*Nettavisen* Nyheter.

Hit drar du på sykkelferie

Foto: Crestock.com

Her er finner du de beste sykkelbyene i verden.

26.07.09 19:55

Har du blitt inspirert av Tour de France, uten at du nødvendigvis har lyst til å sykle opp og ned alpene? Da skal du vite at fra sykkelsetet så er det utrolig hva du får opplevd av en storby. En rekke av de mest kjente storbyene har gjort sykkelopplevelsene enklere med godt utbygde sykkelveier og gode sykkelkart.

De beste prisene på flybilletter, hotell og leiebil finner du med Nettavisens reisesøk.

De mest sykkelvennlige storbyene i Europa:

Amsterdam
Amsterdam er sykkelhovedstaden i verden og 40 prosent av all transport av mennesker skjer på sykkelsetet. Sykkelstier med egne trafikklys, fortrinnsrett i trafikken, billig og lett tilgjengelig sykkelleie og en fantastisk sykkelkultur sikrer posisjonen som verdens beste sykkelby.

Se videofilm om sykkelbyen Amsterdam hos Reiseplaneten.

København
København har lenge vært kjent for å være en sykkelby av rang. Det antas at mer enn 30 prosent av alle som jobber i byen kommer seg til og fra arbeidsstedet på sykkel. Som i Amsterdam finnes et utmerket sykkelnett, nærmere 30 mil med sykkelstier er tilgjengelig. København har også billig utleie av sykler. Dessuten jobber myndighetene hardt for å forsterke syklistenes posisjon i bybildet.

Berlin
Berlin er ikke bare en av EUs største byer. Den er også en av de mest sykkelvennlige metropolene i verden. 2,5 millioner euro er avsatt til bygging av sykkelstier. Det er laget en rekke sykkelkart, egne veier med trafikklys og selvsagt finnes det nok av utleiesykler. For øvrig er det en rekke byer i Tyskland som passer utmerket for deg som vil oppleve attraksjoner med sykkel.

Barcelona
Byen vi alle elsker satser nå også på sykler. I dag finnes det mer enn hundre sykkelstasjoner hvor folk kan hente en sykkel rundt om i byen. Barcelona har også sin egen bilfrie dag. Via turistbyråene får du mange kart for gode opplevelser fra sykkelsetet.

Få gratis reiseguide til ditt reisemål her.

Norske favoritter
Virgin-vacation har dessuten Sandnes og Trondheim fra Norge på sin toppliste for sykkelvennlige byer. Sandnes i Norge anses som den med de beste fasilitetene i Norge for syklister. Allerede i 1996 startet byen opp sitt offentlige tjenestetilbud for sykkelutleie.

Når det gjelder Trondheim så er det en by med ambisiøse mål for sykkelbruken. Og ikke minst var byen den første med sykkelheis. «Trampe» har blitt en av byens turistattraksjoner.

Les mer om Trondheim og se video om 'Trampe' i Trondheim hos Reiseplaneten.

Andre sykkelvennlige byer i Europa
Andre gode europeiske sykkelbyer er Basel i Sveits, München i Tyskland og for å ikke glemme Paris, som er den byen som har flest bysykler til utleie.

Syklistenes Landsforening kåret for øvrig Lillestrøm til Norges fremste sykkelby i 2008.

Av byer i USA som kommer best ut på nye kåringer er:

Portland, Oregon
Portland har de siste 15 årene forlenget sykkelstiene med nærmere 400 prosent og myndighetene jobber hard med både motivering og opplæring for å få flest mulig mennesker til å ta sykkelen i bruk.

Boulder, Colorado
En by hvor skoler og myndigheter jobber hardt for å fremme syklistene. Enkelte studiesteder viser til at nærmere 75 prosent av studentene sykler til skolen. Et eksempel til etterfølgelse. Internett brukes for å distribuere sykkelkart.

Davis, California
17 prosent av byens innbyggere sykler regelmessig til jobb.

San Francisco, California
Nok en by i USA hvor myndighetene fokuserer mye på utvikling av sykkelstier og sikkerhet for syklister.

Seattle, Washington
En by hvor myndighetene har som målsetting om at ingen innbyggere skal bo lenger unna en sykkelsti enn 500 meter.

Minneapolis, Minneapolis
Byen har fullt opp med sykkelentusiaster, og mottar støtte både fra privat næringsliv og offentlige myndigheter. Selv om vinteren er sykkelstiene klare til bruk.

Les mer om USA og kjente reisemål i dette store ferielandet.

Andre kjente sykkelbyer i verden:

Montreal (Canada), Perth (Australia), Tianjin (Kina), Bogota (Colombia)

Siste nytt på reisefronten finner du i Nettavisens reisemagasin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.