Det er ikke alle som for muligheten til å delta på en ekte afrikansk safari. Og skogssafarier med elg, reinsdyr og hjort er kanskje ikke så eksotisk for oss som bor i Norge. Da kan kanskje løsningen være en tur til Løveparken i Givskud? Det er nemlig en helt spesiell opplevelse å se en løve på nærmere 200 kilo gå en halv meter fra bildøren din.

Mer enn løver
Parken startet opp i 1969, og opprinnelig var det kun løver i parken. For mange er det å kjøre blant løvene det som fortsatt er den store opplevelsen. Men Givskud har også en av verdens største gorillaparker, i tillegg til elefanter, bøfler og en mengde andre dyr.

Safaribuss eller egen bil
Prinsippet med Givskud Zoo er enkelt. Her skal dyrene oppleves i et miljø som er mest mulig likt deres opprinnelige. Med andre ord er dette en safaripark hvor du bruker din egen bil, eller setter deg i parkens safaribusser og kjører til dyrene. Fordelen med safaribussen er at sjåføren gir deg mye nyttig tilleggsinformasjon om dyrene du kjører forbi. Men vi kan love deg at det er noe helt spesielt å kjøre rundt i egen bil. I parken finnes det skilter og informasjon, slik at du skal ikke være engstelig for å komme ut for ubehagelige situasjoner. Hele opplegget er som en drive-in. Du kjører til billettselgerne og safarien starter. Du kjører gjennom safariområder med dyr fra forskjellige kontinenter og landområder. Innimellom kommer du til spesielle parkeringsplasser hvor du kan gå ut av bilen og se nærmere på dyrene, det være seg løver, neshorn, gorillaer eller sjimpanser. Det er naturligvis gjerde mellom deg og dyrene på disse plassene.

Se videofilm fra Givskud Zoo og løveparken hos Reiseplaneten.

Mange sjeldne dyr
Givskud Zoo drives med entusiasme og kjærlighet til dyr. Hvert år medvirker dyrehagen i kampanjene til EAZA (en europeisk zoorganisasjon) for å støtte en god sak. I 2010 er kampanjen viet Europeiske rovdyr, som blant annet ulv og isbjørn. Parken har totalt 80 forskjellige dyrearter, og en tredjedel av disse er truede arter. Det mest sjeldne dyret i parken er przewalskihesten som ikke lenger finnes i vill tilstand. Heldigvis har dyrehagene hatt suksess med avlsvirksomhet i fangenskap. Dyrehagen er også en av få i Europa som har kaffebøfler. Absolutt noen du ikke vil møte ansikt til ansikt.

Komme seg til parken
Givskud Zoo ligger i Jylland, 80 kilometer fra Århus. Fra Givskud er det kort vei til Billund og Legoland og den flotte byen Vejle. Det går fly direkte til både Billund og Århus fra Norge. Ellers er det jo ikke uvanlig å ta ferge til Danmark og videre med bil. Du kan også kjøre hele veien via Sverige og over Øresundbroen til Danmark.

Les mer om reisemål i Danmark hos Reiseplaneten.

Nyttig å vite om parken
Givskud Zoo holder normalt åpent fra medio april til medio oktober. I 2010 er datoene 17. april til 24 oktober. Åpningstider til og med 25. juni, og fra og med 9. august, er fra 10:00 til 17:00 på hverdager og en time lenger i helgene. I høysesong, som er fra 26. juni til 8. august, holder parken åpent fra 10:00 til 20:00. Inngangspris er 160 kroner for voksne og 95 kroner for barn mellom 3 år og 11 år.

(Kilde: givskudzoo.dk)