Gå til sidens hovedinnhold

Her får du nakensykling og leggsparking

Den første sommermåneden er full av elleville festivaler i Europa.

Juni har sitt navn etter den romerske gudinnen Juno, tilsvarende den greske gudinnen Hera. Juni er av enkelte kalt for rosemåneden og er kjent for å være en måned med mange bryllup rundt om i verden. Litt spesielt er at ingen andre av årets måneder starter på samme dag som juni. Av merkedager i juni kan vi raskt nevne midtsommerdagen som i Sverige og Finland alltid feires den tredje fredagen, mens monarkiet i Storbritannia feirer sin bursdag i London den andre lørdagen i måneden. Filippinene har sin uavhengighetsdag den 12. juni og Bloomsday feires i Irland den 16. juni.

Naturligvis finnes det nok av underlige festivaler og arrangementer verden rundt i juni. Et knippe av de mest spesielle er:

Cotswold Olympiske leker
Selvsagt finner vi noe rart i England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har «The Cotswolds» blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige «grener», hvor leggsparking er en av de mest populære. I tillegg til de sportslige utfoldelsene som følges av en stor mengde tilskuere er det i tråd med tradisjonen skikkelig fest om kvelden, gjerne med danseoppvisning, fyrverkeri og bålbrenning. Cotswold finner du 16 mil vest for London eller 93 kilometer nordøst for Bristol. Dato for arrangementet i 2010 er 4. juni.

Se videofilm om skinnleggsparking hos Reiseplaneten.

Barnehopping på Colacho-festivalen
Se for deg folk utkledt som djevler og hvor aktiviteten er å hoppe over babyer som ligger etter hverandre på gaten. Denne festivalen har lange tradisjoner. I nærmere 400 år har El Colacho blitt feiret her i Castrillo de Murcia, 28 mil nord for Madrid. Tidspunktet er 6. juni. Det katolske Spania feirer Kristi kropps og blods høytid, men maken til den feiringen du ser i Castrillo de Murcia tror vi ikke du finner så mange andre steder.

Les mer om reisemål i Spania hos Reiseplaneten.

Nakensykling
Juni er jo tiden for nakensykling i London. Datoen for dette arrangementet er 12. juni. Men hvorfor ikke ta turen til vakre Brighton som arrangerer sin utgave av «World Naked Bike Ride» den 13. juni? Her er jo sjansen for varmere vær og sol klart større. Bakgrunnen for sykkelrittet er en protest mot klimaendringene. Men også en hyllest til både kropp og sykkel.

Solenergiutfordring i Kypros
En verdenspremiere skjer på Kypros i perioden 18. og 19. juni. Kypros er jo kjent for mye, ikke minst sol og varmt klima. Hvor passer det da bedre å avholde en konkurranse for oppfinnere, ingeniører, bedrifter og andre kreative, hvor man konkurrerer i et rallyløp hvor kravet er at framkomstmiddelet er laget på et lavbudsjett og som går på solenergi? Dette skal for øvrig bli en årlig foreteelse. Stedet for rallyløpet er Tseri, ikke langt fra Nikosia, ganske midt på øya.

Les mer om Kypros hos Reiseplaneten.

Oljebrytingmesterskap i Tyrkia
Edirne stadion like ved grensen til Hellas er stedet for et mesterskap i bryting hvor deltakerne er innsmurt med olje. Evenementet pågår i perioden 21. til 27. juni og sporten har en tradisjon 700 år tilbake i tid her. Mesterskapet er svært populært og tiltrekker seg mengder med tilskuere. Også mange rom-folk kommer hit, så regn med dans, musikk og fargerike mennesker. Edirne ligger 240 kilometer nordvest for Istanbul.

Les mer om reisemål i Tyrkia hos Reiseplaneten.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken