Fotballguide til Barcelona

Foto: Ilusir (Flickr/creative commons)

Her er guiden til deg som vil besøke Camp Nou.

Barcelona er Sagrada Familia, Gaudi og Port Olimpico. Barcelona er La Rambla, Placa Catalunya og flotte badestrender. Men til tross for alt dette er det kanskje likevel fotballklubben FC Barcelona som for mange er byens største attraksjon. Du tror kanskje det er tilnærmet umulig å se laget i aksjon, eller at det i så fall koster en formue. Mange tror dessuten at det er vanskelig å komme seg til stadion og at det er utrygt å besøke en stadion som tar så mye mennesker. Vel, vår erfaring tilsier at alt dette er feil.

Finn flybilletter, hotell og leiebil med Nettavisens reisesøk.

Impulstur til Camp Nou
Etter en hyggelig formiddag i og rundt Port Olimpico, bestemte vi oss for å ta turen til fotballsupporternes katedral i Barcelona, Camp Nou. Camp Nou ligger litt utenfor sentrum av Barcelona, litt ovenfor Montjuic. Det er ikke rundt Camp Nou du reiser for å se kirker og museer, hvis det ikke er Barcelonas eget museum på stadion som er målet da.

Det er slett ikke vanskelig å komme seg dit. Heller ikke på en kampdag. De mange lokale supporterne foretrekker sine egne scootere og motorsykler til arenaen, så timene før kamp er det ingen problemer for deg å benytte Barcelonas gode kollektivtilbud. Du kan ta buss nummer 7, 15, 43, 67, 68, 74, 75, L12, L50, L60, L62. Eller du kan ta metroen, L3 til Les Corts, eller L5 til Collblanc eller Badal. Selv tok vi metro og linje 1 (L1) fra Marina til Mercat Nou. Det innebar en liten spasertur opp til stadion, men det er bare hyggelig å få oversikt over nabolaget også.

Se kart over Barcelona, metrokart og bykart hos Reiseplaneten.

Mindre enn tre timer til kamp var det ingen skrikende fans, politifolk med maskingevær som skulle beskytte oss mot kommende horder av supportere, eller klubbflagg vaiende fra balkonger og vinduer. Det hele var så rolig at vi nesten trodde vi hadde tatt feil av hvilken dag kampen gikk, noe som selvsagt kan ha en sammenheng med at vi skulle besøke en Champion League-kamp og ikke en spansk seriekamp.

Priseksempler på flybilletter til Barcelona i januar:

Fra Oslo
14. – 17. januar: 988 kroner t/r
21. – 24. januar: 988 kroner t/r

Fra Bergen
14. – 17. januar: 1915 kroner t/r (1 stopp)
21. – 24. januar: 1915 kroner t/r (1 stopp)

Fra Trondheim
14. – 17. januar: 2096 kroner t/r (1 stopp)
21. – 24. januar: 2096 kroner t/r (1 stopp)

Prissøket er gjort med Nettavisens reisesøk mandag 4. januar. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg.

Avlukkene på Camp Nou
På selve stadion ble vi møtt av noen skarve svartebørsselgere, men slett ikke i det antallet som ga oss troen på at ordinære billetter var utsolgt. 15 minutter senere var vi 500 kroner fattigere, men med en legalt kjøpt billett i lommen. Billettprisene kostet fra 39 euro til over 100 euro, avhengig av hvor du ville sitte. Slett ikke ille, og klart billigere enn i England.

Billigst er det naturligvis å sitte bak mål. Midtnivået på langsidene er dyrest. Selv satt vi høyt oppe på langsiden, og var svært fornøyd med plasseringen. Vi tror ikke at du blir skuffet samme hvor du sitter. I motsetning til en del norske arenaer er det ingen pilarer eller stolper på arenaen som gjør at du får ødelagt utsikten over banen som følge av å få en slik sitteplass.

Billettene kjøpte vi med kredittkort i en liten «luke i veggen» utenfor stadion. Disse virker nærmest litt skumle, men stikk hodet inn og du møter en hyggelig person som selger billetter for FC Barcelona. Husk pass, de sjekker alle som kjøper billetter, og passet gjør identifiseringen mye enklere. Vi hadde kun med oss norske ID-bevis, noe som gikk bra, men medførte at vi måtte gjennom en lengre diskusjon med selgeren.

Handler du hos svartebørsselgerne trenger du naturligvis ikke noe pass. Men vi anbefaler på det sterkeste at du alltid tar kontakt med de offisielle selgerne i lukene først, og ikke lar deg friste av svartebørsselgerne. Aller enklest er det selvfølgelig å kjøpe billetter på forhånd.

Bestill fotballbilletter i Barcelona på internett hos Reiseplaneten.

Foto: Spiros 2004

En enorm stadion
Stadion er enorm, og den 105 meter lange og 68 meter brede gressmatta er så slett og grønn som det er mulig å få det. Som alle dedikerte fotballsupportere tok vi en spasertur rundt hele stadion, og det var en lang spasertur. Vi snakker tross alt om en hjemmebane som har 98.772 sitteplasser.

Stemningen er god, men publikum er enormt kravstore. Det første du legger merke til er en paukelignende tromme som gir assosiasjoner til nyinnspillingen av King Kong og offerseremonien de innfødte holder for han. Men det er ikke en monstergorilla som kommer, det er verdens beste fotballag.

Barcelona er faktisk fantastisk gode. De store skjermene som kontinuerlig holder orden på all statistikk, viste at ballbesittelsen kontinuerlig lå mellom 70 og 68 prosent i favør av hjemmelaget i kampen vi så. Selv keeperen hadde en teknikk som ligger langt utenpå samtlige spillere på det norske A-landslaget. Alt foregår på en og to touch, og overraskende for noen er kanskje hemmeligheten til Barcelona en enorm dyktighet når det gjelder gjenvinning. Vi har ikke sett maken til hvor raskt og hvor aggressivt de angriper motstanderne når ballen en sjelden gang mistes.

Foto: Anders Hedström

Etter kampen
Camp Nou tømmes utrolig raskt. Det er et fantastisk effektivt system. Selv tok vi bena fatt til den store avenyen Avinguda Diagonal. Her er både trikk og t-bane. Vi tok trikken til siste stopp noen kvartaler nærmere sentrum. Det var ikke påtrengende mange folk der heller.

Avinguda Diagonal er et godt valg fordi du da får deg en hyggelig spasertur ned til Passeig de Gracia hvor du får se Gaudís praktbygg om kvelden, før du kommer til Placa Catalunya og La Rambla.

Se fotogalleri fra Barcelona hos Reiseplaneten.

Hva med resultatet da?
OK – så tapte Barcelona 1-2, men vi vil mye heller se dette laget tape 1–2 hundre ganger, enn å få de til å spille annerledes. Det er noe spesielt med lag som har ballen 70 prosent av tiden, vinner skuddstatistikken 21 – 3, og gjør ting med ballen som motstanderen aldri vil klare å utføre selv. Men i fotball teller ikke moralske vinnere. Eller?

Få gratis reiseguide om Barcelona her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.