*Nettavisen* Nyheter.

Dette er et vaskeri

I både Pakistan og India finnes det såkalte «dhobier», samfunn som har spesialisert seg på å vaske klær. Foto: Alejandro Arce (Flickr/creative commons)

På dette vaskeriet jobber mer enn 10.000 mennesker.

Tror du ikke det er noe gøy å se på et vaskeri? I India er det en attraksjon i seg selv, hvor mer enn 10.000 mennesker jobber utendørs og med fasiliteter du ikke har sjanse til å forestille deg var mulig. For er du i Mumbai skal du absolutt ikke gå glipp av verdens største «menneskelige vaskemaskin». Bli med til Mahalaxmi Dhobi!

Les mer om reisemål i India hos Reiseplaneten.

Egne vaskesamfunn!
I både Pakistan og India finnes det såkalte «dhobier», samfunn som har spesialisert seg på å vaske klær. Den vanligste fremgangsmåten er at medlemmer av dhobien går fra dør til dør og samler skittentøy. En dag eller to senere blir tøyet levert tilbake nyvasket, og til priser ingen andre kan konkurrere mot.

Noe av det mest fantastiske er hvordan disse samfunnene, hvor mange er analfabeter, klarer å holde tusenvis av tøyleveranser fra hverandre. Husk at de administrerer vareleveranser som nærmest fungerer feilfritt, og i størrelse er på et nivå som selv store postkontorer i Norge ikke kan måle seg med. I praksis bruker dhobiene små unike symboler som gis hver enkelt husholdning som skal få tøyet vasket. Symbolene påføres tøyet og følger alle stadiene i vaske- og leveringsprosessen.

Priseksempler på fly Oslo – India fra Momondo:
Oslo – Mumbai 1. – 15. mai: 5313 kroner t/r
Oslo – New Delhi 1. – 15. mai: 5052 kroner t/r
Oslo – Goa 1. – 15. mai: 6475 kroner t/r
Oslo – Mumbai 15. – 29. mai: 5128 kroner t/r
Oslo – New Delhi 15. – 29. mai: 3851 kroner t/r
Oslo – Goa 15. – 29. mai: 6092 kroner t/r

(Prissøket er gjort mandag 29. mars med reisesøket Momondo. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg).

Utrolige Mahalaxmi Dhobi
I Mumbai er dhobiene en integrert del av byens pulserende virkelighet. Og nær sagt alle de forskjellige dhobi-grupperingene holder til i Mahalaxmi-området i Mumbai. I Mahalaxmi finner du for øvrig også et av Mumbais mest kjente templer, satt opp på slutten av 1700-tallet. Men til tross for tempelattraksjonen er det vaskeindustrien som tiltrekker seg turistene. Og man kan ikke slutte å forundres over hvor hardt disse menneskene arbeider og hvor dyktige de er. Mumbai slutter aldri å påvirke sine besøkende.

Les mer om Mumbai og hent gratis reiseguide hos Reiseplaneten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.