*Nettavisen* Nyheter.

Drøm deg bort

Drøm deg til varme, hvite strender på ABC-øyene. Foto: Daniel Loiselle (Thinkstockphotos)

Tre små øyer byr på hver sin versjon av det karibiske paradis. Hvilken velger du?

18.10.12 15:30

Det er lov å drømme. Om endeløse, varme, hvite strender. Om korallrev med fisker i alle regnbuens farger. Om å ligge i en hengekøye spent opp mellom to palmer. Gjerne med en blå paraplydrink i hånden.

På ABC-øyene kan du kommer ganske så nær drømmeversjonen av Karibia, og med Aruba som en av vinterens store norske charternyheter, kommer øyene – og drømmen – nærmere enn noensinne.

De tre øyene, som tidligere var del av De nederlandske Antillene, har noen av Karibias vakreste strender, beste dykkeforhold og hengekøyer finner du overalt. Og hvor kan det vel passe bedre med en paraplydrink farget av blå Curaçao, enn på nettopp Curaçao?

Selv med sin felles nederlandske kolonihistorie, geografiske nærhet og sammenlignbare størrelse, er de tre øyene likevel svært ulike. Aruba er øya med den mest utviklede turismen, og amerikanere er i klart flertall, noe som preger tilbudene. På Curaçao er historien og den lokale kulturen klarest til stede i hverdagen, mens Bonaire er den mest avslappede av de tre, og dessuten et dykkeparadis i verdenseliten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aruba – ferieøya

Størrelse 179 km2
Folketall 102 000
Status Egen stat innen Kongeriket Nederlandene fra 1986
Valuta 100 arubansk floriner = 324 NOK

Ønsker du litt karibisk innhold i tilværelsen, kan du jo dra på IKEA og kjøpe et forstørret foto av en nydelig sandstrand der et enslig tre strekker seg lengtende mot vannkanten. Eventuelt kan du dra til Aruba og se det samme treet i virkeligheten. Det står på Eagle Beach, midt i det tetteste turistområdet, og preger for øvrig også etikettene på det lokale ølet Balashi.

Aruba er den av ABC-øyene der turismen er mest utviklet, og på nordvestkysten, utenfor hovedstaden Oranjestad, ligger hotellkompleksene, restaurantene, kasinoene, barene og butikkene – primært tilpasset et amerikansk feriemarked – tett i tett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvald Bergsagel

25 grader kaldt

– Nærmere 80 prosent jobber med turisme i én eller annen form her på øya, og syv av ti turister kommer fra USA, forteller vår guide Paula.

Hun er selv fra Aruba, men har i perioder bodd i både Miami og Spania.

– Jeg vet at det er her jeg vil bo. Det er selvsagt sider jeg savner ved storbylivet, men her er det trygt og godt. Dessuten liker jeg ikke å fryse.

Det siste får vi bekreftet på snorkleturen med katamaranen Fiesta fra Red Sail Sports. Paula vurderer å bli med ut i, men da hun kjenner at det kun er rundt 25 °C i vannet, trekker hun hutrende tærne til seg.

Selv hopper jeg gladelig i, og havner rett i en skrekkfilm. Vi har nemlig fortøyet i masta på MS Antilla – et 120 meter langt, tysk skipsvrak fra Andre verdenskrig. Skipet ligger grunt og på siden, og kommer langsomt til syne mens jeg svømmer langs ripa, tre–fire meter over det koralldekte vraket. Det er så jeg halvveis forventer å se nazispøkelser hver gang jeg snurr meg. Samtidig gir alle de fargerike fiskene som har funnet sitt hjem her, en paradisisk stemning, der de svømmer og svinser rundt skipet.

– Finner dere gull eller diamanter så lever dem til meg. Jeg tar kun 90 prosent kommisjon, spøker Richard, kapteinen på Fiesta.

Han forteller historien om hvordan fraktskipet ble senket her under krigen. Om hvordan det knakk i to, og om mannskapet, som ble fengslet på naboøya da Aruba ikke hadde plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvald Bergsagel

Alltid pent vær

Fjernsynet viser værmelding flere ganger daglig. Jeg skjønner ikke helt poenget. Temperaturen her holder seg uansett jevnt rundt 28 grader hele året. Regn kommer kun i korte skyll, og siden ABC-øyene ligger utenfor orkanbeltet, kan du forvente godvær okke som.

Det fordelaktige klimaet kombinert med milelange strender, gjorde at turismeindustrien vokste raskt og ukontrollert på Aruba.

– På 70- og 80-tallet truet utbyggingen med å ta helt over, før myndighetene fikk beskyttet 18 prosent av arealet, forteller Jimmy Majer, som er PR- og markedssjef i Arikok National Park.

– Nasjonalparken har tre mål, nemlig å beskytte naturen, å lære turister og lokalinnbyggerne om hvorfor dette er viktig, samt å tilby rekreasjon som fotturer, sykling, surfing og camping.

ABC-øyene har til sammen mer enn 300 endemiske arter, dyr og planter som ikke finnes noe annet sted i verden, og mange av dem er svært utrydningstruede.

– Turistnæringen ikke alltid fornøyde med begrensingene vi setter, men de skjønner det når vi forklarer om økosystemets sårbarhet, sier Jimmy.

Det er også her i nasjonalparken du finner det eldste beviset på arubansk bosetning, nemlig en rødhvit fugletegning i et steinoverheng, som i dag også er et populært tilholdssted for flaggermus.

De første menneskene på Aruba skal ha kommet over fra fastlandet i kanoer for rundt 1000 år siden, og var caquetio-indianere fra nordvest i Venezuela. De bosatte seg på alle de tre ABC-øyene, og fikk etter hvert uønsket besøk av europeere, da Amerigo Vespucci og Alonso de Ojeda gikk i land her i 1499. Øyene kom så under spansk kolonistyre fram til 1636, da nederlenderne overtok, og først i 1986 ble Aruba en selvstendig nasjon, om enn fremdeles som en del av Kongeriket Nederlandene.

HTML EMBED

Svømmeavstand

En mellomting mellom de hektiske og stadig voksende turistområdene langs øyas nordvestlige kyst, og nasjonalparkens kaktusdekkede stillhet, finner vi siste kvelden et stykke øst på øya.

Her holder stort sett kun lokalbefolkningen til, og på ZeeRover Fish Bar i Savaneta er det denne kvelden minst tre generasjoner som spiser, drikker, danser, leker og tar et slag domino.

ZeeRover har ingen menyer. Du forteller kun hvor mange dere blir til bords, og så serveres dagens fangst i passe mengde. Store kurver med kongereker, lime og brød, samt grillet fisk fyller raskt bordet, og alt smaker fortreffelig.

Paula dulter meg forsiktig i siden.

– Ser du det gule huset der?

Jeg nikker.

– Det er kun én mann som noensinne har svømt fra Aruba til fastlandet. Han bor der.

Små, åpne fiskebåter klunker mot bølgene. Vi fråtser i sjømat og venezuelansk Polar Beer under stjernehimmelen. Vi blir her en stund til.

HTML EMBED

3 anbefalinger på Aruba

1. Det naturlige svømmebassenget

Conchi i Arikok National Park har millioner av bølger skapt et naturlig basseng, der du trygt kan bade og snorkle blant et mylder av fisk, mens kraftige bølger slår mot klippene rett ved. En virkelig spektakulær naturopplevelse.

2. Aruba Donkey Sanctuary

Lenge tror jeg Loide har på seg en t-skjorte fra DKNY, men det viser seg at det selvsagt står DNKY – som altså bør leses «Donkey».

– Lille Bonbon her tok vi fra eierne fordi barna synes det var morsomt å hele kokende vann på ham. Heldigvis har han ikke fått varige men, og i dag er han den eneste som lar barna ri på seg.

Dyreelskere må absolutt få med seg et besøk hos de nærmere 70 eslene som har funnet et trygt hjem på Aruba Donkey Sanctuary, etter at bilene overtok deres tunge arbeidsoppgaver.

