*Nettavisen* Nyheter.

Her er «den nye Praha»

Foto: daniela.bartosova (Flickr/Creative commons)

Dette er storbyen du besøker i høst.

Slovakias hovedstad Bratislava hevder å være «det nye Praha» ifølge reisemagasinet Condé Nast Traveller. Byene har riktignok mer enn det tidligere Tsjekkoslovakia til felles. Som Praha er Bratislava både kjent for godt øl og en ballett- og operascene med svært godt rykte. Byen er ifølge Condé Nast Traveller anbefalt som nummer en av de ti europeiske byene som er verdt et høstbesøk.

Slovakia er et hyggelig bekjentskap, både høst og vår, sommer og vinter. Skientusiaster får sitt gjennom de mange og gode vintersportsstedene. Storbyentusiastene trekker derimot til Bratislava.

De beste prisene på fly, hotell og leiebil finner du med Nettavisens reisesøk.

Året rundt
Om sommeren myldrer Bratislava av uteliv, mens høsten og vinteren får folk til å trekke innendørs. Det gjør det ikke kjedeligere, for byen byr på nok av sjarmerende restauranter og vinbarer som gjør selv den mest kresne gane fornøyd. Bratislava er kjent for mye og god musikk, og høsten byr i tillegg til musikkfestivaler på flere andre spennende arrangementer.

Les mer om Slovakia hos Reiseplaneten.

Priseksempler på flybilletter til Bratislava tur/retur fra Oslo:

6. – 8. november: 1812 kroner (ett stopp)
13. -15. november: 1812 kroner (ett stopp)
20. – 22. november: 2272 kroner (ett stopp)
27. – 29. november: 1347 kroner (ett stopp)

(Prissøket ble gjort onsdag 28. oktober med Nettavisens reisesøk, vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg)

Les også:
Her finner du de billigste flybillettene

Mange severdigheter
Den dominerende bygningen i Bratislava er en stor renessanseborg, eller slott, som ligger på en høyde nær byens sentrum, og som heter Bratislavsky Hrad. Vest i Bratislava, der hvor elvene Donau og Morava møtes, står ruinene av den gotiske Devín-borgen.

Av andre severdigheter bør man få med seg det gamle rådhuset som er et renessansebygg, og den gotiske St. Martin-katedralen fra 1200-tallet. Her ble ungarske konger kronet den gang Budapest var under tyrkisk styre. Ellers har Bratislava flere barokkirker og palasser. Byen har dessuten en rekke underfundige og morsomme statuer. Bratislavas gamleby er rett og slett et sted hvor det er hyggelig å vandre rundt.

Sjekk klima i Bratislava hos Reiseplaneten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Klearchos Kapoutsis

4 ting å oppleve i Bratislava i november og desember:
Bratislavaregionen er kjent for sin vindyrking. Kvaliteten på vinproduksjonen er god, ikke minst når det gjelder hvitvin, og byens innbyggere er med rette stolte av dette. Vinen spiller en viktig rolle i byens sosiale liv, både i forbindelse med festivaler og måltider. Her er en liten oversikt over noen utvalgte festivaler og festligheter ut året:

St. Martin-festivalen
Sankt Martin er skytshelgen for Bratislava og festivalen til hans ære arrangeres i år for femte året. Interessant er det at festivalen akkompagneres av festivalen for unge viner på byens store torg. Regionens mange vinprodusenter byr på utallige smaksprøver og stemningen er høy. Disse festivalene foregår i perioden 5. november til 8. november.

Åpen vinkjellerdag
Den 20. november og påfølgende dag holder mer enn hundre vinprodusenter sine vinkjellere åpne for allmennheten. Folk, både fastboende og turister, valfarter fra Bratislava til nærliggende vinbyer som Modra og Pezinok for å smake, lukte og hygge seg i lag med likesinnede.

Julemarked
Fra 27. november og helt fram til lille julaften arrangerer Bratislava et godt gammeldags julemarked. Her kan du kose deg med lokale spesialiteter som strudel, lokse potato og den allestedsnærværende drikken slivovica, en slags plommebrandy du ikke skal drikke altfor mye av. Her er dessuten mye å kjøpe, og det til lave priser. Julemarkedet finner du på Hlavne Namestie som er byens viktigste torg.

Nyttårsparty
Slovakia er ung som selvstendig nasjon, og logisk nok stolte av dette, og de vet å feire nyttår så det svinger. Dette gjelder ikke minst i Bratislava. Folkefesten tar like gjerne av ute på torg og plasser, som inne på kroer og hoteller. Her er konserter og forestillinger og mange hyggelige fester.

Les mer om Bratislava hos Reiseplaneten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Visit Bratislava

Komme seg til Bratislava
Det er ingen sak å komme seg til Bratislava fra Norge. Den viktigste årsaken er naturligvis det faktum at byen kun ligger 70 kilometer fra Wien, og dit går en rekke fly direkte fra Norge. Fly for eksempel Norwegian eller Austrian Airlines. Billetter kan du få til godt under 1000 kroner hvis du er fleksibel på dato og har litt flaks.

Er dere flere i følget, kan dere fint ta drosje fra Wiens flyplass til Bratislava. Prisen er cirka 600 kroner og turen tar mindre enn en time. Du kan selvsagt ta både buss og tog også. Det tar litt lengre tid, men er billigere.

Priseksempler på direktefly til Wien tur/retur fra Oslo:
6. – 8. november: 2790 kroner
13. – 15. november: 3625 kroner
20. – 22. november: 2590 kroner
27. – 29. oktober: 2629 kroner

(Velger du flyginger med mellomlanding, kan du få langt rimeligere billetter. Prissøket er gjort onsdag 28. oktober med Nettavisens reisesøk, vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg)

Få gratis reiseguide om Wien her.

Du kan også få billige billetter ved å benytte Ryan Air. Du må imidlertid ta fly fra Rygge flyplass til Skavsta utenfor Stockholm og fly derfra direkte til Bratislava. Det er kun et par timers ventetid på Skavsta før neste Ryan Air-fly tar deg til Slovakia. Alternativt velger du å fly med for eksempel Czeck Airlines, og via en mellomlanding i Tsjekkia (Praha) flyr du hele veien til Bratislavas internasjonale flyplass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag