(SIDE2): Selv om det fortsatt er Spania og Hellas som topper listen over nordmenns favorittreisemål, så er det stadig flere av oss nordmenn som ønsker å se andre og mer eksotiske destinasjoner. Og selv om prisen på fly blir en del høyere enn til europeiske destinasjoner vil man ta igjen mye på rimelig overnatting, mat og shopping.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Så godt som alle verdens land er tilgjengelige med fly, men med bakgrunn i en del fundamentale kriterier vi forbrukere har til feriereisen, vil antallet land raskt begrense seg selv.

Nordmenns krav til feriereisen
Sikkerhet er de fleste turisters viktigste kriterium når det gjelder å vurdere reisemål. Irak og Afghanistan forblir nok totalt uaktuelt i år også.

Attraksjoner og kultur er årsaken og drivkraften til at vi reiser. Eksempler kan være alt fra vakre badestrender til majestetiske templer.

Infrastruktur er viktig - det er liten vits å fly til et land hvis det er vanskelig å komme seg til attraksjonene mar har kommet for å oppleve.

Enkelt skal det være, og er det umulig å få brukt visakortet og hotellpersonalet ikke skjønner et ord engelsk, gir mange av oss opp.

Tilgjengelighet er en selvfølge. Selv om de fleste av oss fristes av Australia, New Zealand, Fiji og Tonga-øyene, krever en slik reise lang ferie. Ikke minst fordi flytiden alene tar minst ett døgn hver vei. Til og med en ukestur blir mer stress enn ferie.

Ut fra disse kriteriene har Reiseplaneten vurdert en europeisk og fire oversjøiske reisemål som potensielle destinasjonsvinnere de kommende årene:

Kroatia
En rekke direktefly med både rutefly og charter gjør at vi tipper dette blir den store kometen på listen over nordmenns feriedestinasjoner i de neste par årene. Kroatia har det meste, med sin langstrakte og nydelige kystlinje mot Adriaterhavet, som de fleste av oss hittil kun har opplevd fra den italienske siden.

Fra Dubrovniks ufattelig vakre Gamleby i sør til badestrendene og de romerske ruinbyene i og rundt Pula på idylliske Istria-halvøya i nord. Kroatia ligger bare tre timers flytur fra Norge og vil garantert få mange nye norske venner i år. Rimelige prisnivå, kjent mat og stadig flere og bedre hoteller virker kun positivt på masseturismen.

Les mer om Pula hos Reiseplaneten.
Les mer om Rijeka hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Dubrovnik her.

Vietnam
Du kjenner garantert mange som har vært på ferie i Thailand, men ikke mange har lagt ferien sin til Vietnam som ligger i samme region. Som til Thailand kan du ta charterferie til Vietnam og med en mellomlanding i Europa er det lett å komme seg til Vietnam med rutefly. Det er heller ikke påkrevd med visum for norske statsborgere.

Vietnameserne er et veldig arbeidsomt folk som har innsett verdien av vestlige turister. Og selv om de grunnet krigen på 60- og 70-tallet ikke lenger har så mange storslagne kulturskatter som nabolandene har de en særs vakker kystlinje, nydelig mat og lave priser.

Brasil
Sør-Amerikas største land har også vært kontinentets største turistmagnet, men ikke i den grad det kanskje burde, med tanke på at reisen hit verken koster mye mer eller tar lengre tid enn en tur til Thailand.

Strandløver har 750 mil med ufattelig vakre palmeomkransede sandstrender å utforske, naturelskere har Amazonas og Pantanal-områdene med noen av klodens heftigste flora og fauna i sine regnskoger. Brasilianerne er også særs varme og sosiale mennesker.

Les om fantastiske Salvador hos Reiseplaneten og få med stor Reiseguide.
Få gratis reiseguide om Rio de Janeiro her.

Sør-Afrika
Neste år arrangeres fotball-VM i Sør-Afrika, og da vil verdens øyne garantert åpne seg for alt som Afrikas sørligste nasjon har å by på. Og det er ikke lite. Fra safarier blant løver og elefanter i Krugerparken, fantastiske fjellområder i Drakensberg, sandstrendene langs både Atlanterhavet og Det Indiske hav, vingårdene på Western Cape til pingvinkoloniene på Boulder Beach, de usedvanlig vennlige og gjestfrie menneskene, ørkenområdene i Karoo og The Garden Route. Som dere forstår, Sør-Afrika har alt! Og landet ligger på cirka samme tidssone som oss, så du unngår jetlag.

Se fotogalleri om Cape Town hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Cape Town her.

Marokko
Med tanke på at du kan fly direkte til et så eksotisk og afrikansk land som Marokko på rundt fire timer, ikke mye lengre tid enn det tar til Spania eller Hellas, og kortere tid enn til Kanariøyene, så er det rett og slett merkelig at ikke landet mottar flere norske turister enn det faktisk gjør. For Marokko har utrolig mye å by på. Hvor ellers kan du kjøre slalåm om morgenen og surfe i Atlanterhavet eller Middelhavet på ettermiddagen?

Her finner du slangetemmere og kamelselgere på kontinentets mest eksotiske torg i Marrakech, og kan oppleve den fulle Syden-opplevelsen med pina coladas, solparasoller og sandstrender den neste dagen i Agadir.

Les mer om Agadir hos Reiseplaneten

Ut med USA, inn med Canada
Flere ekspertene tipper at USA vil bli en av taperne på ferielisten i tiden fremover. Med høy dollarkurs, terrorfrykt og stadig skjerpede sikkerhetskontroller både ved innreise og ved alle attraksjoner, tror mange at andre destinasjoner velges i årene som kommer. Den atskillig mer fredelige naboen Canada kan komme til å overta mange av turistene som vil til Nord-Amerika, selv om vi tror dollarkursen skal bli veldig høy før den harde kjerne av New York-fans velger andre storbyer.

Hent reiseplanetens store reiseguide om New York