3. Aloe vera-fabrikken

Aloe vera var i sin tid det dominerende jordbruksproduktet på Aruba, og plantasjene dekket store deler av øya. I dag er den kommersielle dyrkingen kraftig redusert, men på den vesle fabrikken til Aruba Aloe holder de det gående.

På museet kan dere lære om aloe veraens historikk og betydning, men den viktigste grunnen til å stikke innom, er likevel fabrikkutsalget, der du kan sikre deg kvalitetsprodukter til deg selv, og flotte gaver de der hjemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bonaire – dykkeøya

Størrelse 294 km2
Folketall 16 000
Status Nederlandsk kommune med særstatus fra 2010
Valuta 1 US dollar = 5,80 NOK

Jeg hilser pent på den skjeggete sjøulken foran meg, og presenterer meg som «Ingvald from Norway».

– Ulf, fra Fredrikstad, svarer han.

Det viser seg at jeg har truffet på den eneste fastboende nordmannen på Bonaire, som er den desidert minst turistifiserte og tynnest befolkede av ABC-øyene.

Ulf bygde i sin tid en Colin Arhcer-skute og ville seile jorden rundt. I stedet møtte han Dedrie fra Trinidad, og de slo seg ned her. Nå har de tre barn sammen, og driver Woodwind Cruises, som med turister ut på guidede snorkleturer til det mange mener er verdens beste sted for den slags.

Etter å ha svømt noen timer rundt blant skilpadder, papegøyefisk, trompetfisk, rokker og utallige andre av havets vesener, ser jeg ingen grunn til å tvile. Det myldrer rundt på alle kanter, og en solbrent nakke blir en liten pris å betale.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvald Bergsagel

Surf’s up!

Det er dykking og snorkling som er Bonaires største trekkplastre, men langt fra de eneste. Blant de som virkelig har lagt sin elsk på øya, er også vindsurferdudes fra hele verden, deriblant bartender Marvin, som vi treffer på Sorobon Beach Resort ved Vac Bay sør på øya.

– Jeg flyttet hit primært på grunn av surfingen. Den er helt perfekt her, sier krølltoppen, som er født på Aruba, men har bodd det meste av livet i Nederland.

Vac Bay var et naturiststed inntil nylig, men i dag har (heldigvis) Marvin og alle andre her dekket til det viktigste.

– De fleste gjestene våre er surfere, men dette er ikke lenger noen ensformig gruppe. Det er familier, par, unge og eldre, forteller hotellsjef Annette van Rooijen.

Hun mener det beste med Bonaire, om man sammenligner med andre karibiske øyer, er den umiddelbare roen man får her.

– Her har du feriefølelsen med én gang. Ikke etter noen dager.

Vel, om surfingen er så perfekt som Marvin påstår, må jeg vel forsøke, tenker jeg, og minnes med blussende kinn noen klumsete forsøk fra oppveksten.

Heldigvis viser det seg at surfebrettene har blitt langt bredere og stødigere siden den gang. Med god instruksjon, og et lite nybegynnerseil, får jeg faktisk litt fart i brettet og klarer sågar et par svinger uten å ramle uti.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvald Bergsagel

Spor av slavetid

Bonaire er nok den av ABC-øyene som kommer nærmest det idealiserte drømmebildet av Karibia. Her flyter dagene langsomt og bekymringsløst, men også her har livet vært hardt.

– Slaver måtte gå 36 kilometer én vei for å jobbe med saltutvinning, forteller Ïzain på Mangazina di Rei, et levende utendørsmuseum som formidler øyas historie og tradisjoner.

– Årsaken var at saltfeltene lå åpent ved kysten, mens bosetningene var i en dal i innlandet, da dette var det eneste stedet på øya som ikke var synlig for pirater.

Siden avstanden mellom landsbyen og saltfeltene i sør var for lang for å gås tur–retur daglig, ble det bygget knøttsmå steinhytter for slaver og arbeidere. Disse står der fremdeles som en klar påminnelse om at Karibia ikke alltid har vært assosiert med det gode liv.

Unge Ïzain er opptatt av at vi ikke skal glemme.

– Dette er personlig for meg. Jeg mener det er viktig. Om du ikke vet hvor du kommer fra, vet du ikke hvor du skal, sier han.

HTML EMBED

3 anbefalinger på Bonaire

1. Snorkletur til Klein Bonaire

Siden Bonaire er omringet av korallrev på alle kanter, kan du nærmest gå ut hvor som helst, og få en formidabel undervannsopplevelse.

Aller best er forholdene rundt den vesle, vernede øya Klein Bonaire, ikke minst for snorklere som ikke kan gå alt for dypt.

Drar du ut med trimaranen Woodwind, får du proff oppføling, kunnskapsrik, guidet snorkling, samt mat og drikke om bord. Selskapet drives av nordmannen Ulf og hans kone Dedrie fra Trinidad.

2. Vindsurfing for begynnere

Få steder er bedre egnet for å lære vindsurfing enn Bonaire. 80-tallsfarsotten er i ferd med å få en kraftig oppblomstring, og surfestranda ved Lac Bay sørøst på øya er svært langgrunn med myk sand, konstant pålandsvind, samt gode instruktører for surfere på alle nivåer.

3. Bonaire fra en Harley

En heftig måte å bli kjent med Bonaires landskap, er gjennom en guidet rundtur bakpå en buldrende Harley Davidson. Vi må be om hjelm. Det er nemlig ikke påbudt her. Harleyene til Orlando Francisca kan dessuten stå ulåst hvor som helst, hevder han. På Bonaire er det ingen som stjeler dem.

På rundturen ser jeg at speedometeret sjelden bikker 70, men du verden så mye raskere det kjennes.

En halvdagstur med guide og sjåfør koster rundt 870 kr per person.

Klikk på bildet for å forstørre.

Curaçao – kulturøya

Størrelse 444 km2
Folketall 142 000
Status Egen stat innen Kongeriket Nederlandene fra 2010
Valuta 100 nederlandske antillegylden= 333 NOK

Curaçao er den største og mest befolkede av de tre ABC-øyene. Det er også den der fortiden er aller mest tilstedeværende, noe Dinah Veeris og hennes virksomhet er levende eksempler på.

– Da jeg var ung, ville alle bare ha ting som var nytt, og aller helst det som kom fra Nederland. Dette har endret seg. I dag er folk mye mer stolte over sin egen historie, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvald Bergsagel

Tradisjonsbærer

Dinah smiler mildt og bestemoderlig. Damen i 70-årene viser oss rundt i sitt formidable hageanlegg Den Paradera, der hun dyrker utallige ulike urter og planter, som alle har en plass i øyas historie. For tiden produserer hun over 200 ulike naturprodukter, for både helse, skjønnhet og velvære.

Vi finner den frodige oasen øst på øya. Her er fuglekvitter og rappfotede gekkoer. Det er garantert en katt i nærheten.

– Jeg startet opp fordi jeg så at mye tradisjonell kunnskap om planter og deres egenskaper forsvant, forteller hun.

Det nederlandske Vestindiske kompani gjorde øya til et sentrum i den transatlantiske slavehandelen, og de fleste av øyas innbyggere kan i dag spore sine røtter tilbake til det afrikanske kontinent.

Slavene hadde liten tilgang på legehjelp, og ble de syke, gikk de derfor til andre slaver som hadde vært medisinmenn i gamlelandet. Disse kjente igjen planter på Curaçao, som kunne benyttes.

I dag er formidling av kunnskap til kommende generasjoner det viktigste for Dinah.

– Det er selvsagt hyggelig og bra at utenlandske turister er interessert i våre tradisjoner, men langt viktigere å lære unge her på øya om hvor verdifullt dette er, sier hun.

Karibisk byliv

Det blir hevdet at Curaçaos hovedstad Willemstad er Karibias vakreste by. Når man ser de fargerike, velholdte hollandske fasadene ut mot havnebassenget, er det lett akseptere påstanden.

Reggie viser oss rundt i byen sin, og han er muligens den mest genuint lykkelige mannen jeg noensinne har truffet. Han smiler blidt og hilser entusiastisk på omtrent alle vi møter. Det kan være fordi han kjenner Curaçaos og sin egen historie så godt, at han setter så uendelig stor pris på livet han lever i dag.

– Jeg kjenner mine røtter, sier han, og blir et kort sekund alvorlig.

Reggie gikk for noen år siden til arkivene, som er åpne for alle, og fant ut at familien stammet fra Kongo. De var slaver, og jobbet på plantasjene.

– Øya vår har sett mye krig og grusomheter, men i dag er det bare fred og vennlighet, smiler Reggie, høy på livet som han er.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvald Bergsagel

– Go with the flow

Selv om Aruba har de lengste og mest kjente strendene av de tre ABC-øyene, er det lite å utsette på skjønnheten til Curaçaos litt avsidesliggende strandperler.

Den smellvakre, laguneaktige Playa Cas Abou finnes på utallige postkort, mens Cas Abou, også kjent som Bon Bini Beach, har blitt kåret til én av verdens ti beste.

På sistnevnte strand treffer vi nederlandske Sjanena, som slapper av med sine døtre på tre og to år. Hun fulgte med over Atlanterhavet da mannen fikk jobb her, og har rukket å bli godt avklimatisert.

– I starten ble jeg frustrert over at ting tok slik tid, men det har jeg vendt meg til nå. Man må være tålmodig her, og når vi er hjemom Nederland en tur synes jeg alt er utrolig hektisk.

Sjanena og familien skal være på Curaçao i tre år, og hun gruer seg allerede til å flytte tilbake.

– Jeg kommer til å savne det avslappede, karibiske livet. Her er det ingen stress. Ingen avtaler. Som man sier her: «Go with the flow in Curacao».

HTML EMBED

3 anbefalinger på Curaçao

1. Dinah Veeris’ hage

Den Paradera som drives av Dinah Veeris, er det to guidede turer daglig i høysesongen og et besøk er både lærerikt og hyggelig. Husk også å få med deg noen gaver fra butikken, der du får kjøpt oljer, badesalt, te, såper og annet velduftende, alt laget med tradisjonsplanter fra Curaçao.

2. Lag en storesøster

I butikker og boder rundt om på ABC-øyene vil du kunne finne små skulpturer av sjarmerende, tykke damer med fargerik dekor. De kalles Chichis – det vil si storesøstre.

Kunstnerne er lokale kvinner fra Curaçao – ofte kvinner som faller utenfor annet arbeidsliv – og om du vil kan du lage din helt egen Chichi.

Kvinnen bak virksomheten er den tyske kunstneren Serena Janet Israel, som startet med workshops etter at den nederlandske versjonen av realityshowet «Ungkaren» hadde vært innom, og latt de håpefulle damene prøve seg.

– Dagen etter at programmet ble sendt var mailboksen proppfull, forteller Serena.

Skulpturene koster 150 kr for små og 425 for store, og det er samme prisen enten du kjøper ferdigmalte, eller dekorerer selv i en workshop, men da kommer et tillegg på 850 kr per gruppe.

3. Besøk Willemstad

Blant de vakreste, men også historisk viktigste byene i Karibia. Willemstad er en helt sentral havn for slavehandelen og trekanthandelen over Atlanterhavet, noe du kan lære mer om på det sterke slaverimuseet knyttet til boutique-hotellet Kura Hulanda.

Ta deg en tur over Queen Emma Pontoon Bridge – en helt spesiell svingebru, også kjent som The Swinging Old Lady. Besøk ellers det flytende markedet, der venezuelanske handelsfolk selger fisk, frukt og grønnsaker fra båtene sine.

Slik kommer du dit

Ving starter opp charterturer fra Norge til Aruba i vinter, og ellers tilbyr blant annet Espnes Reiser, Ibsen Reiser og Escape Travel pakketurer til ABC-øyene.

Ønsker du å ordne reisen selv, har KLM solide flyforbindelser via Amsterdam. United Airlines tar deg dit med én mellomlanding i New York, dit også SAS flyr. Det går ingen faste ferger mellom de tre øyene, men det er hyppige flyavganger, med KLM og deres lokale samarbeidspartner Insel Air. Du får enveisbilletter mellom øyene til rundt 600 kr.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.