RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er et instrument

Foto: Andrej ¿alov (Wikimedia commons)
Hva slags instrument spiller musikk uten hjelp fra mennesker og blir trampet på av turister og fastboende uten at det tar skade? Bli med til det 70 meter lange havorgelet i Zadar.

Den flotte sjøpromenaden i Zadar som lokalbefolkningen kaller Riva er ikke som andre kystbyers promenader, uansett hvor stor eller liten byen er. Og selv om vi skal innrømme at det finnes vakrere promenader, er ingen som kan by på maken til attraksjon som den du finner her på Obala Petra Kresimira IV, som er promenadens korrekte navn. Her er nemlig Zadars havorgel.

Hør havet spille
Zadars havorgel ble til i 2005. I utgangspunktet kan vi vel si at dette er et høyst eksperimentelt instrument. Orgelpipene er lokalisert under vann, og lyden du hører blir til som følge av havstrømmene som presser vann inn og ut av orgelpipene. Tenk deg selv å sitte i vakker solnedgang med din kjære, nippende til et glass vin eller en god kopp kaffe, og det hele akkompagneres av et instrument som er så unikt.

Hør havorgelet spille hos Reiseplaneten.

Zadar, en innovativ turistby
Kroatia jobber intenst for å bli en turistgigant på linje med landet på andre siden av Adriaterhavet, Italia, og en av byene som har utviklet seg best og mest, er Zadar. Zadar er ingen liten by i Kroatisk målestokk, og den har lang og fascinerende historie. Tidlig på 2000-tallet ble det igangsatt arbeid med å lage et havneanløp for store cruiseskip. Tanken var å la cruisepassasjerene gå direkte fra båten, og ut i sentrum av Zadar. Sjefarkitekten Nikola Bašic tok det hele et steg lenger. Han tilførte en strandpromenade fra cruiseområdet, med trapper ned mot havet. Og langsmed promenaden konstruerte han et orgel, som havet selv spiller på, ved å legge orgelpipene under vann.

Priseksempel på reiser til Zadar fra Momondo:
7. – 11. mai: 2950 kroner t/r
8. – 15. mai: 1895 kroner t/r
12. – 16. mai: 3194 kroner t/r
22. – 29. mai: 1895 kroner t/r

(Prissøket er gjort mandag 15. mars med reisesøket Momondo. Hver oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg)

5-årsjubileum i 2010
Lyden du hører orgelet spille kommer fra hull øverst i trappen langsmed promenaden. Orgelbyggeren Tomislav Faullend Heferer er for øvrig ansvarlig for designet av disse noe spesielle orgelpipene. Havorgelet hadde sin åpningsseremoni den 15. april 2005, og tar du turen ned i år, er vi sikre på at 5-årsjubileet blir behørig markert.

Les mer om Zadar hos Reiseplaneten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere