*Nettavisen* Nyheter.

Enda mer styr å komme seg til USA

Foto: Crestock

Innfører nye regler fra november.

27.07.10 09:44

USA har allerede et ganske omfattende system du må gjennom for å komme deg inn i landet. Om du ikke har visum, må du gjennom en godkjennelsesprosess på internett (kalt ESTA), og uansett må du avgi alle ti fingeravtrykk, bli tatt bilde av - og svare på en rekke spørsmål ved ankomst.

Men nå har amerikanske myndigheter bestemt seg for at dette ikke er nok. Fra 1. november må du allerede ved bestilling av billetter oppgi kjønn og fødselsdato, melder danske Take Off.

- Det er enklere å komme seg inni Nord-Korea, sier direktør i Danmarks Rejsebureau Forening (DRF), Lars Thykier, til Take Off.

Det nye konseptet kalles «Secure Flight» og skal gjøre det enklere for myndighetene å oppdage suspekte passasjerer på et tidligere stadie.

- Dette gir reisebransjen og de reisende mange nye utfordringer. Ganske få av dagens systemer er laget slik at opplysninger samles inn ved bestilling av billetten. Vi risikerer totalt kaos, og skal passasjerer bookes om med de nye opplysningene, risikerer man at man ikke får den til samme pris, sier Thykier.

I praksis betyr dette relativt lite for de fleste flypassasjerer, siden dette uansett er informasjon en sitter på - og som en må avgi på et senere tidspunkt - mens det altså betyr at bookingsystemer i større grad må endres på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.