*Nettavisen* Nyheter.

Fikk kongekrabbe i garnet utenfor Bergen

Foto: Montasje: Fiskeridirektoratet/Thomas N. Witsø-Bjølmer

Fisker Trond Sangolt fikk seg en overraskelse da han tirsdag kveld fikk en kongekrabbe i garnet sitt utenfor Skogsvåg på Sotra, like sør for Bergen.

05.06.09 11:07

Dette melder Havforskningsinstituttet i en pressemelding:

Krabben ble tatt på cirka 200 meters dyp, og den er levert til Havforskningsinstituttet hvor den blir oppbevart levende på forsvarlig vis. Havforskningsinstituttet har undersøkt krabben og allerede bekreftet at det er en kongekrabbe.

Sangolt har fisket kongekrabbe utenfor Finnmark og kjenner godt forskjellen på kongekrabbe og trollkrabbe som er et naturlig innslag langs vestlandskysten.

Ingen har tidligere observert kongekrabbe så langt sør i Norge.

Trolig satt ut
Forsker Jan H. Sundet ved Havforskningsinstituttet, mener det er stor grunn til å tro at kongekrabben er satt ut.

- Vi tror at når det dukker opp slike enkeltfunn av store krabber langt fra det vi regner som krabbens "kjerneområder" uten at det er gjort funn mer eller mindre kontinuerlig imellom disse stedene, regner vi det som mest sannsynlig at krabben er satt ut, sier Sundet. Han tviler på om kongekrabber ville overleve en transport fra Nord-Norge til Vestlandet med mindre de bevisst ble holdt i live. Det er altså lite sannsynlig at krabben ved et uhell har fulgt med garnet til fiskere som har vært nordpå.

Ønsker tips
Fiskeridirektoratet ser alvorlig på saken og ønsker derfor å gjennomføre et prøvefiske med utgangspunkt i posisjonen der krabben ble fanget. Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet oppfordrer alle om å være oppmerksomme på hvilken krabbe de får i fangstene sine. Mistenker du at det er kongekrabbe du har fått kan du ta kontakt med Havforskningsinstituttet eller Fiskeridirektoratet.

- Dersom kongekrabbe bevisst er satt ut er det alvorlig naturkriminalitet. Vi oppfordrer alle som kan ha informasjon om hvordan krabben kan ha havnet i sjøen om å ta kontakt med Fiskeridirektoratet Region Vest. Det vil gjøre oss bedre i stand til å gjøre fiskeinnsatsen mer målrettet samt å vurdere andre tiltak, sier regiondirektør Hans Haddal i Fiskeridirektoratet Region Vest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag