Gå til sidens hovedinnhold

Høstfjellet kaller

På høsten skifter fjellet ham og du bør oppsøke noe av det flotteste norsk natur har å by på.

Myggen hviner slapt over lyngen i det gylne sollyset som av og til bryter gjennom de skifergrå skyene. De haster over himmelen fra nordvest. Høyere oppe i skråningen mot Reksjåeggi rusker vinden lett i vierkrattet, nok til at de små, hissige blodsugerne ikke våger seg lengre opp enn i ankelhøyde.

Vi er ved inngangen til Hardangervidda, rett nord for Rjukan, og skuer over Kalhovdfjorden i øst. Her jeg står er det ikke et menneske å se så langt øyet rekker.

Se Reiser & feries HØSTFJELLETS 9 BESTE TURFORSLAG

God medisin
I motsatt retning tårner Hardangervidda nasjonalpark seg opp i landskapet som en bølgende vegg. Nedenfor meg ligger Nusstjønn, speilblank og innbydende. Kun innerst i viken på østsiden av vannet, under Vesle Geitebuhovde, er overflaten mer ruglete av vinden som feier over vannet.

I vannene er det – ifølge kjentmenn – mengder med fisk. Du ser den vaker av og til, men å fange den er ikke like lett. Noen dager biter den, andre dager nekter den plent å vise seg fram.
Tusen meter over havet er luften frisk og klar, selv når tåka jager ned langs fjellsidene og det er yr i luften. Lungene fylles opp med oksygen så klar og ren at det nesten føles som lystgass. Kroppen blir tilført en merkelig energi som bærer deg videre innover i fjellet.

På sommeren kan det være varmt å gå i fjellet, og i juni begynner myggen å bli sjenerende, men i september og oktober er luften klarere, fargene går mer over i fargesprakende gult og rødt, og er du heldig er temperaturen såpass gunstig at du godt kan slå leir uten at det blir for kaldt.

Glad i mat? Les Reiser & feries KULINARISK NORGESFERIE

Den norske turistforeningen (DNT) har sine hytter godt spredt ut over hele fjellheimen, samt stier som enkelt bringer deg fra den ene hytta til den andre. På mange av fjellstuene får du servering, og det kan være lurt å planlegge turen litt for å beregne hva du skal ta med.

For som kjent er det ikke turen i seg selv som nødvendigvis er den største utfordringen, men mangelen på godt utstyr: Gode klær og ikke minst gode sko, samt tilstrekkelig med mat.
Kok opp litt kaffe eller te, ta deg en matbit og la freden senke seg. Få steder klarner tanken mer enn når du befinner seg midt i ødemarka. Det gir en indre ro du ikke får på resept.

Les Reiser & feries 9 BESTE TURFORSLAG I HØST

Kommentarer til denne saken