktig funksjon som praktisk stoppested for farende mellom store og små danske byer.

Systemet av veikroer ble opprettet allerede i 1286. Da bestemte kong Erik Klipping at det langs kongeveiene skulle bygges kroer hvor kongen kunne overnatte med sitt følge. Som motytelse fikk kroverten kongelig privilegium til å brygge øl, og å selge snaps og øl uten å betale skatt.

Hundre år senere utvidet dronning Margrethe I disse privilegiene til at det for «hver fjerde mil» (ca. 30 km) langs hovedveiene skulle være slike kroer. Den gang tilsvarte det en dagsreise.

Kroene ble sentrale møtesteder i landsbyene, tilsvarende de engelske pubene. De hadde ikke bare en sosial funksjon, men var også vinduer ut mot resten av verden. Ulike mennesker både fra inn- og utland var innom, og bidro slik til å styrke vertshusenes stilling som et sentralt lim i samfunnslivet. Det ble med andre ord utviklet en tradisjon gjennom flere hundre år, på ta imot gjester med komfort og personlig service.

En gammelmodig atmosfære henger ofte igjen i veggene, noen steder mer enn andre, selv om moderne innretninger som trådløst nett og spa, er blitt viktige tilleggsytelser.

Familiedrevet kro

Selv om Nørre Vissing Kro hadde solide aner lengre tilbake i tid enn fra da vertshuset fikk kongens privilegium (1801) startet Morten Mugind omtrent fra null.

– Kroen hadde et navn, men det var i grunnen det hele. Det var bare å trå til, forteller han på sitt karakteristisk entusiastiske vis.

– Da jeg og broren min overtok her for mer enn 17 år siden rakk pengene kun til å male én vegg om gangen. Og vinkjelleren måtte vi grave ut alene, for hånd. Det var et slit, humrer han.

Men det var utvilsomt verdt det. Da lokalpressen lovpriste stedet, begynte også kundene å renne inn.

– De danske kroene er ofte familiedrevet, eller drevet av mennesker med en lidenskap. Det forklarer mye av suksessen, mener Morten.

I tillegg til et godt kjøkken er detaljene viktig. Det godslige kommer gjerne frem i en personlig stil. Hos Morten har man interiørmessig valgt å kombinere det klassisk koselige danske med en moderne tilnærming. Prikken over i-en er å bruke en profesjonell blomsterdekoratør, som hele tiden varierer med ulike blomsteroppsetninger.

– Suksessen til de danske kroene henger sammen med engasjementet til driverne. De må ha en genuin interesse av å ivareta gjestene, ha et nærvær som smitter over og skaper den gode stemningen, konkluderer Morten.

Klikk på bildet for å forstørre.

God mat hører med på en ekte kroferie. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

De unike danske kroene

En annen grunn for at vi stadig vender tilbake til kroene er at ingen av dem er like. Den gode følelsen er gjerne den samme, men maten, atmosfæren og omgivelsene forandrer seg fra kro til kro.

For kokken Morten er selvsagt også maten sentral, og da er gode råvarer helt avgjørende for sluttresultatet. De får han ofte fra vannene, jordbruksmarkene og skogene rundt Sønderborg. Maten anrettes deretter moderne, gjerne som tapas.

På den gamle klassikeren Låsby kro, derimot, er det nettopp det klassisk danske som rår grunnen alene.

– Flæskesteg med hvide og brunede kartofler, og hjemmelaget rødkål selvsagt er aldri feil, gliser kelneren da vi dagen etter benker oss rundt bordet under det lave taket på Låsby og bestiller aftensmat.

Låsby har aner tilbake til 1734, da kromand Christian Gylling blir tildelt «Kongelig Priviligeret Bevilling» til krodrift. Stedet lå strategisk godt plassert mellom de store markedene i Randers, Hjallerup og Skanderborg. På travle dager var det fullt i stallene, og det ble kokt mat til over «et halvt hundrede handelsmænd og deres trækkere», som det står å lese i annalene.

Mormors kjøkken har alltid vært kjerneproduktet på Låsby, kjent over hele Danmark. I de mange ulike lokalene, som etter hvert er blitt bygget ut rundt restauranten, arrangeres det i tillegg både brylluper og konferanser, samt konserter i Krosalen. Der er som regel fullt hus når størrelser som Bjørn & Okay og Fede Finn & Funny Boys står på scenen.

– Maten er likevel viktigst, og grunnen til at jeg startet på kjøkkenet som 14-åring, forklarer medeier Michella Iversen, som har vært kjøkkensjef siden i 2009.

I mai i fjor kjøpte hun seg inn i kroen.

Det gikk et lite sjokk gjennom hele den danske kroverdenen da hedersmannen Niels Poulsen – den klassiske kromanden – brått døde sommeren 2009. Kona Lena, og senere Michella, maktet tross dette å holde skuta på rett kjøl, og så lenge oksestegen er som før, og ølet serveres kaldt, er det ifølge dem lite som tyder på at folk slutter å komme.

– Som jente her fra byen startet jeg i oppvasken, og endte opp som kjøkkensjef. Jeg har krolivet i ryggmargen, og kan heller ikke noe annet. Ikke vil jeg det heller, ler Michella mens forretningspartneren Dagny smilende samtykker.

Etter hundrevis av år med kromænd er det nå damene som rår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ofte er rommene unikt innredet og det føles hjemmekoselig. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

Kroidyllen på Fanø

Sønderho Kro og Restaurant på Fanø er det også en kvinne som dirigerer, selv om hun gjør det med nennsom hånd, og i konsert med sjefskokken. Han er tilfeldigvis også hennes ektemann.

I 15 år hadde Charlotte og Jakob Sullestad lett etter den perfekte restauranten, som også kunne tilby overnatting. Så en dag kom de tilfeldigvis over den skakke kroen fra 1722, helt på sørspissen av Fanø like utenfor Jyllands sørvestkyst. Etter ni generasjoner hadde familien Sjursen takket for seg og lagt stedet ut for salg.

– Pasjonen er det perfekte måltid. Da er det også viktig med de rette omgivelsene. Da vi kom hit falt alt på plass, sier Charlotte.

I lille Sønderho, en liten idyllisk, bevaringsverdig landsby helt i enden av en kjørevei, fant de stedet de hadde lett etter så lenge. Kroen var knapt blitt endret på siden den ble bygget for nærmere 300 år siden. Når du trår over den slitte dørterskelen er det som å reise til fortiden, eller tre inn i et filmsett, til «Babettes gjestebud» for eksempel.

– Omtrent før vi var innenfor døra visste vi at vi var kommet hjem, sier Charlotte, og Jakob nikker bekreftende.

De gedigne sandvollene – kliterne som danskene kaller dem – som omgir Sønderho, er bygget ekstra høye for å gi ly for været. Særlig når det blåser fra sørvest river det skikkelig i bygningene. Da er det godt å komme innenfor, rigge seg til ved peisen, nippe til en god vin, og senere innta en «glad kylling fra Sødam», eller litt «Fanølynghonning og frugtet rugbrød».

Slik kan kveldene på danske kroer bli lange, som de gjerne gjør når man ikke vil at de skal ta slutt. Om det var opp til oss hadde vi sittet hos Chartlotte og Jakob ennå.

9 danske favorittkroer

1. Munkebo Kro

Thomas Pasfall er en av Danmarks mest kjente kokker. Han tilbyr både kokkekurs og cateringtjenester, men navnet hans forbindes sterkest med Munkebo kro, sentralt beliggende på Fyn 15 kilometer fra Odense.

Her utgjør Restaurant Anden selve hjertet i etablissementet, et gourmetsted som har høstet flere priser. Her snakker vi om gastronomiske opplever på et nivå som bare de beste stedene i København kan matche.

Kroen har i tillegg 22 fine rom i det øvre kvalitetssjikt.

2. Sønderho Kro

Charlotte og Jakob Sullestads superkoselige, vindskjeve kro på sydspissen av Fanø utenfor sørjyllandskysten er en opplevelse i utsøkt hjemmehygge. Sønderho kro er én av Danmarks eldste, fortsatt operative kroer, og her sitter servicen i veggene.

Den gamle bygningen danner rammen rundt, men det er ekteparets tilstedeværende omtanke i tillegg til maten som gjør et opphold her til en opplevelse.

Stedets 13 rom er alle individuelt preget, med en opprinnelig dekor som står i stil med resten av huset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vertskapet på Sønderho kro tar deg godt imot. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

3. Falsled Kro

Faldsled Kro i den lille landsbyen Millinge på Fyn kaller seg ganske så ubeskjedent for verdens beste kro. Etablissementet er da også medlem i den internasjonale kvalitetskjeden Relais & Château, som skulle borge for kvalitet.

Her kan du uansett tasse rundt i slåbroken hele dagen om du vil, og nyte din vin fra én av landets beste vinkjellere.

I hotelldelen er det 19 rom, som i likhet med kjøkkenet til mesterkokken Per Hallundbæk holder meget høy kvalitet.

4. Bromølle Kro

Historien til Bromølle Kro i Jyderup på Sjælland skriver seg helt tilbake til 1198, da den ble omtalt i en korrespondanse mellom biskop Absalon og Sorø Kloster. Den har med andre ord en historie som går over 800 år tilbake i tid, og jubileet ble grundig feiret i 1998.

Kjøkkenet er en blanding av det tradisjonelle danske krokjøkken og moderne cuisine, som gjør at det er noe her for en hver smak.

De 30 rommene ligger fredelig til på baksiden av kroen.

5. Nørre Vissing Kro

Mesterkokken Morten Mugind har høstet mye laurbær for sine kunster over grytene. I tillegg til den gode atmosfæren i restauranten er rommene fine, og relativt billige.

Nørre Vissing ligger i Det midtjyske søhøjland, med mange fine muligheter både til innlandsfiske, vandreturer og kanofart for den som vil røre litt på seg.

6. Niels Bugges Kro & Hotel

Det er den «farlige» ridder Niels Bugge som har gitt navn til denne kroen. Han opererte i disse traktene på 1340-tallet, og skal ha eid store deler av området Hald der kroen ligger, ikke langt fra Viborg.

Restauranten mikser danske og franske mattradisjoner, med utgangspunkt i lokale råvarer. Niels Bugges kro er dessuten medlem av den europeiske sammenslutningen De Historiske Hoteller, noe som skulle borge for kvaliteten på de 14 værelsene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det skal være litt landlig på kroferie i Danmark. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

7. Ballebro Færgekro

Kroen, som også er medlem i De Historiske Hoteller, ble opprinnelig oppført som gårdsbruk ved fergeleiet Ballebro ved Aabenraa helt sørøst på Jylland. Det ble etter hvert gjort om til bevertnings- og overnattingssted, da etterspørselen som følge av en stadig større trafikk tiltok.

Ballebro kro har siden vært gjennom en omfattende restaurering, og fremstår i dag som et praktanlegg i det øvre sjikt.

De elleve rommene holder tilsvarende høy kvalitet som stedets restaurant. Pluss for nydelig utsikt over fjorden mot Als.

8. Kongensbro Kro

I 1849 ble Kongensbro Kro beskutt, noe et par kanonkuler i veggene er et tydelig minne om. I dag er det stedets gastronomi, gjestfriheten og den praktfulle beliggenheten ved Danmarks lengste elv Gudenåen som trekker besøkende.

Kongensbro Kro har også 15 dobbeltrom, alle med flott utsikt over krohaven og Gudenåen.

9. Låsby Kro & Hotel

Låsby kro er en dansk kroinstitusjon, beliggende i hjertet av Sør-Jylland, med et dansk tradisjonskjøkken som trekker besøkende fra langt utenfor landets grenser.

Hotelldelen inneholder 24 standardværelser og to handicapvennlige rom.

Les mer om kroferie her

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.