*Nettavisen* Nyheter.

Gourmet på gateplan

Du får alltid et smil med på kjøpet i Thailand. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

Denne byen er en opplevelse for den matglade. Og prisen er latterlig billig.

10.05.12 15:30

Det er et fascinerende syn: Om ettermiddagen på slaget seks stenger ærverdige Siam Commercial Bank. Sekunder senere, rett utenfor inngangen i renskurt, elegant marmor, er folkene på plass. På få minutter rigges det opp en stilig bar. Det enkle, men hypereffektive kjøkkenet er like etter på plass på fortauet.

Samtidig sprer kelnerne ut et titalls bord med tilhørende stoler ut langs fortauet, legger på duker, krydderholdere, servietter og bestikk. Så begynner kokka å svinge seg over grytene, mens eieren Bee (36) retter blikket mot de forbipasserende og gir dem sitt yndigste smil.

På få minutter, under den digre Skytrain-broen i Bangkok, og tett inntil den evig larmende trafikken, er Bee Garden Cafe klar for en ny kveld. Ti år har innehaveren brukt på å etablere en liten kundekrets som fristes av de enkle, men lekre rettene som daglig trylles frem, og det tar ikke lang tid før bordene er fylt opp.

- Thaiene er besatt av mat. De snakker om det, tenker på det, så bestiller de og spiser det. Det er en fullstendig integrert del av Thailands kultur, forklarer australieren David Thompson i sin mye omtalte kokebok Thai Fast Food, som er like mye en introduksjon til Bangkok by som til det fascinerende, mangslungne thailandske kjøkken.

Soi 38 ved Skytrain-stasjonen Thong Lor på Sukhumvit-avenyen våkner for eksempel først virkelig til liv når solen går ned, og de nakne lyspærene slås på for at forbipasserende lettere skal se hvilke lekre råvarer som ligger klare for bearbeidelse. Først ankommer lokalbefolkningen, senere natteranglere fysne på noe godt.

To retter med drikke, og en liten søtsak til slutt. 60 kroner. Ikke rart at så mange spiser ute i den varme, fuktige Bangkok-kvelden. Det hele har et merkelig, fengslende og romantisk skjær over seg, som et vrengebilde på den mer klassiske varianten i en hjørnesofa av rød velur, med kandelaber på hvit damaskduk og muzak som klimprer ut fra skjulte høytalere.

God kvalitet til lav pris i Bangkok

Den ferdiglagete maten du får på markedene og i gatene er ikke nødvendigvis det beste innenfor thai cuisine, men det mest nærliggende – og billigste. På sitt beste ligger det knapt tilbake for rettene du får servert på byens finere (og langt dyrere) restauranter. Det er likevel selve opplevelsen - nærheten til gata, byen og folkelivet - som gjør gatematen, og inntaket av den, så spesiell.

På de fleste større stoppene langs Chao Praya-elven ligger det i tillegg mindre markeder, som for mange er det første møtet med gatematutsalgene. Disse er gjerne litt enklere utformet enn dem man finner lengre inn i byen.

Et av de mer fascinerende ligger nord i Chinatown, i området rundt Charoen Krung Road og Ratcha Wong Road, ikke langt fra Den gylne buddha ved den sentrale jernbanestasjonen. Her koker det av mennesker både om dagen og på kvelden. På dagtid kommer folk hit for å shoppe, om kvelden handler det om mat. Det er fascinerende å observere hvordan gatelivet gradvis forandrer seg for å tilfredsstille døgnets ulike behov.

Klikk på bildet for å forstørre.

Å spise i Bangkok

Som nevnt i artikkelen finner du god mat omtrent på alle gatehjørnene i Bangkok. Matvognene og utsalgene har likevel en tendens til å konsentrere seg i ulike områder. I Chinatown ligger det mye spennende i aksen Charoen Krung Road og Ratcha Wong Road. På det enorme Chatuchak-markedet nord i byen er det også mange ulike matutsalg.

Miniguide til Bangkok

Fakta om Bangkok

Hvor Hovedstaden i Thailand er landets største by, og ligger på begge sider av elven Chao praya.
Når Hele året, men den mest behagelige perioden er fra november til februar.
Hvorfor Én av Asias mest kosmopolitiske byer tilbyr fantastiske templer og palasser, travle markeder og verdens beste gatemat. For å nevne noe.

Grunnleggende om Bangkok

Land Thailand
Innbyggere Ca. 11 millioner
Tidssone GMT + 7
Valuta 1 baht (THB) = ca. 0,18 NOK
Nødnumre Generelt nødnummer 191 (politi, brann, ambulanse), brann direkte 199, ambulanse direkte 1554
Elektrisitet 220V

Turistinformasjon

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik kommer du til Bangkok

Thai Airways har direkte flyvninger til Bangkok, men det kan være andre selskap tar deg dit billigere med én mellomlanding. Ellers har en rekke norske charter- og gruppereiseoperatører, som Apollo, Star Tour, Wikstrøm Reiser og OrkidéEkspressen turer til Thailand og Bangkok.

Kom deg rundt i Bangkok

Å reise rundt i Bangkok med egen bil anbefales ikke, og bildrosjer blir ofte stående fast i trafikken. Bruk heller beina, elvetaxi, tuk-tuk (trehjulet mopedtaxi) eller – for lengre avstander – Skytrain, som er en t-bane over gateplan. Chao Praya Express Boat tar deg effektiv opp og ned hovedelva, hvorfra mye er tilgjengelig til fots eller med tuk-tuk. For besøkende er hovedaksene å orientere seg utifra Sukhumvit-avenyen til Chatuchak-parken i østvestlig retning, med Saphan Taksim som den sørlige begrensningen.

Før du drar til Bangkok

Les For den kulinarisk interesserte er David Thompsons digre kokebok «Thai Street Food» en åpenbaring. I «Kakerlakkene» og «Flaggermusmannen» beskriver Jo Nesbø Bangkoks underliv – strippeklubbene, bordellene og gamblerbuler, men også byens turbulente gateliv.

Se Deler av «The Beach» foregår i Bangkok, og Richard (Leonardo de Caprio) besøker det berømte backpackerområdet Khao San. Den thailandske filmen «Bangkok Traffic (Love) Story» beskriver byens trafikkproblemer.

Hør Klassisk thaimusikk reflekterer plasseringen mellom Kina og India, i tillegg til handelsrutene mellom Persia, Afrika, Hellas og Roma, og de mest populære stilartene er luk thung og mor lam. «Thai? Dai! The Heavier Side of the Luk Thung Underground» er en samling låter fra 1970-tallet, en fenomenal blanding av tradisjonell thaimusikk og western psychedelia, surf og garage.

Verdens meteorologiske organisasjon rangerer Bangkok som verdens varmeste by, med temperaturer som sjelden er under 30 varmegrader.

HTML EMBED

Få med deg i Bangkok

1. Gatemat for gourmeter i Bangkok

Bangkok er verdens største gatekjøkken, med gourmetmat servert på de fleste gatehjørner. Spis deg gjennom byen, det er stort sett problemfritt. I tverrgaten Soi 38 ved paradegaten Sukhumvit er det spesielt livlig på nattestid når klubbgjestene samler seg for litt nattmat. Ellers er det verdt å sjekke ut Chinatown og Ratcha Wong Road. I Khao San-bydelen er det et ungt, internasjonalt miljø med mange trivelige og billige spisesteder. Satay og pad thai er et par tradisjonelle retter, som gjerne koster i underkant av ti kroner.

2. Templene i gamlebyen av Bangkok

Mange av Bangkoks severdigheter er konsentrert på Rattanakosin-øya, også referert til som «gamlebyen» – Phra Nakhon. Av byens mange hundre templer utgjør Det store palasset, Wat Pho og Wat Arun de tre viktigste. Spesielt førstnevnte er gedigent, med over hundre spir. Det kan dateres tilbake til 1782, da Bangkok ble grunnlagt.

Wat Pho huser verdens største hvilende buddha og en verdenskjent massasjeskole. Wat Arun er en av Thailands flotteste byggverk, med en hovedstruktur som på det høyeste rager 88 meter til værs.

3. Få silke i særklasse i Bangkok

Den tidligere CIA-agenten Jim Thompson forelsket seg i Thailand, ikke minst i landets silkeprodukter, som han etter hvert bragte ut på verdensmarkedet. Hans tidligere hjem ved Siam Square består av seks tradisjonelle thai-hus, og er nå et fascinerende og vakkert museum med eget silkeutsalg.

Over alt i byen ellers kan du få sydd deg billige silkedresser og kjoler, men sjekk grundig før du bestemmer deg. Det er relativt store forskjeller i kvaliteten. De bedre hotellene har gode tips for hvor du bør gå.

4. Makeløse markeder i Bangkok

For å oppleve noe av det genunie ved Bangkok bør du besøke de flytende markedene. Klong Lad Mayom ved Lad Mayom-kanalen er ett sted å begynne, Taling Chan et annet. Det enorme helgemarkedet i Chatuchak er også et besøk verdt.

Av de moderne kjøpesenterene er MBK Center og Siam Center de mest populære. Emporium i Sukhumvit er spesielt populært blant damene, mens Siam Paragon og shopping-plazaen i Ratchaprasong er roligere, mye fordi de fleste av byens innbyggere ikke har råd til de eksklusive varene som selges der.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spis godt i Bangkok

Du bør absolutt prøve deg frem på gaten, der god og variert mat serveres til en rimelig penge (se over), men besøk også noen av byens fortreffelige restauranter.

I Khao San Road finner du mobile gatekjøkken som selger friterte skorpioner, gresshopper, ormer og annet for den eventyrlystne turist. «Delikatessene» er næringsrike og forbausende gode, mye takket være den smakfulle soyasausen de sprayes med.

I bydelen Yaowarat kryr det av kinesiske spisesteder og gatekjøkken med god mat til lave priser. I Soi Phadung Dao har man konsentrert de beste sjømatrestaurantene, mens du i Phahurat finner Bangkoks Lille India, med ditto restauranter.

For øvrig er det populært å ta et kveldscruise på Chao praya-elven, med tilhørende middag. Chao Phraya Princess i Charoen Nakhorn og Loy Nava i samme område er to gode alternativer.

En drink i én av de berømte skyskraperbarene hører også med. Vertigo og Sirocco er imponerende, det samme gjelder Bed Supperclub, Q Bar og Narz.

Bo godt i Bangkok

Luksus To av verdens fotteste hoteller ligger i Bangkok, vis a vis på hver sin side av Chao Phraya-elven. The Peninsula er et gedigent og luksuriøst høyhus på vestsiden. Sørg for å få et rom høyt oppe, med utsikt over elven. Mandarin Oriental er en annen klassiker, flere ganger kåret til verdens beste.

MiddelsDusan Thani holder høy klasse, og ligger relativt sentralt til ikke langt fra Silom. Hansar Bangkok er et lekkert leilighetshotell i gåavstand fra de store shoppingsentrene i Siam Square.

Budsjett I Khao San Road er det flust med ulike billige hotellalternativ, særlig rettet mot backpackere, men noen holder ok kvalitet. Rambuttri Village Inn er et fint alternativ, med ulike alternativer fra standard til deluxe.

HTML EMBED

Visste du at Bangkok har mer enn tusen registrerte skyskrapere?

Visste du at det lokale navnet på Bangkok også er verdens lengste stedsnavn, nemlig Krung thep mahanakhon amorn ratanakosin mahintharayutthaya mahadilok popnoparat ratchathani burirom udomratchanivetmahasathan amornpiman avatarnsathit sakkathattiyavisnukarmprasit?

Les mer om Thailand og Bangkok på Reiser & ferie

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag