*Nettavisen* Nyheter.

Frykter flere dødsulykker på sjøen

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)

Ni mistet livet ved drukning i mai.

05.06.09 19:16

De fleste har fått ut båten for sommeren, men for noen har båtsesongen blitt veldig kort.

8 menn og en kvinne mistet livet ved drukning i mai. Hittil i år har 36 personer omkommet, det er mer enn i samme periode i fjor da 29 personer omkom som følge av drukning.

Les også: Farlige båtkart i omløp

Sommer er båtliv
- Vi krysser fingrene for at det blir færre drukningsulykker i månedene som kommer, sier spesialrådgiver Ivar Christiansen hos Norsk Folkehjelp til Nettavisen.

Statistikken de siste årene viser at det ikke drukner flere mennesker på sommeren enn ellers i året. Dette til tross for økt aktivitet og trafikk på sjøen.

- På Østlandet er det snart like vanlig å ha båt som bil. I tillegg fylles det opp med folk på badestrendene, samtidig som det er ganske få badevakter. Derfor har dødstall fra seks til ti personer vært veldig lavt i sommermånedene, mener Christiansen.

Sjøvett og mindre alkohol
Antall omkomne i mai i år er lavere enn mai i fjor, men likevel er totaltallene høyere enn på samme tid i fjor fordi i april måned druknet hele 15 personer. Statistikken viser at det nok en gang er den mannlige delen av befolkningen som rammes sterkest, og ofte er det fall fra båt som resulterer i ulykken.

- Det viktig at alle lærer seg sjøvettreglene. Bruk et godkjent flyteplagg og godt skotøy når du er i båt. Det kan redde liv. Vær også forsiktig med alkohol i båt. Man mister lett kontrollen over en båt med stor motor, sier Christiansen.

Han understreker at nå i sommermånedene er det viktig å vise badevett. Uvitenhet og dumdristighet fører til flere drukningsulykker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag