RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette gjør du når reiseselskapet går konk

Foto: JOSE LUIS ROCA (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Du reiser tryggere økonomisk med pakkereise enn med rutefly.

Hvis du har kjøpt pakkereise, vil du ofte være dekket av Reisegarantifondet dersom selskapet du reiser med går konkurs. Men med rutefly kan det raskt bli mer komplisert. I januar i fjor gikk flyselskapet Coast Air konkurs, og det rammet passasjerer både i Norge og i utlandet.

Garanti eller ikke?
Hvis du har kjøpt en reise som er garantipliktig i Reisegarantifondet, det vil si en tilrettelagt reise eller chartertur, kan du få pengene tilbake. Sjekk alltid etter Reisegarantiforbundets logo før du bestiller. Men hva gjør man hvis selskapet som har solgt deg en garantipliktig reise går konkurs?

– Det første du kan gjøre er å kontakte turoperatørene. Deretter kan du kontakte oss, sier advokat Signe Eriksen i Reisegarantiforbundet til Forbrukerportalen.no.

– Vi prioriterer naturligvis dem som allerede befinner seg i utlandet først, det er dem det brenner mest for. De kan bli hevet på gaten, og kanskje de lurer på hvordan de kommer hjem. Vi tar først kontakt med representanter for arrangørene på stedet og gir råd og veiledning. Vi sørger for at hotellet er betalt, og vi sørger for transporten hjem. Vi må forsikre hotellet om at vi betaler for oppholdet, slik at gjestene ikke lider unødig, og noen ganger må vi chartre et nytt fly slik at de reisende kommer seg hjem, sier Eriksen.

Bruk kredittkort
Ruteflybilletter er imidlertid ikke dekket, men «kun fly» på charteravganger er dekket.

Passasjerer som har kjøpt flybilletten med kredittkort, kan ifølge Forbrukerportalen.no rette krav om tilbakebetaling av kjøpesummen fra kredittkortselskapet etter kredittkjøpsloven. Du får bare dekket den delen av reisen som er kjøpt fra selskapet som er gått konkurs. For eksempel får du ikke penger igjen for hotellet hvis flyselskapet har gått konkurs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere