Fare for flykaos i Europa

Foto: (VAAC)

Askeskyen sprer seg over Spania, Portugal, Frankrike, Sveits og Italia. USA-turen kan også stå i fare.

09.05.10 17:17

Lørdag ble tidvis opp til 19 flyplasser stengt rundt om, primært i Spania. Og søndag ser det ut til at askeskyen strekker seg godt innover både Sør- og Mellom-Europa - i tillegg til at asken også trekker nordover mot Grønland.

- Vi forholder oss til meldingene fra meteorologene og Eurocontrol noen timer fram i tid, men det jeg kan si er at vi så langt har kansellert en rute til og fra Milano og Reykjavik, sier pressevakt Kenneth Vikse i SAS til Nettavisen.

- Dette er to områder som er såkalt sone 1, altså at det er stengt, sier han.

Søndag morgen er det derimot ikke noe som skulle tilsi at Spania vil bli rammet på samme måte som lørdag.

Kan bli mye verre
De siste prognosene fra MetOffice og Metrologisk Institutt viser derimot at det utover dagen kan bli relativt store problemer i Europa.

- Ser vi på midten av dagen i dag så ser vi at askeskyen ligger over nordlige deler av Storbritannia, Spania, Portugal, Frankrike, Sveits og deler av Italia. Det ser også ut til å trekke østover mot Kroatia, sier flymeteorolog Tor Ivar Mathisen ved Metrologisk institutt til Nettavisen.

- Vi kan ikke si noe direkte om hvordan dette vil påvirke stengningen av luftrommet, men det ser ut til at dette kan skape problemer i store deler av Mellom-Europa, sier Mathisen.

Norge ser derimot ut til å gå klar av hele problematikken i denne omgang.

- Så lenge sone 1-området, altså flyforbudssonen, ikke går inn over norsk luftrom, så har ikke vi noen kommentarer til spredningen, og det ser ut til å holde seg utenfor, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Nettavisen.

Stenging i en rekke land
Den rene flyforbudssonen fra bakkenivå og opp til 20.000 fot, altså området det stenges flyplasser i, vil søndag ettermiddag ligge over deler av Island, vestkysten av Scotland, nordre halvdel av Portugal og deler av nordvestlige deler av Spania. I tillegg er det deler av Frankrike, nordre deler av Italia og Sveits rammet.

Det rene flyforbudsområdet, altså området det ikke er lov til å fly over i det hele tatt, ligger søndag ettermiddag nærmest utelukkende over Atlanterhavet, med deler liggende over Island.

Metrologisk institutts modell for askespredning kan du se under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.