RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Russell C (Flickr/creative commons)

Her drikker du øl i Tyskland

Det er noe helt eget å drikke øl på en typisk tysk biergarten. Her er Tysklands aller beste.

Sett deg ned på en trebenk og nyt kveldsbrisen under kastanjetrærne med en iskald øl, og bli kjent med de fastboende. Folk flest i Tyskland er nemlig både joviale og snakkesalige.

Historie fra 1800-tallet
Bergartens eller ølhager dateres tilbake til 1800-tallet og har en nær sammenheng utviklingen av den tyske bryggerinæringen. For å holde sitt øl kjølig på varme sommerdager plantet de kastanjetrær. Besøker du en Biergarten i dag vil du se at trebenkene og de ofte grønne bordene som regel befinner seg på et område beplantet med nettopp kastanjetrær. Ikke så rart kanskje, fordi Kong Ludwig ga nemlig tillatelse til at bryggeriene kunne få solgt sitt øl som de ville, bare det skjedde der hvor ølet ble brygget og lagret, og det var jo nettopp i hagen.

Les mer om reisemål i Tysklandhos Reiseplaneten.

Ja takk, begge deler!
I begynnelsen var det lite, eller ingenting å spise, men mer enn nok å drikke. Årsaken var at bryggeriene ikke hadde tillatelse til å selge mat. Dette førte til at folk flest tok med sin egen mat til den lokale biergarten. Og slik er det også i dag, du kan fint ta med pølser og annen mat til ølhagen, men absolutt ikke egen drikke. Øl og annen drikke er jo ikke mangelvare. Selv ikke for deg som foretrekker seidler i litersklassen. Men du kan også kjøpe enkel mat i ølhagene i våre dager. Noen av de vanligste rettene er:

Brotzeit – et fat med pølser, ost, fløtepepperrot, agurk og tilsvarende.

Obatzter – Myk hvit ost blandet med vanlig løk og gressløk

Weisswurst – Pølse i kombinasjon med søt sennep og pretzel, (kringle som smaker som myk saltstang)

Kartoffelsalat – Potetsalat

Hendl – Halv kylling

Noen av Tysklands beste ølhager:

München
Denne vakre og stolte byen har nærmere 200 bergartens, også den største i verden. De to aller beste i München går for å være:

Biergarten Augustiner Keller
Denne ølhagen har historie tilbake til 1812 og er med det den eldste i München. I gamle dager var det okser som trakk lass med øltønner fra lagringsplassen i kjelleren. Denne ølhagen har ikke forandret seg mye, med unntak av at oksene ikke lenger finnes. Ølet som serveres er naturligvis Augustiner. Adresse: Arnulfstraße 52.

Biergarten ved Det kinesiske tårnet
I München finner du et 25 meter høyt kinesisk tårn av tre og som står som landemerke i byens engelske hage. Denne biergarten er nest størst i hele München og tar cirka 7000 mennesker. Alle drikker Lowenbrau øl og om søndagene får du tradisjonell levende tysk musikk på kjøpet. Adresse: Englischer Garten 3

Les mer om München hos Reiseplaneten.

Bremen
Bremen har blitt en stadig mer populær weekendby for norske turister, og naturligvis finner du gode ølhager her. To utvalgte og gode ølhager er:

Finn reisetips om Bremen hos Reiseplaneten.

Haus am Walde
En meget hyggelig plass hvor det i tillegg til øl og lokale matretter serveres levende musikk med jevne mellomrom. Atmosfæren er uformell og koselig. Du finner Haus am Walde nord for kjente Bürgerpark, i Horn-Lehe-distriktet. Adressen er Kuhgrabenweg 2.

Waldbühne im Bürgerpark – Schwachhausen
Du finner et annet godt alternativ i Bürgerpark. Åpningstidene i perioden april til oktober, er fra 12:00 til 24:00, og fra 10:00 til 22:00 i helgene. Resten av året er åpningstidene 12:00 til 19:00. Som mange store parker med ølhager blir det turistifisert, men man har klart å bevare det lokale preget, og du får i tillegg til massevis av øl, også et bra spisekart og mye god underholdning. Denne ølhagen har en historie som strekker seg helt tilbake til 1890-årene. Adressen er Parkallee i Bürgerpark.

Frankfurt
Frankfurt er en moderne metropol og Tysklands økonomiske hovedstad. Men naturligvis finner du ølhager med lang historie og herlig atmosfære her også. De beste går for å være:

Les mer om Frankfurt hos Reiseplaneten.

Bürgelstollen
Kanskje ikke verdens beste og rimeligste utvalg av mat, men for en herlig atmosfære. Stamkundene har antakelig okkupert de beste plassene og nyter en super utsikt over Frankfurts skyline. Prøv lokale spesialiteter som eplevin og Frankfurter sammen med øl fra Kölsch, Schwarz og Hefe. Åpner kl. 17:00 alle dager.

Oberschweinstiege
Et rustikt gjestehus med historie tilbake til 1880. Navnet kommer fra grisebåsene som fantes her i middelalderen. Men ikke vær redd. Det lukter ikke lenger! Og du kan nyte en herlig Hefeweizen sammen med opp til 400 andre i denne ølhagen. Velg mellom å sitte i solen eller i skyggen. Husk også å smake på den lokale hjemmebaksten til Oberschweinstiege sammen med en eplevin, og avslutt det hele med stedets gode kaffe, før du på nytt begynner å skåle i øl! Åpner kl. 10:00.

Berlin
Den tyske hovedstaden er et hyggelig sted å tilbringe en weekend eller en lengre periode for den saks skyld. Berlinere er glade i øl, og to av de beste ølhagene er:

Finn reisetips om Berlin hos Reiseplaneten.

Prater Garten
Dette er en typisk lokal ølhage i hjertet av Prenzlauer Berg og det har Prater Garten vært i snart 200 år. Prater Garten er Berlins eldste ølhage og dessuten en av de aller største i Berlin. Du finner den i gaten Kastanienallee 7-9, som befinner seg nord i byen. Her er ca. 600 sitteplasser og stedet åpner kl. 1200 hver dag fra april til og med september hvis været tillater det.

Schleusenkrug
Du kommer helt sikkert til å besøke Tiergarten i Berlin. Her er flere ølhaller, og vi anbefaler Schleusenkrug som ligger ved Landwehrkanal. Her er ca. 500 sitteplasser og en flott utsikt over kanalen med turistbåtene som passerer forbi. Adressen er Müller-Wroclaw-Straße, sentralt i Berlin. Åpner 10:00 og stenger normalt 01:00. Du blir bare en av mange turister, men uansett er det veldig koselig å ta seg en øl på Schleusenkrug.

Last ned gratis reiseguide om Berlin her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere