*Nettavisen* Nyheter.

Himmel og helvete for «Mamma Mia»-øya

Foto: Crestock.com

Turister valfarter i hopetall til Skopelos.

Filminnspillingen av «Mamma Mia» så lenge ut til å bli en drøm for greske turistmyndigheter. Og selv om «Mamma Mia»-hysteriet for filmen nå har gitt seg noe, er det fortsatt valfarting til stedene i Hellas hvor filmen ble spilt inn. Ikke minst gjelder dette for Skopelos.

Ferie i «Mamma Mia»-filmens fotspor
«Mamma Mia» er først og fremst konsentrert om Skopelos og Kastani Beach. Du husker vel kapellet for bryllupet og sangen «Does Your Mother Know»? Agis Ioannis-kapellet som befinner seg 202 trappetrinn på en toppen av naken klippe har lenge eksistert i ro og fred. Nå strømmer skuelystne til mens de nynner ABBA-sanger. Verden har helt klart blitt forandret til det ukjente for de cirka 6000 innbyggerne på Skopelos.

Finn de beste prisene på flybilletter, hotell og leiebil med Nettavisens reisesøk.

Maksimum vennlighet og minimum «Mamma Mia»
Filmentusiaster må ikke tro at man finner omgivelser og bygninger slik man ser dem i filmen. For eksempel ble nok ikke kapellet benyttet til selve bryllupsseremonien. Det er det ikke stort nok til. Et annet eksempel er kryssklipping fra andre greske reisemål. Blant annet ble film tatt på Damouchari kombinert med film tatt på Skopelos. Dermed blir det vanskelig for skuelystne turister å finne de omgivelser som stemmer helt overens med filmen. Du husker kanskje scenen der Christine Baranski og Julie Walters ankommer øya og møtes av Meryl Streep? Disse scenene inneholder klipp fra både Damouchari og Skopelos.

Få gratis reiseguide om Aten her.
Finn flere reiseguider her.

Vakre og skjøre Skopelos
De lokale myndighetene ønsker ikke at «Mamma Mia»-suvenirer legges ut for salg, men vil at øyas genuine vennlighet og rustikke sjarm skal være trekkplaster nok. Filmen har allerede påvirket hotellprisene på øya. Dette gir riktig hotelleierne økt fortjeneste, men på den annen side har ledig rom nesten vært umulig å oppdrive til ergrelse for faste gjester og landets egne innbyggere. Enkelte onde tunger sier dessuten at restaurantprisene har økt med opp til 50 prosent og at lokalbefolkningen snart ikke har råd til å gå ut å spise. I tillegg klarer ikke Skopelos å oppfylle turistenes forventninger. Skopelos er rolig og sjarmerende, og milevis fra å være en feststemt og høylytt ferieøy som enkelte ABBA-turister forventer etter å ha sett filmen.

Les mer om reisemål i Hellas hos Reiseplaneten.

Fakta om Skopelos
Du kommer til Skopelos ved å ta ferge fra Skiathos. Turen tar i underkant av en time.

Fra antikken er øya kjent for sin vin. Skopelos har vært under en rekke herredømmer, blant annet under Aten, Venezia, Romerriket og kongeriket Makedonia.

Øya har et areal 96 kvadratkilometer og ligger i Egeerhavet midt mellom Thessaloniki i nord og Aten i sør. Landskapet er bortsett fra de bratte klippene langs kysten nord på øya grønn med skoger og olivenlunder, og minner faktisk om Toscana i Italia.

Se videofilm om fantastisk vakre Skopelos hos Reiseplaneten.

Du kan fly til Skiathos med charterselskaper eller alternativt med rutefly til Aten og videre derfra med innenlandsfly. Flyturen fra Aten tar cirka en time.

Sjekk flypriser til Skiathos med charterselskaper hos Reiseplaneten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag