*Nettavisen* Nyheter.

Fisk føler smerte

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Det gjør vondt for fisken å havne på kroken, viser ny forskning.

18.06.09 12:18

Fisk har en atferd som viser at de prøver å unngå smerte, sier forskerne. Dessuten har fisk både nerveceller som fanger opp skadelige stimuli og en hjerne som kan behandle signalene.

Doktorgradsstipendiat Janicke Nordgreen ved Norges veterinærhøgskole forsker på smerte hos fisk. Hun står midt i siste fase i arbeidet med en avhandling som tar for seg fisk og smerte.

- Vi vet nok til å handle som om fisk kan føle smerte. Mye av det som står igjen av forskning er av mer grunnleggende vitenskapelig interesse, sier Nordgreen til forskning.no.

- Viktig for å overleve
For Norge som fiskerinasjon vil ny forskning om fisk og smerte få betydning for oppdrett og fangst. Stortinget vedtok tidligere i år en ny dyrevelferdslov, og det kan komme nye forskrifter til denne.

VINN FISKEUTSTYR:Sjekk vår konkurranse!

Janicke Nordgreen sier at det antagelig er stor forskjell på hvordan ulike arter fisk oppfører seg når de opplever ubehagelige stimuli. Selv inkluderer hun forsøk med gullfisk, laks og regnbueørret i sin avhandling.

- Jeg er utdannet veterinær og smerte er interessant fra en praktisk synsvinkel, for mye av arbeidet som veterinær går ut på smertelindring.

- Smerte er også en følelse som er viktig for overlevelse, og gir en mulighet til å se på evolusjonsmessig utvikling av nervesystem og bevissthet, forklarer hun.

Varme og morfin
I en serie forsøk ble to grupper gullfisk påført smerte i form av varme. I forsøket ble den ene gruppa gullfisk gitt morfin som smertestillende, mens den andre gruppa ikke fikk noe bedøvelse. Fiskene fikk en spesialtilpasset «jakke» med en varmekilde. Begge gruppene av gullfisk – både de med og uten bedøvelse – reagerte når varmen nådde et visst nivå. Morfinen endret altså ikke på den umiddelbare atferden, skriver forskning.no.

Etter forsøket ble fisken tilbakeført til et akvarium der de fikk svømme fritt. Da registrerte forskerne at de to gruppene oppførte seg helt ulikt. De som ikke hadde fått morfin hadde en oppførsel i akvariet som kan tolkes som utrykk for at de hadde hatt en negativ opplevelse. Disse fiskene sto helt stille i vannet og søkte seg ikke til bunnen. De som hadde fått morfin oppførte seg helt normalt.

Forskerne sier årsaken kan være at ubehaget ved forsøket ble redusert av morfinen, og at det var ettervirkningene av forsøket som ble observert.

Bevissthet?
Doktorgradsstipendiaten sier at vi ennå ikke vet nok om hvordan fiskens sanseorganer for smerte er fordelt på kroppsoverflaten, og om hva som skjer i fiskens hjerne. Spørsmålet om fisk har bevissthet, som av noen regnes som en forutsetning for å føle smerte, er også vanskelig.

- Spørsmålet om bevissthet hos dyr er svært interessant som tema for grunnforskning. Man kan imidlertid stille spørsmålstegn ved om det bør være avgjørende for om fisk skal behandles som om de føler smerte eller ikke, sier Janicke Nordgreen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.