RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Barcelonas borgerskap viste sin status gjennom arkitektur. Her fra Parc Guell.
Barcelonas borgerskap viste sin status gjennom arkitektur. Her fra Parc Guell. Foto: Ingvald Bergsagel (Reiser & ferie)

Fly hit for halv pris

Sist oppdatert:
Norwegian utfordres av lavprisselskap.

Det spanske lavprisselskapet Vueling begynner fra 25. juni å fly to ganger i uken mellom Stavanger og Barcelona til en frapris på 1.731 kroner for en tur-retur. Å fly via Oslo med Norwegian vil komme på rundt 4.000 kr, mens SAS kan gjøre turen for 4.400 kroner på deres nye direkte sesongrute fra Stavanger, melder norsk flyprisindeks som leveres av Travelmarket.no. Det betyr at sommerens tur til Barcelona kan bli betydelig billigere enn først anntatt.

Grunnleggende fakta om Barcelona

Innbyggere 1,6 millioner
Nødnummer Generelt 112, ambulanse 061, politi 091/092, brann 080
Valuta 1 euro = 7,60 NOK

Turistinformasjon

Hvor Katalonias hovedstad og Spanias nest største by ligger ved Middelhavskysten tolv mil sør for Pyreneene.
Når Det blir veldig folksomt midt på sommeren, men samtidig kan du da virkelig nyte godt av kombinasjonen storby og strand.
Hvorfor Gå deg vill i Barri Gòtics labyrintiske smug, spis verdens beste skinke, måp over arkitektoniske mesterverk og sløv på stranda.

Diskusjonen om hvorvidt det var den mytiske helten Herkules eller faren til Hannibal som grunnla Barcelona, lar vi ligge. Byen var uansett lenge ikke stort mer enn en romersk militærleir, i skyggen av den langt mektigere nabobyen Tarragona. I dag er Barcelona blant Europas mest besøkte byer, og kan friste med en sjelden vellykket kombinasjon av alt vi elsker med storbyferier, som mat, shopping, kunst og arkitektur, samt Middelhavets grommeste bystrender.

Slik kommer du til Barcelona

I tillegg til nevnte Vueling, flyr Norwegian direkte til Barcelona fra Gardermoen og Bergen, og har sommerruter fra Torp. SAS flyr også hit fra Gardermoen, og har sommerruter fra Bergen, Trondheim og Stavanger. Ryanair flyr på Barcelona fra Rygge. Du kan også finne svært gode pakketilbud på fly og hotell via de fleste større turoperatører. Barcelona er dessuten Europas største starthavn for cruise om du ønsker å kombinere byferien med et slikt, og det er gode fergeforbindelser til for eksempel Mallorca og Menorca.

Kom deg rundt i Barcelona

Metroen er godt utbygd og har fem fargekodede linjer som effektivt tar deg dit du vil. Et ti-klippskort er vesentlig billigere enn enkeltbilletter, og kan deles av flere som reiser sammen. Billettautomatene på stasjonen har engelske instruksjoner. Barcelona Card, som kan kjøpes på turistkontorene, gir i tillegg til fri offentlig transport, rabatter på diverse attraksjoner, butikker og restauranter. Gule og svarte drosjer er rimelige og kan kapres på gaten. De er lite effektive i de trange gatene i de eldre bydelene, men greie i andre strøk av byen. Bus Turístic er en sightseeingbuss der du kan hoppe av og på etter ønske. Dagspass koster 167 kr og kan kjøpes om bord.

> Transports Metropolitans de Barcelona
> Barcelona Turisme
> Barcelona Bus Turístic

Før du drar til Barcelona

Les George Orwell gir et innsiktsfullt portrett av Barcelona og Katalonia under den spanske borgerkrigen i «Homage to Catalonia» (1938), mens Carlos Ruiz Zafóns bestselger «Vindens skygge» (2001) bruker byen effektivt som bakteppe for gotisk spenning.

Se Woody Allens «Vicky Cristina Barcelona» (2008) både hyller og advarer mot den katalonske livsnyteren, mens Whit Stillmans «Barcelona» (1994) gir en humoristisk skildring av stemningen i byen på 80-tallet.

Hør Albumet «Barí» fra Barcelona-bandet Ojos de Brujo, som spiller en energisk miks av hiphop og flamenco med samfunnskritisk brodd og sosialt engasjement.

App Gaudí’s Barcelona audioguide

Visste du at Sagrada Família ble påbegynt i 1882, og er anslått å stå ferdig rundt år 2026, altså etter en byggeperiode på drøyt 140 år?

Visste du at gaten Calle Girona, fra rundt nr. 30, har haugevis av outlets av kjente merkevarer og kleskjeder?

Få med deg i Barcelona

1. Spektakulær arkitektur i Barcelona

På slutten av 1800-tallet var det høy mote blant Barcelonas borgerskap å vise frem sin velstand og smak gjennom å sponse outrerte byggverk av ymse slag. Arkitekter som Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch og fremfor alt Gaudí fikk boltre seg med sine modernistiske ideer, og resultatene kan i dag beundres rundt om i byen.

Sagrada Família regnes som det største mesterverket, selv om det ennå ikke er ferdig, og et besøk er vel verdt køen. Ruta Modernista er en vandrerute som inkluderer de viktigste verkene fra perioden, og vi anbefaler spesielt et besøk i Gaudís Park Güell hvorfra du har panoramisk utsikt over byen.

2. Gå deg vill i Barcelona

Det er obligatorisk å gå seg litt vill med vilje i de gamle bydelene Barri Gòtic, El Raval og La Ribera. Bare rusle på måfå mellom utallige tapasbarer, småbutikker, museer og plazas.

Et mer landlig alternativ for deg som liker å bli retningsvill, er labyrinten i Parc del Laberint d’Horta et stykke utenfor sentrum. Labyrinten er kronjuvelen i dette vakre hageanlegget i neoklassisistisk og romantisk stil, som de færreste turister finner frem til. Ta metroen til stasjonen Mundet, og spaser oppover bakken til du ser skiltene.

3. Spanske delikatesser i Barcelona

Enten du vil gjøre innkjøp til en piknik eller fylle opp kofferten med lokale delikatesser, så anbefaler vi det lille innendørsmarkedet Mercat de la Concepció i bydelen L’Eixample. Bygget i 1888 er dette ett av byens eldste markedshaller. Her finner du det meste dine smaksløker kan begjære, uten å måtte brøyte deg gjennom horder av andre turister slik du risikerer på det mer kjente markedet Boqueria rett ved La Rambla.

4. Nyt strandlivet i Barcelona

Barcelona har toppet lister over verdens beste bystrender hos både National Geographic Discovery Channel, men det var faktisk ikke før i forbindelse med sommer-OL i 1992 at byens kyst mot Middelhavet for alvor ble brukt til rekreasjon.

I dag finner du syv separate strender på totalt 4,5 kilometer som strekker seg østover fra Barceloneta og Sant Sebastià. Av disse anbefales spesielt Bogatell, som er ren og rolig med et voksent klientell og kort avstand til Port Olímpic som har mange gode restauranter og barer.

Spis godt i Barcelona

Eksperimentell og molekylær gastronomi har svært gode kår i Barcelona, og på Cinc Sentits kan du la deg imponere av smakfull galskap til en overkommelig pris. Bestill bord i god tid!
C/Aribau 58

Fiskerestaurantene ligger tett langs havnepromenaden i La Barcelonetta, men ta heller noen steg innover i bydelen for mer stemningsfulle hull i veggen, som for eksempel La Taverna d’en Pep.
C/Maquinista

God skinke får du overalt i byen. Fantastisk skinke også. For virkelige utskeielser og ekspertise drar du til Jamonísimo der mesterkokker som Alain Ducasse, og Ferran Adrià handler.
C/Provença 85

Sov godt i Barcelona

Budsjett Hjemmekoselige og sentrale Sant Jordi Arago Hostel nær Passeig de Gràcia har køyesenger i sovesal fra 212 kr.

Middels Designhotellet Cram i Eixample anbefales spesielt for sin hyggelige takterrasse med basseng og bar, samt flere Michelin-restauranter i nabolaget.

Luksus Det seilformede luksushotellet W Barcelona ligger rett ved stranda og har dobbeltrom fra rundt 2000 kr. Evighetsbasseng, spa og alt annet du kan tenke deg.

Visste du at i snitt 150 000 mennesker rusler opp og ned den ekstremt turistifiserte gaten La Rambla hver dag? Kryss heller tvers over, og utforsk sidegatene, sier nå vi.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere