RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det 50 meter ned

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Kaptein Tor Isak Olsen (47) gleder seg som en unge til å seile verdens største cruiseskip.

Tor Isak Olsen (47) klør i fingrene etter å komme på havet og få «salt sjø over baugen».

Han har vært landfast på verftet i Åbo i Finland i 15 måneder mens byggingen av verdens største cruiseskip «Oasis of the Seas» har pågått.

Les også: Se de første bildene av verdens største

I oktober er ventetiden over. Da sjøsettes giganten på 225.000 tonn - hele 40 prosent større enn RCCL-skipet «Independence of the Seas», som var verdens største da det ble sjøsatt i fjor.

Drar til Miami
Jomfruturen med Oasis går rett over Atlanteren til Miami, der hun skal settes inn i cruisetrafikk på Det karibiske hav.

- I 2006 var jeg så heldig å ta «Freedom of the Seas» fra verftet da hun var ferdig. Nå får jeg gjøre det igjen. Det er en ære, sier Olsen til Nettavisen.

Den erfarne cruisekapteinen kan ikke få fullrost det nye flaggskipet i RCCL-flåten.

- Dette er en milepæl med tanke på hvordan man bygger cruiseskip, sier Olsen, og forsikrer at man på dette skipet får oppleve ting man ikke finner noe annet sted til sjøs.

Og «Oasis of the Seas» er en fantastisk skute. Som en av de første var Nettavisen om bord på 225.000-tonneren denne uka. Se bildene her.

Skipet er så bredt at man for første gang har kunnet bygge utvendige lugarer på innsiden av skipet - med balkonger som vender ut mot en park i midten av skipet.

Les også:- Cruise er vinneren

Olsen er opprinnelig bergenser. Mye av sitt liv har han bodd i utlandet. Olsen startet sin sjømannskarriere som aspirant hos rederiet Leif Höegh I 1979.

Fra matros til kaptein
Etter tre år på sjømannsskolen og et opphold i marinen, kom han til RCCL I 1987 som matros på «Song of America». Han avanserte raskt til 2. styrmann. I 1998 hadde Olsen sin første seilas som skipper for RCCL – da på 70.000-tonneren «Splendour of the Seas».

Olsen har bodd I Åbo (175.000 innbyggere) – eller Turku som verftsbyen heter på finsk – siden byggingen av «Oasis of the Seas» startet.

Når ventetiden er over og skipet settes i rute, starter Olsen sitt ordinære sjømannsliv igjen, med 10 uker til sjøs og 10 uker i land.

- Når man har vært hjemme i 10 uker, så man jo litt lei av å grave i hagen. Da er det fint å få luft under vingene og salt sjø over baugen igjen, sier Olsen.

Olsen har bodd flere år i Kentucky i USA. Ungene hans – på 10 og 15 år – er amerikanske, selv om båndene til Norge holdes ved like gjennom besøk i gamlelandet. I sommer var familien på ferie på Vestlandet. Olsen er opprinnelig fra Askøy utenfor Bergen.

2305

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere