RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette må du oppleve i Grand Prix-byen

Denne uken kjemper Alexander Rybak for en seier i Grand Prix i Moskva, men den russiske hovedstaden har også annet å by på.
Denne uken kjemper Alexander Rybak for en seier i Grand Prix i Moskva, men den russiske hovedstaden har også annet å by på. Foto: Reiseplaneten/AFP
Sist oppdatert:
Moskvas har utallige «fairytales».

Endelig skal Russlands hovedstad fram i medienes søkelys uten at det er politikk som spiller førstefiolin. Vi nordmenn har tiltenkt denne rollen til Alexander Rybak når vi håper at årets Fairytale utspilles i Moskva.

At årets Grand Prix-scene omtales som verdens største burde ikke overraske noen. Ei heller at det er den New York-baserte designeren, John Casey, som har designet den. Russland og Moskva har de senere år gått gjennom store forvandlinger, og fremstår stadig mer moderne og influert av amerikansk kultur.

Finn de beste prisene på flybilletter, hotell og leiebil over hele verden her.

For oss nordmenn ligger Moskva mindre enn tre timer med fly unna og et besøk byr på både det vakre, eksotiske og tankevekkende på en gang. Moskva er et skattekammer som bare venter på å bli oppdaget. Men det er ikke enkelt å være turist i Moskva, siden det meste av informasjon og gateskilt er skrevet med kyrilliske bokstaver, og skruppelløse taxisjåfører opererer uten taksameter.

Husk visum
For innreise til Russland må du ha skaffet deg visum. Det får du hos den russiske ambassaden i Oslo. Husk at passet ditt må være gyldig i minst seks måneder etter ankomst for at du skal få visum. Du trenger også en bekreftet hotellreservasjon for hele oppholdet og invitasjon fra enten hotellet, et godkjent turistbyrå, forretningspartner eller lignende.

Besøk Reiseplaneten for mer informasjon om visum i Russland.

Fly til Moskva
Fra Norge har både Aeroflot og Norwegian direkte fly til Moskva, med priser som normalt starter fra i overkant av 2000 kroner for en tur og returbillett. Det er mye rart å si om flyhistorikken til Aeroflot, men flyene som transporterer ruter til vesten holder så å si alltid høy standard.

Flyturen fra Gardermoen tar i underkant av 3 timer. Alternativt kan du fly med SAS via Stockholm eller København og selvsagt med enn rekke andre internasjonale selskaper som inkluderer en mellomlanding.

Shopping i Moskva
De som reiser til Moskva for å handle billig må nok tenke om igjen. Du får riktignok handlet mye billig på gatemarkeder, for eksempel en gammel soldatlue, noen matresjka-tredukker, de hule dukkene av stadig mindre størrelse inni hverandre, russisk kaviar eller lokalt produsert vodka.

Det bor antakelig flere millionærer i Moskva enn i hele Norge til sammen, så moteklær, antikviteter og skikkelig håndverkskunst er dyrt. En av de mest populære shoppinggatene er Tverskaya, og her ligger mange av de samme internasjonale kjedene som du finner i de fleste europeiske storbyer.

De som vil ha eksklusive designerklær, eller bare se på nyrike russere, kan sette kursen for gaten Teatralny proezd, som går fra Bolsjoj-teatret til Lubyanka eller besøke bydelen Petrovsky, som ligger rett nord for sentrum. Er du på jakt etter boder og butikker som selger turistsuvenirer så besøker du gågaten Arbat. Finner du noe som ser ut som et røverkjøp, så er det antakeligvis nettopp det.

Kulturskatter i Moskva
Moskva er et fantastisk skattekammer for kunst- og kulturinteresserte. Med sine løkkuplede kirker og kyrreliske skrifter er Moskva eksotisk. Med sine enorme plasser og byggverk innbyr Moskva til både beundring og forundring. Du forstår man raskt den makt og stormannsgalskap som har eksistert i landet, og kanskje fortsatt finnes her.

5 ting du må oppleve og se i Moskva:

Den røde plass
På den røde plass henrettet Peter den store mer enn tusen av opprørere i 1698. Nesten 300 år senere landet Matthias Rust sitt lille småfly på samme plass, til stor forskrekkelse for russiske offiserer som ikke oppdaget vedkommende på sin radar.

Den røde plass var skillet mellom den kongelige festningen og maktsenteret Kreml på den ene siden, og de historiske kjøpmannskvartalene Kitai-Gorod på den andre. Den røde plass er Moskvas hjerte.

Se videofilm hvor Matthias Rust lander på Den røde plass hos Reiseplaneten.

St. Basils katedral
Kan man få stukket ut øynene for å aldri å kunne bygge noe like vakkert igjen siden? Det sier legenden skjedde med den som sto ansvarlig for byggingen av velkjente og vakre St. Basilskatedralen.

Du har sikkert sett den på postkort og nyhetssendinger fra Moskva. Katedralen er svært lett gjenkjennelig på grunn av sine fargerike løkkupler. St. Basils ligger på sørøstsiden av Den røde plass, og ble bygget i perioden 1555-1561 etter ordre fra Ivan den Grusomme.

Sirkus i Moskva
Sirkus har lange og dype tradisjoner i russisk kultur, og det er fortsatt voldsomt populært. I Moskva finnes ikke mindre enn to permanente sirkus.

Ved Universitetet, i Vernadskogo Prospekt 7, ligger Det Russiske Statssirkus, som har holdt forestillinger hver onsdag, fredag og søndag klokken 1900 siden 1971. Her vises tradisjonelt sirkus på russisk vis, med landets ypperste artister, fra tryllekunstnere og klovner, akrobater og trapeskunstnere. Sirkusets auditorium er 36 meter høyt og har en kapasitet på 3400 tilskuere.

Besøke gågaten Arbat
Arbat er den livligste og triveligste gågaten i Moskva, som engang var tilholdssted for byens bohemer og intellektuelle. Den domineres fortsatt av cafeer og restauranter, men nå er det mer suvenirshoppende turister som underholdes av de mange gateartistene. Dette er en av byens eldste gater, som nevnes i dokumenter så tidlig som 1493.

I den vestlige enden av Arbat kan du ikke unngå å legge merke til den mektige bygningen Utenriksministeriet, en av syv monumentale gotiske bygninger som ble bygget på Stalins ordre på 1950-tallet.

Bolsjoj-teatret
Moskvas legendariske opera- og ballettbygning Bolsjoj-teatret har eksistert siden 1776, og har vært midtpunktet i russisk kulturliv siden. Her hadde bl.a. Tsjajkovskijs Svanesjøen sin premiere i 1877, og den settes stadig opp for fulle hus. Ikke bli overrasket om du blir avkrevd 100 dollar for billettene, så bestill heller på hjemmesiden. Det er fullt mulig å få billetter helt ned i 20-30 kroner, riktignok på de dårligste setene.

Lær om kyrillisk skrift hos Reiseplaneten.
Les mer om Moskva hos Reiseplaneten.
Se fotogalleri om Moskva hos Reiseplaneten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere