I sommer er det akvarier som gjelder. Da tenker vi ikke på små 30 liters akvarier på barnerommet. Med sin egen serie på TV 2 har akvariet på Nordnes ved Bergen gjort at folk flest har fått øynene opp for gleden ved å se nærmere på livet under vann.

De beste prisene på flybilletter, overnatting og leiebil finner du med Nettavisens reisesøk.

Nytt i Bergen
Akvarier er absolutt ikke noe nytt fenomen. For eksempel ble akvariet i Bergen planlagt allerede i 1950, og da akvariet åpnet 27. august 1960 var det Nord-Europas største og mest moderne akvarium.

I dag kan anlegget imponerende nok by på mer enn 300 arter i tillegg til den såkalte dodraugen som ble funnet i et toalett i Bergen i 2006. Den store nyheten i 2009 vil være en haitunnel. Du skal da kunne vandre blant haiene i deres rette element uten selv verken å bli våt på beina eller haiens mat. Les mer om akvariet i Bergen på akvariet.no.

Les mer om Bergen hos Reiseplaneten.

Haisommer i London
Skal du til London kan du imidlertid stå ansikt til ansikt med levende haier også i sommer. London Aquarium skal ha kostet 25 millioner pund og er en unik attraksjon i London. Totalt er det brukt over 2 millioner liter vann i London Aquarium. Akvariet ble åpnet 31. mars 1997 og eies av Shirayama Shokusan. Barna elsker et besøk i London Aquarium og særlig det å se levende haier gjør stort inntrykk på de minste.

Her får man mye god og nyttig kunnskap om fisker og hav over hele verden, med andre ord en både artig og lærerik opplevelse for små og store. Inngangsbilletter koster 16 pund for voksne og 12 pund for barn. Akvariet har åpent fra 1000-1800 hver dag. Les mer på Sealife.co.uk.

Få gratis reiseguide om London her.
Les reiseartikler om London hos Reiseplaneten.

Det er deilig å være fisk i Danmark
Ideen til et akvarium i Hirtshals oppsto hos lokale politikere på 1970-tallet. Ideen utviklet seg til å bli et forslag om å opprette et fiskeriforskningsenter, hvor det offentlige akvariet med et tilhørende museum skulle være senterets vindu utad.

I åpningsåret ble det budsjettert med et årlig besøkstall på 145 000, men ved årets slutt hadde 250.000 personer besøkt Nordsømuseet. I 2007 ble Nordsøcentret og Nordsømuseet slått sammen, og fra 1. januar 2008 ble navnet endret til Nordsøen Forskerpark og Nordsøen Oceanarium.

Nordsøen Oceanariums formål er å formidle kunnskap om havet og havets dyr og planter. Her finner du alt fra rødspette, ål og klumpfisk til stjernehai, brisling, makrell og torsk. Det er spennende og hyggelig å vandre i tunnelene under vann og oppleve livet slik det er virkelig er.

Inngangsbilletter ca. 130 kroner for voksne og 55 kroner for barn. Akvariet har åpent hver dag fra 0900-1700. Les mer på Nordsoenoceanarium.dk.

Europas største i Lisboa?
Akvariet i Lisboa åpnet i 1998 og har over en million besøkende hvert år. Totalt har mer enn 13 millioner mennesker besøkt akvariet siden åpningen. Når man går gjennom de uforglemmelige akvariene og utstillingene blir de besøkende oppmuntret til å lære nyttige fakta om havet samtidig som man blir informert om hva mennesket kan gjøre for å hjelpe naturen og alt som lever i og under vann.

Akvariet i Lisboa påstår selv at de er det største offentlige akvariumsanlegget i Europa, noe også konkurrenten i Barcelona hevder. I Lisboa finner du over 8000 ulike organismer inkludert dyr og planter fra mer enn 500 ulike arter. Noe av det du kan se er haier, sandtiger, klovnefisk og pingviner.

Inngangspris er 11 euro for voksne og 5.50 euro for barn. Akvariet har åpent hver dag fra 1000-2000 og adressen er Parque das Nações, ved sørenden av Doca dos Olivais. Les mer på Oceanario.pt.

Hent norsk-portugisisk parlør hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Lisboa her.
Se videofilm om Oceanario i Lisboa hos Reiseplaneten.

L’Aquàrium i Barcelona
L’Aquàrium i Barcelona ble åpnet 8. september 1995 og har over 11000 dyr fra mer enn 450 ulike arter. Disse beskues blant annet gjennom en hele 80 meter lang undervannstunnel. Seks millioner vann benyttes i akvariet som allerede har blitt besøkt av mer enn 14 millioner mennesker.

I akvariet i Barcelona finner du fisker, dyr, planter og andre skapninger som hovedsakelig lever i Middelhavet. Her får du til og med muligheten til å dykke med haier om det skulle være noe du alltid har drømt om. Andre spennende dyrearter du finner i L’Aquàrium er den giftige skorpionfisken, løvefisk, sandtiger og et utall andre kjente og ukjente fiskearter.

Inngangspris er 17 euro for voksne og 12 euro for barn. Akvariet har åpent hver dag fra 0930-2100 og adressen er Moll d’Espanya del Port Vell. Les mer på Aquariumbcn.com.

Få gratis reiseguide om Barcelona her.
Se videofilm fra L’Aquàrium i Barcelona hos Reiseplaneten.
Se klimatabeller, videofilmer og mye mer om Barcelona hos Reiseplaneten.

Andre store akvarier i Europa
Et utvalg av andre akvarier i Europa er Monaco Aquarium, Ozeaneum i Stralsund (Tysland), Zoo Aquarium i Madrid (Spania), The Depp i Hull (England)¨ og Aquarium Valencia (Spania).