*Nettavisen* Nyheter.

EU-fritt i Brussel

God mat og drikke binder folkegruppene i Belgia sammen. Foto: Bjørn Moholdt

I helgene forlater tusenvis av byråkrater EU-hovedstaden Brussel. Da er det tid for å innta byen for alle oss andre.

31.08.10 08:05

Lenge var Brussel en by de færreste kjente til. Tåka hang ofte tykk, og eimen av pommes frites lå som et klebrig teppe over byen. Det var med andre ord lite der det var verdt å skrive hjem om.
I 1958 skjedde det imidlertid tre ting som skulle endre byen for alltid: En svært vellykket verdensutstilling gikk av stabelen der, EU åpnet sitt hovedkvarter i byen – og det samme gjorde Nato.

Resultatet er at Brussel i løpet av de siste 50 årene har blitt et viktig sentrum for internasjonal business og politikk. Dette har selvsagt påvirket byutviklingen, ikke minst på hotell- og restaurantsiden. Få byer har så mange – og gode – serveringssteder som Brussel.

Følg Reiser & ferie på FACEBOOK!

Dette kombinert med innbyggernes egen hang til selskapeligheter gjør Brussel vital og spennende. For det er lite som binder folkegruppene i dette merkelige landet sammen. Det går en splittelse tvers gjennom Belgia – og hovedstaden – langs språklige, politiske, historiske og kulturelle skillelinjer, som langt på vei gjør det omtrent uregjerlig. Men det er en ting de flamsktalende i Flandern og de fransk- og tyskspråklige i Vallonia kan samle seg om: Kjærligheten til god mat.

Belgierne elsker å tilbringe tid rundt matbordet, særlig på kafé og restaurant. Restaurantene er ofte fulle, selv i de minste landsbyene. Her glemmer de alle motsetningen, i hvert fall inntil desserten er servert.

Les Reiser & feries artikkel KULINARISK NORGESFERIE?

Brussel har også mange andre kvaliteter man lett glemmer. Den er ikke stor, selve kommunen har «bare» rundt 150 000 innbyggere, og den er lett å manøvrere seg i. Arkitektonisk er den et funn. Gotiske katedraler blander seg ubesværet med de mange og interessante bygningene i jugend og art deco.

Så er det museene, som det fins mange av – og nye kommer stadig til. To av landets fremste kunstnere – Hergé (eller Georges Remi som han egentlig heter) og René Magritte – har endelig blitt tildelt hvert sitt bygg. For den førstnevnte ligger den et lite stykke utenfor sentrum, men er vel verdt turen. Magritte har fått eksklusiv plass rett ved slottet, som en del av Det kongelige kunstmuseet. To svært gode grunner alene for å ta turen til Brussel, i tillegg til alle vannhullene og restaurantene, som alle serverer med eller uten pommes frites.

Reiser & ferie guider deg til en STILSIKKER SØVN

Spar i Brussel

Lekkert museum
Tegneseriefiguren Tintin har påvirket en rekke kunstnere i årenes løp, blant andre Andy Warhol. Det nye museet like utenfor Brussel ivaretar arkitektonisk og innholdsmessig mye av mystikken i Tintins verden.
Inngang 80 kr
Tlf. +32 262 62421, adr.: 1348 Louvain-la-Neuve, www.museeherge.com

God drikke
Ingen kan øl som belgierne, og på Beermania er utvalget enormt. Mea Culpa er en «blonde» med alkoholstyrke 6,5 prosent, en «drøm av en» ifølge kjennere.
Pris 33 cl: 21,50 kr
Tlf. +32 2512 1788, adr.: 174–176 Chausse de Wavre, www.beermania.be

Klassisk belgisk
La Mâcon serverer utsøkt, klassisk belgisk cuisine (blåskjell, pommes frites, biff), men har også mer avanserte, internasjonale retter på menyen, til en rimelig penge.
Pris hovedrett fra 55 kr
Tlf. +32 2343 8937, adr.: Rue Joseph Stallaert 87.

Norsk «funkis»
Thon Hotel Brussels City Centre ligger sentralt plassert, har enkle, men funksjonelle rom til fine priser. Frokost kommer i tillegg.
Pris fra ca. 550 kr
Tlf. 32 2205 1511, adr.: Avenue du Boulevard 17, www.thonhotels.be

Abonner på Reiser & ferie

Sløs i Brussel

Himmelsk sjokolade
I tillegg til øl og vafler må sjokolade sies å være Belgias viktigste eksportartikkel, og ingen har så avanserte praliner som hoffleverandør Mary’s. Besøk fabrikken i Arsenal, der du også får en innføring i sjokoladens opprinnelse.
Pris eksklusiv gaveeske ca. 2500 kr
Tlf. +32 2217 4500, adr.: 73 Rue Royal, www.marychoc.com

Antikk moro
Sjablon antikkmarked lørdag og søndag er det eldste marked i sitt slag i Europa, et sted du kan gjøre gode kjøp. Vær tidlig ute.
Sel i bronse: Ca. 40 000 kr
Tlf. +32 2478 2316, www.sablonantiquesmarket.com

Lekre Lola
Designerrestauranten Lola på Place du Grand Sablon holder stand som en av byens bedre. Kombinerer klassisk fransk og italiensk cuisine, i en lekker atmosfære.
Pris hovedrett ca. 250 kr
Tlf. 32 2514 2460, adr.: Place du Grand Sablon 33, www.restolola.be

Last ned Reiser & feries gratis DESTINASJONSGUIDER

Fransk eleganse
Hôtel Métropole, beliggende midt i sentrum, har ikke bare flotte rom, men også et fascinerende eksteriør, samt en resepsjon i fransk renessansestil som er et besøk verdt.
Pris Suite Toscanini 4 800 kr
Tlf. +32 2217 2300, adr. 31, place deBrouckere, www.metropolehotel.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.