Gå til sidens hovedinnhold

Europas beste sportsmuseer

Er du helfrelst på sport bør du ta turen innom her.

Dersom du er redd for at ferien gjør at du mister interessante kamper eller stevner på flatskjermen hjemme, burde du ta turen innom en av de mange flotte sportsmuseene som finnes over hele Europa som kompensasjon. Her får du Reiseplanetens toppliste for sportsmuseer i Europa:

Norges Olympiske Museum
OL-museet på Lillehammer, nærmere bestemt på Maihaugen, er det eneste i sitt slag i Nord-Europa som forteller historien om alle olympiske leker i moderne tid fra 1896, sommer og vinter. Her presenteres også blant annet antikkens leker fra 776 f. Kr til 393 e.Kr. Åpningstider er normalt fra 11:00 til 16:00, med museet er stengt mandager. I høysesong, juni til og med august, er det åpent fra 11:00 til 17:00 alle dager i uken.

Planlegg Norgesferien hos Reiseplaneten.

Olympiamuseet i Lausanne
Et meget påkostet museum befinner seg i Lausanne i Sveits. Her finner du gjenstander med olympisk historie fra nær sagt alle nasjoner og kulturer. Olympiske fans får alt de forventer. Museet er åpent året rundt, men utenom høysesong, fra og med april til og med oktober, er det stengt mandager. Lausanne ligger ca. 60 km fra Genève. Adressen er 1, quai d'Ouchy. Les mer på Olympic.org.

Olympiamuseet i Barcelona
Her ligger museet like ved Olympiastadion og du får enkelt med deg begge deler. Museet har en rekke flotte utstillingsobjekter som helt sikkert gir deg gode minner fra idrettsprestasjoner du har sett. Naturlig nok er mye fra den gang Barcelona selv arrangerte OL. Museet er åpent året rundt, alle dager med unntak av mandager. Museet ligger i Montjuice. Går du opp åskammen som utgjør Montjuice fra for eksempel Placa de Espanya får du i tillegg en flott tur og litt trim selv også.

Få reisetips fra Barcelona hos Reiseplaneten.

Museet på Old Trafford
Siden det nasjonale fotballmuseet i England stenges for flytting til Manchester, (dette skjer i 2010), foreslår vi at du tar turen til Manchester Uniteds hjemmebane Old Trafford i påvente av åpningen av det nasjonale museet våren 2011. Du behøver ikke være United-fan for å få glede av et besøk til Old Trafford. Til orientering kan vi nevne at en rekke av de store fotballklubbene har museer og trofévisninger på sine arenaer. Normalt åpent fra 09:30 til 17:00. Old Trafford ligger like utenfor Manchester sentrum, og det er enkelt å ta seg til stadion med offentlig kommunikasjon.

Les mer om Manchester hos Reiseplaneten.

Ferrari museum
Ikke er det stort, og ikke ligger det spesielt sentralt, nærmere bestemt beliggende i Maranello, 190 km fra Milano. Enklere er det å komme hit fra vakre Bologna. Da er avstanden kun 60 km. Museet gir deg en rundtur gjennom Ferrari-historien, og liker du Formel-1 og vakre biler generelt, og Ferrari spesielt, så må du i alle fall ta deg råd til et besøk. Her får du oppleve den firste F2 som vant omtrent alt, til en ekte F1-bil kjørt av Kimi Haikkonen. Museet er normalt åpent året rundt fra 09:30 til 18:00, men holder åpent en time lenger om sommeren. Inngangsbilletten er i overkant av 100 kroner.

Wimbledon Lawn Museum
Er du tennisinteressert kan du jo ta turen fra London til Wimbledon og besøke «John McEnroe» i garderoben, se tennis på kino, studere utstyr og rekvisitter fra gamle dager og få mye morsom og interessant informasjon fra guider og utstillinger. Enkleste vei å komme hit fra London vil for de fleste være å ta banen fra London Waterloo til Wimbledon Station. Derfra tar du buss 493 til Wimbledon. Eller så tar du drosje de ca. 15 kilometerne. Museet er åpent året rundt fra 10:00 til 17:00, med restriksjoner når selve Wimbledon-turneringen pågår. Prisen er cirka 100 kroner i inngangsbilletter for voksne. Adressen er Church Road, Wimbledon.

Få reisetips for London-turen hos Reiseplaneten.

British Golf Museum
Golfens hjemsted må jo være Skottland. Og hvor andre steder kan man plassere et slikt museum enn på St. Andrews, kun et sleivslag fra klubbhuset? Multimedieutstillinger gir deg alt du trenger å vite om 500 år med golf. I 2010 feires 150 årsjubileum for det åpne mesterskapet på St. Andrews og det blir en rekke arrangementer på museet. Her er også egen barneavdeling. British Golf Museum er åpen året rundt, fra 10:00 til 16:00, (17:00 i perioden april til oktober). Beregn en drøy femtilapp for inngangsbilletten. St. Andrews ligger 80 km fra Edinburgh. Les mer på Britishgolfmuseum.co.uk.

Det Tyske Sports- og Olympiamuseum
Köln er en flott by og for sportsfrelste er det en god grunn til å stikke innom denne byen. Her ligger nemlig det tyske sportsmuseet hvor du finner du alt om sport, spesielt tyske olympiske helter. Ta del i de mange flotte interaktive installasjonene, fra vindtunnel til boksering. Museet er åpent tirsdag til fredag fra 10:00 til 18:00 og helgedager fra 11:00 til 19:00. Deutsches Sport & Olympia Museum som det heter på tysk holder til på adressen Im Zollhafen 1 i Köln. Billettene koster cirka 50 kroner for voksne.

Les mer om reisemål i Tyskland hos Reiseplaneten.

Last ned gratis reiseguider her.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken