Den store drømmen for mange er å kunne reise i utlandet og skrive. Det være seg romaner, noveller eller reiseskildringer. Listen over norske forfattere og skribenter som har tilbrakt tid i utlandet er lang. Det være seg Ibsen og Bojer som tilbrakte mye tid i Italia og Tyskland og ikke minst Wergeland, Lie, Kielland, Jæger, Krogh, Undset, Vesaas, Mykle og Bjørnebo som hentet inspirasjon i Frankrike og da først og fremst Paris og Provence.

Se reiseguide om Paris hos Reiseplaneten.

I Hemingways fotspor
Det er ikke få norske turister som har tilbrakt en ettermiddag eller kveld på en bar rundt om i verden hvor selveste Hemingway skal ha tatt en drink eller to. Og kanskje har du selv sittet på en slik bar og dagdrømt om å kunne bo noen år i utlandet og skrive?

En stadig voksende trend i reisebransjen er å tilby reiser i fotsporene til kjente forfattere, deltakelse på skrivekurs eller sightseeing med kjente forfattere. Nordmenn er et lesende folk og interessen for både litteratur og reiser er stor. Så hvorfor ikke slå to fluer i ett smekk?

Hva med en LitteraTur?
Det finnes flere arrangører som kan tilby reiser for litteraturglade mennesker. Eksempler er Life Travel, Norges Litteraturskole og Inspiratour. Sistnevnte er en norsk turoperatør som startet i 2001 og som har utviklet et konsept som kalles LitteraTur hvor små grupper av reisende tas med til reisemål som har en spesiell betydning for en forfatter. En av de første skriveturene var med Jo Nesbø tilbake i 2003.

I november arrangerte Inspiratour et skrivekurs med Morten Harry Olsen hvor rammen rundt reisen er byen Ronda i Andalucía i Spania. Området byr på et spektakulært landskap og er en perfekt inspirasjon for alle som har en forfatter i magen. Det å beskrive omgivelser og skape en fortelling fra idé til handling er noe av det fokuset ble lagt på.

Andalucias er den sørligste regionen i Spania og regionens hovedstad og største by er Sevilla. Denne byen ligger cirka 13 mil nord for Ronda. Sevilla har som Andalucía generelt et mildt og godt klima og storbyen har mange attraksjoner og severdigheter, også for vanlige weekendturister.

Se Nettavisens reiseguide fra Sevilla.

Christine Tronstad i Inspiratour forteller at kombinasjonen av unike reiseopplevelser og muligheten til å lære noe nytt er et konsept de har stor tro på.

Men hvem er det som melder seg på slike skriveturer?

- Påmeldingen kommer fra alle hold. Du kan møte alt fra forfatterspirer til journalister. Men først og fremst er det vanlige folk som ønsker mer innhold på sine reiser. Og slike reiser er ikke lett å sette sammen selv, sier Tronstad.

Ernest Hemingway og Spania
Ernest Hemingway ble født 1899 og døde i 1961. Han gikk for å være like mye av en dranker, kvinnejeger og eventyrer som forfatter, men han er anerkjent som en av de største amerikanske forfatterne og har høstet enormt med lovord for sine bøker.

Ernest Hemingway tilbrakte mye tid i Spania og fikk en fascinasjon for alt fra tyrefekting til landets folk og byer. Hemingway skal blant annet ha en stor del av æren for den oppmerksomhet som er gitt til okseløpet i Pamplona i Nord-Spania og den årlige San Fermín-festivalen. Andalucía og blant annet byen Ronda ble ofte besøkt av Hemingway. Han var som kjent fascinert av tyrefekting, og byen Ronda har Spanias eldste tyrefekterarena.

Les mer om Skrivekurs i Andalucía og Ronda hos Inspiratour.

Vil du se ditt reisebrev publisert på Reiseplaneten? Send oss et reisebrev på info@reiseplaneten.no eller les andres reisebrev på Reiseplaneten.