*Nettavisen* Nyheter.

Dette er årets reisetrend

Stadig flere av hotellene på typiske chartersteder tilbyr spabehandlinger. Foto: Getty

Nordmenn virker uberørte av finanskrisen.

04.07.12 21:30

Da det norske chartereventyret startet for drøyt 50 år siden, var mange nordmenn entusiastiske bare ved muligheten til å kunne oppleve sol og varme året rundt. I dag er vi et bereist og bemidlet folkeferd, som ikke tar til takke med sur rødvin, grumsete bassenger eller dusjforheng med jordslag.
Kresne turister – og da spesielt voksne par med god økonomi – har gjerne trukket mot destinasjoner i Karibia, Det indiske havet, Stillehavet eller langs den franske riviera for å få dekket sine luksusbehov. Nå får slike steder stadig hardere konkurranse fra klassiske charterdestinasjoner på blant annet Kanariøyene, Kreta, Balearene og i Tyrkia. Apollo melder i år om en økning i salget av fem- og seksstjerners hoteller med hele 15 prosent fra fjorårets salg. Det skyldes blant annet større interesse for luksushotell på tradisjonelle reisemål.

Det er ikke bare de godt voksne som ønsker luksus. Ifølge Helen Begby fra Apollo har også barnefamiliene i mye større grad fått øynene opp for hoteller med høy standard de siste årene. På hotellene i det øvre sjiktet er det meste tilrettelagt for en luksusferie for hele familien, uten at man behøver å kjempe med mange andre barnefamilier om plassen rundt bassenget.

Her har vi samlet noen godbiter av luksus i Syden.

Kreta

Søker du det virkelig gode liv på Kreta, vil den vesle byen Elounda på østkysten være et trygt valg. Du finner den noen få kilometer fra Agios Nikolaos, og her er det satset nesten utelukkende på luksushotell med fem stjerner eller mer. En gang var dette en rolig fiskerlandsby, og selv om turismen har overtatt, er det fremdeles rolig. Dette er nemlig ikke stedet for festglad ungdom, men mer for de som søker fred og ro i ferien.
Kreta har ellers et solid utvalg av luksuriøse villaer til leie, både ved kysten og innlands, noe som er spesielt verdt å sjekke ut om dere reiser mange sammen.
PS: Brilliant Gourmet Restaurant i Heraklion lever visstnok opp til sitt pretensiøse navn.

3 tips til Kreta

Elounda Beach: Prisbelønnet luksushotell, som feirer sine første 40 år med diverse spesialtilbud, men billig blir det likevel ikke. Blir du mot formodning lei stedets fasiliteter, kan du leie yacht eller ta en helikoptertur.

Blue Palace Resort & Spa: En femstjerners resort, også i Elounda, der du kan få innkvartering med privat «evighetsbasseng». Det forteller litt. Stedet har en spektakulær utsikt fra sin beliggenhet på en klippe, moderne spa, et utvalg gourmetrestauranter, og ellers det meste du trenger.

Saint Nicolas Bay Resort Hotel & Villas: Romantisk beliggende med praktutsikt over bukta og byen. Stedet har sågar sitt eget lille bryllupskapell, om det skulle friste. Stedet har selvsagt spa, et utvalg restauranter, samt kino, kunstgalleri og en seilbåt som kan ta dere med på private utflukter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tyrkia

Tyrkia, og da spesielt Antalya-kysten i sør, er en charterdestinasjon i enorm vekst, med firestjerners ferieanlegg så langt øyet kan se. Siden det lave prisnivået er det som lokker mange til Tyrkia, er det likevel relativ sett mindre satsing på det virkelig øvre luksussjiktet her, med Belek som et av de mest markante unntakene.
Belek, omtrent midt mellom Antalya by og Side, har satset hardt på å bli Tyrkias fremste golfdestinasjon, og golfere har en tendens til å ville bo og spise godt mellom slagene.

I tillegg har både Ving og Star Tour i år startet med pakketurer til Bodrum på sørvestkysten, en by som presenteres som Tyrkias svar på St. Tropez, og som lenge har vært en populær destinasjon og lekegrind for bemidlede tyrkere.

3 tips til Tyrkia

Kempinski Hotel The Dome: Kempinski er en eksklusiv kjede, og dette stedet i Belek gjør ikke skam på merkenavnet. Du har tilgang til to golfbaner, spa med thalassoterapi og mulighet for å innta middagen i private sultantelt.
PS: Kempinski har også hotell i Bodrum.

The Marmara Bodrum: Dette vesle designhotellet har vunnet en rekke utmerkelser og er medlem av den eksklusive gruppen Small Luxury Hotels of the World. Det ligger litt opp i høyden med flott utsikt over Bodrum havn og havet.

Conny’s Hotel: Det er par uten barn som i størst grad etterspør luksus på sine sydenturer, og dette vesle designhotellet i feriebyen Side er kun for voksne. Det har bare 12 rom og et lite basseng, men kvalitet i alle ledd og et trivelig, nederlandsk par som vertskap. (Ikke la deg avskrekke av den litt skumle hjemmesiden.)

Kanariøyene

Øygruppa utenfor nordvestkysten av Afrika er for mange selve «ur-Syden» – med alt hva det begrepet fører med seg – men her har det skjedd mye de siste årene.
Spesielt på Gran Canaria og Tenerife har mange satset kraftig på å tilfredsstille de mer kravstore sjiktene av turismemarkedet, med både små boutiquehoteller, eksklusive ferievillaer og større luksusanlegg.
Den temmelig nye og eksklusive feriebyen Meloneras sør på Gran Canaria et godt eksempel på trenden. Her går det mye i femstjerners hoteller, du finner flere ypperlige golfbaner her og flust med gode restauranter.

Et svært godt alternativ til de store hotellanleggene er å legge ferien til en såkalt paradora, som du finner på både Tenerife, La Palma, Gran Canaria, El Hierro og La Gomera. Dette er gjerne historiske bygninger, for eksempel gamle slott eller klostre, som er ombygget til luksushotell. Slike steder har ofte gode tilbud til barnefamilier, der barna for eksempel kan få være prinser og prinsesser for en dag på et ekte slott.

3 tips til Kanariøyene

Parador de la Gomera: På den vesle La Gomera finner du denne elegante og luxuriøse paradoren. Det er et ombygget herskapshus litt opp i høyden for San Sebastian, med god utsikt til Spanias største fjell Teide på naboøya Tenerife.

Lopesan Villa del Conde Resort & Thalasso: Lopesan har en rekke hotellanlegg med høy standard på Gran Canaria, og dette barnevennlige stedet har en flott beliggenhet i Meloneras. Fem basseng, tennisbane med instruktør, spa og andre livsnødvendigheter.

Abama Golf & Spa Resort: Denne arkitektoniske godbiten på Tenerife ble funnet verdig en plass på Conde Nast Travelers liste over verdens beste hotell i fjor. Flaggskiprestauranten M.B. har nylig fått sin første Michelin-stjerne og maten kan du fordøye ved et av ni basseng, som alle er elegant designet inn i landskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ibiza

Navnet til denne middelhavsøya kan gi mange assosiasjoner til ulekker ungdomsfyll og fest, men den slags foregår på temmelig avgrensede områder.
På Ibiza satses det blant annet mye på luksuriøs gårdsturisme, vinopplevelser, og mengden boutique-hoteller øker stødig fra sesong til sesong. Gamle landeiendommer omformes til lekre hotell, der naturskjønne omgivelser, historikk og mattradisjoner blandes med moderne luksus og design.
Tilbudet av velutstyrte ferievillaer til leie er også formidabelt, og særlig verdt å vurdere om dere reiser seks eller flere sammen.

3 tips til Ibiza

Atzaro: En gård med 400-år lang historie skriver nå et nytt kapittel som en av Ibizas mest ambisiøse rurale satsninger. Her er spa i verdensklasse, 40-meters basseng og gourmetrestaurant i saliggjørende, landlige omgivelser. PS: De noe stive prisene halveres etter 20. oktober.

Hotel Hacienda Na Xamena: Dette femstjerners designhotellet finner du på nordøstkysten i Port de Sant Miguel. Et avslappende sted i et svært uberørt område av øya med en flora du ikke finner maken til andre steder i Europa.

Ibiza Gran Hotel: Større luksushotell i Ibiza by, med alt du forventer av fasiliteter og service. Kjekt for luksusdyr som også vil sjekke ut bylivet, men kunne trekke seg tilbake om det blir for voldsomt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mallorca

Det sier vel sitt at vesle Mallorca har like mange Michelin-restauranter som Norge. Restaurant Tristan i Puerto Portals har sågar to stjerner. Ellers anbefales matglade Mallorca-turister å spise seg gjennom den vesle byen Deià nord på øya, der man i alle fall bør stoppe innom Es Raco des Teix.

På Mallorca, som på andre øyer i Balearene, har det vært en stor nyetablering av 4- og 5-stjerners hoteller de siste årene. En annen trend, som appellerer til mange livsnytere, er en økt satsning på vinferie, gjerne i kombinasjon med golf. Ballongturer over frodige vindistrikt er også populært.

De som vil unngå «harry-Syden» på Mallorca kan sikte seg inn mot byer som Illetas, Puerto Pollensa og El Toro, som alle har en mer eksklusiv profil. Sistnevnte, som du finner på sørvestkysten av øya, er et godt valg om du ønsker å bo luksuriøst midt blant lokalbefolkningen, da det her er få hotellanlegg, men et desto større utvalg eksklusive ferievillaer til leie.

3 tips til Mallorca

Hotel Port Adriano: El Toro er en by der mange turister bor i private villaer, men dette luksushotellet er et godt alternaiv om du foretrekker full service. Spa og golfbane hører med, og alle de 68 rommene har flott sjøutsikt.

Hotel Salvia: Dette vesle femstjerners hotellet i byen Sóller ble kåret til Europas nest mest romantiske av Tripadvisors brukere i fjor. Det koster å være kar, men bestiller du før 15. mars får du fem romantiske netter for prisen av fire. NB: Hotellet har tolvårsgrense.

La Residencia: På Mallorcas nordvestkyst finner du La Residencia, som stadig figurerer på lister over de beste feriehotellene i Europa, og både hovedrestauranten og spaet har utmerkelser i fleng. Hotellet huses i to herskapelige steinbygninger, og ligger naturskjønt nær gourmetbyen Deià.

Klikk på bildet for å forstørre.

Egypt

Snertne, små boutiquehoteller skal du lete litt etter på de store, egyptiske charterdestinasjonene som Sharm el-Sheikh og Hurghada, men de finnes der også. Du finner dog flust med større hotellanlegg i femstjernersklassen. Om tilbudene utenfor portene ikke alltid er like sjarmerende, spares det lite på luksusen innenfor, og prisene er relativt sett lave.

I både Makadi Bay og Soma Bay (som tross navnet er en halvøy) noen mil sør for Hurghada finner du tette ansamlinger anlegg i øverste sjikt, og fantastiske snorklemuligheter på korallrevene rett utenfor.

Luksusdyr som er nysgjerrige på Egypt bør også vurdere et cruise på Nilen, men vær klar over at fem stjerner ikke er noen kvalitetsgaranti på dette markedet, så sjekk med erfarne reisende og turoperatører, for eksempel elvecruisespesialisten Escape.

3 tips til Egypt

Camel Dive Club & Hotel: Et lite og trivelig designhotell i Sharm el-Sheikh, som særlig retter seg mot dykkere. En oase sentralt i byen, med et lite basseng som også brukes til dykkekurs.

Hyatt Regency Sharm el-Sheikh Resort: Blant de ypperste anleggene i Sharm el-Sheik. Her kan du virkelig slå på stortromma. Bestiller du en toetasjers Royal Villa får du en 114 kvadratmeters privat veranda med på kjøpet, men selv med et enkelt rom, vil du kunne kose deg godt.

La Residence des Cascades: Dette hotellet, som ligger øverst i Soma Bay sør for Hurghada med en grom utsikt over bukta, er medlem av Leading Hotels of the World, og tilbyr thalassoterapi og gode golfmuligheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.