Få andre steder i verden er sannsynligheten større for å se et mystisk lysfenomen enn i Hessdalen. Siden 80-tallet har gjester fra inn- og utland valfartet til den lille bygda for å få et glimt av lyset og kanskje finne løsningen på gåten.

Hver høst arrangeres Science Camp, der ungdomsskoleelever sammen med studenter fra Høgskolen i Østfold benytter vitenskapelig måleutstyr og metodikk for å utforske lysfenomenene i Hessdalen.

I fjor fikk vi tatt et av de beste bildene av lyset noensinne, men også i år har vi gjort en del observasjoner, forteller Erling Strand ved Høgskolen i Østfold.

Mysteriet lever

Flere medier har meldt at gåten i Hessdalen er løst. De er kanskje litt tidlig ute, selv om forskerne vet mer nå enn for få år siden.

Lysene ligner ministjerner, hvor grunnstoff forbrenner i atmosfæren, forklarer professor Bjørn Gitle Hauge ved Høgskolen i Østfold. Prosessene bak fenomenene minner om de såkalte pulsarene - nøytronstjernene - langt ute i verdensrommet.

Likevel erkjenner forskerne at for hvert svar de får, dukker det opp nye spørsmål.
Kanskje er dette en ny form for energi, som vi kan få bruk for i fremtiden, undrer Erling Strand.

Turistfiasko

Forhåpningene om en økonomisk gevinst var store da Norsk UFO-senter åpnet dørene i Hessdalen i 2002. Turistene skulle lokkes til bygda. I tillegg til å se utstillingen, kunne man være med på UFO-safari og spise UFO-gørr og mastodontbiff fra planeten Uranus. Etter knapt ett års drift gikk senteret dundrende konkurs, og tidligere i år brant hele bygget ned.

De som nå ønsker å dra på jakt etter hessdalsfenomenet må derfor ordne seg selv. Vinterstid er det kaldt og snørikt i dalen, så det gjelder å ha godt med klær. Området rundt Hessdalen er vakkert, og breddene rundt innsjøen Øyungen er et idyllisk sted å speide etter UFO.

En flott naturopplevelse får du garantert, selv om lysfenomenet ikke skulle dukke fram.