Gå til sidens hovedinnhold

Verdens vakreste karneval

Glem Rio de Janeiro, reis til Carnevale di Venezia.

Ikke bare er Venezia en av verdens mest sjarmerende byer med en helt unik tiltrekningskraft. Byen har også en av de mest spesielle og fascinerende karnevalsfeiringene i verden. Carnevale Di Venezia anses som det første ordentlige organiserte karnevalet i verden. Nedtegninger om karnevalet forteller en historie som starter så tidlig som i 1268.

Hent gratis reiseguide om Venezia fra Reiseplaneten.

Lange tradisjoner
At italienerne er amorøse er noe vi alle vet, og at dette ikke er noe nymotens fenomen forstår vi når vi får vite at allerede så langt tilbake i tid som i 1339 så ble det laget et forbud mot karnevalsopptog om natten i Venezia. Hensikten med forbudet var naturlig nok å dempe innbyggernes såkalte moralske forfall.

I 1458 ble det laget et dekret som forbød menn å komme i karnevalsarrangementer utkledt som kvinner og i 1608 måtte myndighetene gå til det skritt å forby bruk av masker uansett anledning, med unntak av karnevalsperioden og ved offisielle banketter. Brudd på dette, enten man var vanlig innbygger, adelsfolk eller tilreisende, innebar 2 års fengsel, 18 måneder som galeislave i Venezias flåte, noe som slett ikke var noen spøk, og en bot på 500 lire. Kvinner som brøt påbudet ble pisket fra Markusplassen til Rialtobroen for så å bli nektet adgang til Venezia de neste 4 årene i tillegg til den obligatoriske boten på 500 lire.

Se bildekarusell fra fjorårets karneval nederst i artikkelen.

Da fascistene kom til makten i Italia tok det ikke mange år før de la ned forbud mot karnevalsfeiringen i Venezia. Først på 1980-tallet ble tradisjonen tatt opp igjen i full skala, og i dag er feiringen på nytt storslagent og tiltrekker seg tilreisende fra fjern og nær. Les mer på carnevale.venezia.it eller carnivalogvencie.com.

Frihet med maske
De karakteristiske maskene som benyttes under karnevalet har du helt sikkert sett tusenvis av, hvis du noen gang har besøkt Venezia. Men det er naturligvis som oftest kun billige og enkle turistkopier som selges i suvenirbodene. Men går du til de virkelige håndverksbutikkene så vil du se masker laget av mestere i sitt fag. Maskemakere eller såkalte mascherari har siden 1300-tallet hatt en særegen posisjon i Venezia og selv i dag omtales de beste i faget med ærefrykt.

Tanken bak maskene var ikke bare at personen forble anonym, og derigjennom slapp å vise sin rang. Masken bidro også til at brukeren fikk mer frihet til å opptre som man lystet i sosiale sammenhenger, og da gjerne overfor det annet kjønn.

Karnevalsprogrammet i 2009
Årets karnevalsprogram starter fredag 13. februar og avsluttes 24. februar. Det er arrangementer hver eneste dag rundt omkring i byen fra klokken 11. Så fortsetter det slag i slag utover dagen til det hele avsluttes med kveldsarrangementer som starter klokken 2300. Det er egne arrangementer for barn, voksne, kunstinteresserte, homofile, heterofile og danseglade slik at uansett interesser bør du kunne være litt leken i Venezia i februar.

Last ned karnevalsprogram her. (Ekstern lenke)

Komme seg til Venezia
Du kommer deg enkelt til Venezia også om vinteren til tross for at Norwegian kun har sommerruter for sin direkteflight. Et alternativ er å fly Czech Airlines via Praha. Her kan man faktisk få priser til under 1500 kroner tur og retur i februar. KLM er et annet alternativ. Med KLM mellomlander du i Amsterdam. En fordel med KLM er at selskapet har avreise fra flere norske flyplasser.

Se fotogalleri om Venezia hos Reiseplaneten.
Få reiseguider til flere destinasjoner her.

1547

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer i året

Kommentarer til denne saken