RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er smuglernes skrekk

Foto: Tollvesenet/ANB (Tollvesenet)
Sist oppdatert:
Med en ny skanner full av det aller siste innen teknologi skal Tollvesenet skremme - og ta - smuglere.

Tollvesenet har siden 2004 hatt to skannere i drift. De har ført til beslag av narkotika, alkohol og tobakk verdt 200 millioner kroner.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er strålende fornøyd med at de nå har en tredje skanner på plass.

- Tollvesenets to skannere har vist seg effektive, og nå får vi altså en tredje skanner som er fast på Svinesund, sier toll- og avgiftsdirektøren til eget nettsted.

4,3 kilo kokain
Skanneren er levert av et kinesiskeid selskap, og Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian, innviet mandag Tollvesenets nyeste våpen sammen med toll- og avgiftsdirektøren. Den toppteknologiske nyvinningen har allerede gitt «fangst».

- Fortsetter denne utviklingen vil skanneren på Svinesund være tjent inn i løpet av ett år, sier Røse. Den nye skanneren har allerede har ført til beslag av 4,3 kilo kokain, 38.000 sigaretter og 630 liter alkohol.

Røntgenmaskiner
Skanneren er en Dual Energy-skanner som gjør at operatørene kan oppdage både organisk, uorganisk og sammensatt materiale. Teknologien er i bruk på røntgenmaskiner som gjennomlyser bagasje på flyplassene, men er en nyvinning på store røntgenmaskiner.

Tollvesenet disponerer nå tre skannere.

- De to andre skannerne er stasjonert i Brevik og på Ørje. De er mobile skannere som brukes over hele landet og Tollvesenet har gjennom årene høstet gode erfaringer med bruk av skannere, både som enkeltstående verktøy og i kombinasjon med tjenestehunder, sier Bjørn Røse. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere