*Nettavisen* Nyheter.

Dette er et italiensk skiparadis

Foto: Erlend Haugen

Pasta, rødvin og silkeføre i Courmayeur.

11.01.10 12:31

Skiferie på italiensk, er ikke som andre skiferier. I Italia er det nemlig god mat, godt drikke, soling i bakken og generell velvære som gjelder. I Courmayeur kan du til og med avslutte skidagen på spa med varme kilder.

Courmayeur ligger på den italienske siden av Mont Blanc og er et perfekt reisemål for deg som vil ha skiferie, men også noe mer. Byen som ligger på 1224 meter over havet under den ville sørveggen av Mont Blanc er en av Italias gamle klassikere når det kommer til vintersportdestianasjoner. Det betyr at bakkemannskapene er i verdensklasse når det kommer til å preppe underlaget silkemykt så skiene svinger av seg selv.

Courmayeur er på ingen måte av de største anleggene i Alpene, men kan definitivt by på store opplevelser. Skiferie på italiensk er nemlig noe for seg selv. Det er snakk om det gode liv, hvor ingrediensene er god skikjøring, gourmetmåltider og spa.

Les mer fra Ruggedski.no:
Først ned Reindalstinden
Bananski
Off-piste guide i Chamonix

Gucci og pels
Det handler om komfort og velvære på alle plan. De utallige restaurantene i anlegget, er faktisk skikkelige restauranter. Her slipper du å skli rundt i slalåmstøvlene mens du balanserer matbrettet gjennom buffeten. Du får bord med duk, ordentlig bestikk og «à la carte». Hyggelig betjening server himmelsk italiensk mat – selvfølgelig akkompagnert av gode røde viner. For det er ferie ikke sant? Og antall timer på ski per dag, er for mange ikke det viktigste. Og det gjelder i hvert fall for italienere på skiferie. Det er lett å se bare på stilen. Glem goretexjakker og skigoogles. Italienere kjører isteden designerutrustning med pelsdetaljer og Gucci-briller. Og det gjelder både kvinner og menn!

Få de beste skitipsene hos Ruggedski.no.

God plass
Det fører til et viktig poeng for deg som faktisk vil være litt effektiv på ski: Det er så godt som aldri trengsel om skiterrenget! Selv om byen er full av folk, oppleves det sjelden i anlegget. Her kan du dra på uten å være redd for å sette carvingskiene i en italiensk pelskåpe. De sitter nemlig trygt på en av de mange solterrassene.

For deg som er litt mer avansert, og liker å teste løssnøen utenfor løypene er dette også veldig godt nytt. Foruten skiboms som tar turen gjennom Mont Blanc-tunnelen fra Chamonix, og skiinstruktører med lunsjpause, er det få som drar ut av løypetraseene. Spesielt når det kommer til skogskjøring, byr Courmayeur på noe av det beste som finnes i denne delen av Europa. Mye av off-pisten er dessuten svært lett tilgjengelig, og egner seg godt om du er på førstereis i løssnøen. Skaff i så fall en snøskredsøker/sender og respekter alltid snøskredfare og andre forhold. Det vanker inndragelse av heiskort og heftige bøter hvis du setter andre i fare på grunn av din kjøring.

Se flere skibilder hos Ruggedski.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekstrem off-piste
For den erfarne storfjellskjører, byr også Courmayeur på en litt ukjent perle. Nemlig den gamle gondolbanen opp til Punta Helbronner nesten 3500 meter over havet. Her får du tilgang til noe av Europas heftigste off-piste. Ingenting er preparert eller merket. Men du møter et fantastisk bremassiv som fører deg ned til Chamonix på den ene siden, og enorme breertunger som tar deg ned til Courmayeur igjen på den italienske siden. Dette er imidlertid forbeholdt erfarne skikjører. Her kjører du dessuten ikke alene – lei en guide. Kombinasjonen av gedigne fjellsider og breer med store sprekker – er livsfarlig hvis du ikke vet hva du holder på med. Men også en fantastisk naturopplevelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Haugen

Afterski-spa
Så, etter en lang dag i skibakken, hva kan være bedre enn noen timer på spa? I Courmayeur har du i så fall en unik mulig. Spa-anlegget Pre St. Didier som ligger fem minutter nedover dalen fra Courmayeur, byr på alt støle skikropper kan ønske seg.

Det over 150 år gamle kurbadet, hvor kilder pumper varmt vann rett ut av fjellet, er i dag et moderne spa med alle tenkelig fasiliteter. Store massasjebad inne og ute, alle tenkelig varianter av saunaer og dampbad, basseng med lyd i vannet, jacuzzier og alle type former for massasje og terapier. Avslapningsrom, og spisesal med frukt, grønnsaker og sunne drikkevarer. Det hele pakket inn i en svært idyllisk atmosfære under sørveggen av Mont Blanc.

Du betaler snaut femti euro for å komme inn. Det inkluderer tilgang til alle fasiliteter og så mye mat og drikke du vil. De ulike behandlingene må du betale ekstra for, men til halvparten av norske priser. Så hvorfor ikke legge «afterskien» hit? Hvis du ikke har leiebil, er det lett og rimelig å ta en drosje fra Courmayeur sentrum. Avtal i så fall å bli plukket opp igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Haugen

Hvis du ikke har spist nok frukt og grønt på Pre St. Didier, her selve Courmayeur by et utrolig utvalg av restauranter. Italienere elsker mat, og elsker å servere god mat. Det betyr at det aller meste, er veldig bra til en veldig grei pris. For alle type skikjørere med sans for det gode liv er det veldig stor sjans for at Courmayuer blir en vinner.

Fakta Courmayeur:
Den totale løypelengden er på 100 km. Disse fordeles slik: Svarte løyper: 4. Røde løyper: 15. Blå løyper: 6. Lengste løype er: 7,3 km lang.
Antall heiser: 24
Langrennsløyper: 35 km
Restauranter: 93
Fjellstuer/restauranter: 20
Barer/kafeer/diskoteker: 48
Nærmeste flyplass: Genève og Torino. Norwegian flyr direkte til Genève flere ganger i uken – og det tar drøyt halvannen time å kjøre.
Charter: STS Alpereiser
Anbefalte utflukter: Ta en dag i Chamonix på andre siden av Mont Blanc-tunnelen. 1 dag i Chamonix, er inkludert i et ukekort fra Courmayeur.

Artikkelen er levert av Ruggedski.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.