Gå til sidens hovedinnhold

I James Bonds fotspor

Nå kan du gå i fotsporene til James Bond ved å reise til stedene du har sett i filmene om den hemmelige agenten.

James Bond er aktuell som aldri før, og også denne gangen er det Daniel Craig som farter verden rundt i Hennes Majestets tjeneste med rett til å drepe.

I løpet av over tjue filmer har James Bond vært innom et imponerende antall land, og nesten uansett hvor du skal på ferie, så er du ikke altfor langt unna et sted hvor en Bond-film har blitt innspilt.

Her er ti av våre favoritt Bond-destinasjoner:

Wien, Østerrike
Til ære for norsk filmmusikk av a-ha, setter vi «The Living Daylights» fra 1987 på toppen. Her er det James Bond i Timothy Daltons skikkelse som besøker to av Wiens fremste turistattraksjoner, nemlig palasset Schönbrunn og det store pariserhjulet i Prater-parken.

Se fotogalleri om Wien fra Reiseplaneten.

Få gratis reiseguide om Wien her.

St. Petersburg, Russland
Da Pierce Brosnan overtok Bond-rollen i 1995, fantes ikke Sovjetunionen lenger, og nye fiender måtte bekjempes. Hvem kan glemme scenen fra «GoldenEye» hvor Bond raser igjennom St. Petersburgs sentrumsgater i en T-55 tank?

Hent reiseguide om St. Petersburg hos Reiseplaneten.

Rio de Janeiro, Brasil
I «Moonraker» fra 1979 blir Roger Moores James Bond angrepet av vår favorittbond-skurk Jaws på gondolbanen opp til Sukkertoppen i Rio de Janeiro. Etterpå ligger Bond og dama hans på gresset ved Grumari Beach, som egentlig ligger milevis fra Sukkertoppen.

Få gratis reiseguide om Rio de Janeiro her.

Paris, Frankrike

I Roger Moores siste film som James Bond, «A View To A Kill» fra 1985, foregår en av de mest minneverdige scenene i Paris' fremste landemerke Eiffeltårnet. Her er det Christopher Walken og den jamaicanske sangerinnen Grace Jones som er superskurkene.

Istanbul, Tyrkia
James Bond har besøkt Istanbul to ganger, så vidt vi klarer å telle. Først i Sean Connerys skikkelse i hans andre Bond-film, «From Russia With Love» fra 1963, hvor en av scenene er filmet ved den fabelaktige Hagia Sophia-bygningen. Også Kryddermarkedet, Grand Bazaar, Topkapi-palasset, basilika-sisternene og Sirkeci togstasjon ble brukt til filming. 36 år senere er det Pierce Brosnans Bond som jages rundt på Bosporos-stredet, i «The World Is Not Enough».

Få gratis reiseguide om Istanbul her.

Finn masse nyttig ferieinformasjon om Paris hos Reiseplaneten.

Venezia, Italia
James Bond i Daniel Craigs debut fikk en skikkelig verdensturné over fire kontinenter. Fra «Casino Royale» fra 2006 har vi valgt ut en av sluttscenene som finner sted i vår personlige favoritt Venezia, hvor kampscenene fører til at en hel bygning kollapser ut i Grand Canal. Men Bond har vært her før, faktisk 43 år tidligere i Sean Connerys skikkelse. Sluttscenen i «From Russia With Love» foregår også på Venezias kanaler. Også Roger Moores Bond har blitt jaget over Piazza San Marco i «Moonraker» fra 1979.

Finn masse nyttig informasjon om Venezia hos Reiseplaneten.

Agra, India
I «Octopussy» fra 1983 foregår mye av handlingen rundt Roger Moore i India. De mest kjente stedene, som også svært mange turister besøker, er i Agra i nordlige India. Her er det filmet både ved Taj Mahal og ved Agra Fort, også kjent som Red Fort. De andre scenene fra India er filmet rundt Picholasjøen ved Udaipur i Rajastan.

Les mer om Agra hos Reiseplaneten.

Hong Kong
James Bond trives så godt i Hong Kong at han har faktisk vært her i tre forskjellige inkarnasjoner over en periode på 35 år. Sean Connerys femte Bond-film «You Only Live Twice» er delvis filmet her, det samme var Roger Moores andre, «The Man With The Golden Gun». Og Pierce Brosnans Bond var her i begynnelsen av «Die Another Day» fra 2002.

Få gratis reiseguide om Hong Kong her.

London, England
Dette er selve gjengangeren i James Bond-filmene, kanskje ikke så rart siden Bond får sine oppdrag av sjefen sin på MI6's hovedkvarter i London, som ligger i The Vauxhall Cross-bygningen på sørsiden av Themsen. I tillegg har actionscener blitt filmet både ved Millennium Dome og Buckingham Palace, og innendørsscener fra samtlige Bond-filmer har blitt filmet i Pinewood Studios like utenfor London.

Få gratis reiseguide til London her.

Kairo, Egypt
I «The Spy Who Loved Me» fra 1977 besøker Roger Moores Bond Kairo, blant annet kryddermarkedet i gaten El-Muizz, Ibn-Tulun-moskeen og pyramidene i Giza. Han er også på andre steder i Egypt, som Sakkara, Luxor og Abu Simbel.

Få gratis reiseguide om Kairo her.

Men har James Bond aldri vært i Norge? Svaret er Tja. I «Die Another Day» fra 2002 er enkelte av scenene fra snøscooterjakten filmet i Luster i Sogn & Fjordane og på Svalbard. Men det skal da forestille Island, og ikke Norge...

Husk at du kan ta morsomme reisequiz om alle ovennevnte destinasjoner hos Reiseplaneten.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken