Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få ferien gratis

Mange museer har gratis inngang på enkelte dager og tider.
Mange museer har gratis inngang på enkelte dager og tider. Foto: Jupiterimages (Thinkstockphotos)
Sist oppdatert:
Stramt feriebudsjett? Her er noen tips til hva du kan få gratis hvor.

Gratis opplevelser

Gratis guidede turer

I stadig flere storbyer kan du bli med på gratis sightseeingtur.

I New York kan du nyte godt av Big Apple Greeter, en organisasjon med frivillige som guider turister rundt i byen sin, og der andre liknende tilbud gjerne setter pris på «donasjoner», aksepterer ikke disse tips i det hele tatt.

Sandemanns NEW Europe Tours tilbyr guidede turer i blant annet Paris, Edinburgh, Berlin, Jerusalem, Praha og Madrid.

City Free Tours tilbyr gratis guidede turer for opp til 20 personer i Paris og Amsterdam.

Guided Bucharest har daglige, guidede turer på drøyt to timer rundt i den rumenske hovedstaden.

Turkish Airlines tilbyr gratis sightseeingturer i Istanbul om du må vente mer enn seks timer på flyplassen. Bare ta kontakt med flyselskapets Hotel Desk.

Changi Airport utenfor Singapore tilbyr også gratis sightseeing i byen til faste tider om du har mer enn fem timer i transitt.

Gratis museer

De fleste storbyer har mange spennende gratismuseer, men sjekk også om museene som vanligvis tar inngangspenger, har egne dager eller tider med fri inngang. Dette er ikke minst vanlig i amerikanske storbyer, og i New York har for eksempel museer som MoMA, MoMI, Folk Art Museum, Brooklyn Museum og Guggenheim Museum gratis inngang på bestemte dager og tider.

Det har også en del museer i London, og her er dessuten mange av de beste museene gratis hver dag, slik som British museum, Museum of London, V&A Museum, Natural History Museum og Museum of Childhood for å nevne noen.

> Gratisguide til New York
> Gratisguide for London

Gratis transport

Gratis sykkel

Reklamefinansiert sykkelutleie brer om seg. Som regel betaler du et lite beløp, men enkelte steder er sykkellåning helt gratis.

I sykkellandet Danmark kan du blant annet låne gratissykler i København og Århus.

Wien og Zürich har også gratis bysykler, men du må betale litt om du har sykkelen lenger enn én time.

Wikipedia holder god oversikt over bysykkeltilbud rundt om i verden.

Gratis billeie

Bilutleiefirmaer har ofte behov for å få flyttet biler. Kanskje har forrige leier levert bilen på et upopulært sted, og det koster å få den fraktet tilbake der den hører hjemme. Selskapene vil derfor tjene på at du kjører bilen for dem, så de slipper å bruke én av sine egne ansatte eller sende bilen «hjem» med tog eller trailer. Du får stort sett én gratis bensintank, men må stå for resten av utgiftene selv.

> Returbil
> Hertz Freerider
> Transfercar New Zealand
> Lift Share
> Auto Driveaway

Gratis buss

Mange steder tilbys gratis shuttlebusser fra store kjøpesentre, alpinanlegg, hoteller og så videre, inn til bysentrum. Det finnes også enkelte byer, for eksempel australske Melbourne, der sightseeingbusser du kan hoppe av og på ved kjente attraksjoner, er gratis.

I Kyoto har de nylig startet gratis shuttlebuss til noen av de største attraksjonene fra Miyazu til Ine.

> City of Melbourne
> Kyoto tourism guide

Foto: Andy Dean

Gratis overnatting

Gratis leilighet, hus og hytter

Leilighetsbytte, sofasurfing, og hyttevakter. Det er faktisk ikke så vanskelig å få til gratis overnatting i ferien, om du er litt sosial, fleksibel eller har lyst til å prøve noe nytt. Gratis hotellrom kan også være mulig. For eksempel bør du melde deg inn i alle gratis og uforpliktende lojalitetsprogrammer du kommer over hos de ulike hotellkjedene, og samle poeng som etter hvert kan veksles inn i gratis overnatting.

CouchSurfing er et sosialt nettverk der folk åpner sine hjem for besøkende.

Boligbyttedatabaser:

> Home Exchange
> Intervac
> Home Link

Den norske turistforening har hyttevaktmulighet, som gir gratis overnatting:

Gratishytter i Storbritannia gjennom Mountain Bothies assosiation

Gratishytter finnes også i Finland

Frivillig arbeid

Å arbeide frivillig for veldedige organisasjoner og ulike oppbyggelige prosjekter, kan gi ferien ekstra mening, og kan være et kjekt alternativ om budsjettet er stramt.

Noen steder må du betale litt for mat og overnatting, men du kan også finne flere der du bor og spiser gratis, i bytte mot litt arbeid. Via linkene nedenfor, får du oversikt.

> X-Plore
> Atlantis
> Volunteer South America
> Grow Food
> Wwoof
> HelpX
> Workamper

Gratis mat

Mange barer rundt om i verden serverer snacks og fingermat til gjester som tar seg en drink, enten fast eller i spesielle happy hours.

Spanske tapas ble opprinnelig servert som slik gratis tiltygg til drikke, og selv om det har blitt sjeldnere i dag, holdes tradisjonen ved like enkelte steder. I Granada får du for eksempel fremdeles ofte en fri tapa til vinglasset, mens i Madrid kan blant annet El Boñar de Leon (Calle Cruz Verde 16), El Rincón Abulense (Calle Caballero de Gracia 18) og El Tigre (Calle Infantas 30) anbefales for den sultne og gnine.

I New York er det gratis vinsmaking på Big Nose Full Body (382 Seventh Avenue, Brooklyn) hver lørdag, Rudy’s Bar & Grill (627 Ninth Ave, Manhattan) deler ut gratis hot dogs til sine kunder, mens fredager fra kl 17 er det gratis muslinger å få på Dive Bar (732 Amsterdam Ave, Manhattan).

I tillegg kan det være lurt å holde utkikk etter ulike matarrangementer og festivaler, der det deles ut smaksprøver og gratismat. Du blir ikke mett av sånt, men det er i alle fall gratis.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!