Dette skjer i verden i april

Foto: ROBYN BECK (AFP)

Bli med på robogames, forsøk å bli verdensmester i kullbæring eller velsigne kjæledyret ditt i Los Angeles.

April er ingen spøk, selv om måneden for mange kanskje er mest kjent for sine aprilspøker. Men Aprilis (latin) eller april som vi sier, byr på mange merkedager og ikke minst rare festivaler både for deg som er glad i mat, liker sport, er en dyrevenn eller kanskje bruker større deler av fritiden din på roboter.

Merkedager
Av merkedager vil vi spesielt nevne Verdens helsedag som er 7. april og ikke minst Buddhas bursdag som er 8. april. I Sør-Afrika feires for øvrig Frihetsdagen den 27. april.

De sporty joggerne av oss kan glede seg i april, da dette er måneden hvor både Boston maraton (tredje mandag i april) og London maraton (fjerde søndag i april) arrangeres. Boston Maraton er for øvrig en del av feiringen av Patriots' Day i Nord-Amerika.

Underlige festivaler
Det er en rekke festivaler i forbindelse med påskefeiringen. Men april byr også på mye annet. Ikke minst innebærer det faktum at det blir varmere i været, at mange utendørsarrangementer blir igangsatt.

Et utvalg av festivaler verden rundt i april kan du lese om her:

Foto: ski-worldcup-gastronomy.com

Dagen for velsignelse av kjæledyr
I april kommer dyreelskere til Olvera Street i Los Angeles får å velsigne sine hamstre, slanger, hunder og for den saks skyld kuer. Dyrene blir gitt en skvett hellig vann, slik at de blir sikret god helse i det kommende året. Tidspunkt for seansen er fra 12:00 til 15:00 og datoen bestemmes av påskeaften, det vil si 3. april i 2010. Olvera Street er en av de eldste gatene i hele Los Angeles og er en gate hvor det alltid foregår et eller annet.

Les mer om Las Vegas og se videofilm hos Reiseplaneten.

Kullbærerkonkurransen
Storbritannia arrangerer en rekke elleville verdensmesterskap gjennom hele året, og april er ingen unntak. 5. april arrangeres det årlige verdensmesterskapet i kullbæring. Med tradisjon fra 1963, visstnok som følge av et veddemål, kan du delta i kullbærerløpet. NB! Dette er ikke for sveklinger, mennene må bære en sekk på 50 kilo, mens kvinnene bærer en sekk på 20 kilo. Distansen er 1108,25 yard, (cirka 1 kilometer). Stedet er Gawthorpe i England. Gawthorpe ligger 70 kilometer nord for Manchester, like ved Bradford og Leeds.

Se videofilm fra VM i kullbæring hos Reiseplaneten.

Dødehavsmaraton
På dette årlige arrangementet løper du til «verdens laveste punkt», målet ligger nemlig 400 meter under havnivå i Amman i Jordan. Velg mellom hel- eller halvmaraton, eller er du en skikkelig hardhaus kan du løpe ultramaraton på fem mil. Løpet starter kl. 06:30 9. april og koster 100 amerikanske dollar for utlendinger. Les mer om maratonkonkurransen på Deadseamarathon.com.

Foto: Deadseamarathon.com

Verdenscup på ski for gastronomer
Vintersportsstedet Ischgl i Østerrike arrangerer den 21. og 22. april «World Cup» for gastronomer. I tillegg til slalåmkonkurranser i kokkeuniformer blir det fest og moro, med alt som finnes av matbordets flytende og faste gleder. Du kommer enklest til Ischgl via flyplassen i Innsbruck. Les mer om festivalen på Ski-worldcup-gastronomy.com.

Landsgemeinde
Har du lyst til å oppleve et demokratisk valg utenom det vanlige? Ta turen til Sveits, nærmere bestemt til Landsgemeindeplatz i Appenzell, 98 kilometer øst for Zürich, så får du en innføring i demokratiske tradisjoner du ikke trodde fantes. Klokken 12:00 25. april kommer kantonmyndighetene marsjerende inn på torget. Folk vifter med flagg og faner, før det velges nytt lokalt styre og besluttes hvilke saker som skal tas opp for lokalsamfunnet.

Robogames
Verdens største åpne mesterskap i blant annet robotfotball, tvekamper, sumobryting og klatring holdes i perioden 23. april til 25 april i San Mateo USA. San Mateo finner du 30 kilometer sør for San Francisco. Og du må nok tilbringe mange uker i garasjen hvis du skal hevde deg i konkurransen.

Se videofilm fra Robogames hos Reiseplaneten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Reise

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag