RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kjent utkikkspunkt mot Antalya by.
Kjent utkikkspunkt mot Antalya by. Foto: Kjersti Veel Krauss (Reiser & ferie)

Hit kommer du for bare 500 kroner

Sist oppdatert:
Sol og varme her hjemme gir prisras på sydenturer.

– Raske koffertpakkere har nå muligheten til å gjøre et skikkelig feriekupp, med flyreiser til under 500 kroner eller både fly og hotell til et par hundrelapper ekstra. For familier som har mulighet til å ta ut ferie før fellesferien, er det mange penger å spare, sier kommunikasjonsdirektør Lena Petterson i Star Tour til Travel News.

Det fine vårværet har satt en demper for nordmenns utfartslyst og prisene på turer til populære charterdestinasjoner som Hellas, Tyrkia og Spania ligger ute på billigsalg for deg som kan ta ut noen ekstra fridager før fellesferien begynner. De store charterselskapene Apollo, Star Tour, Ving og Detur har alle skrudd ned prisene og du kan nå få fly til Gran Canaria for skarve 498 hos Star Tour, eller få en uspesifisert ferie i en uke på Antalya-kysten i Tyrkia hos Apollo for under 900 kroner. Hos Ving kan du fly fra Trondheim til Rhodos for 895 kr eller få dobbeltrom på uspesifisert sted i Bodrum i Tyrkia for 1090 kr hos Detur.

Men prisfesten kommer ikke til å vare lenge om yr.no får rett i sine spådommer. Allerede mot helgen skal regn og kaldere vær slå inn over landet og da vil prisene raskt klatre oppover igjen.

Les reportasjen fra Antalya i Tyrkia under bildet.

Antalyakysten - Kemer

Tyrkia er raskt blitt blant nordmenns store feriefavoritter, og det er ikke underlig at turen går til Antalya-kysten for stadig flere av oss. Området har milevis med forlokkende strender, hvorav svært mange har fått økomerket Blue Flag. Her er paradisiske bukter, store fredede naturområder, spennende historiske ruiner, grønne pinjeskoger, et utall myter og eventyr, billige femstjernes hoteller og ikke minst den berømte tyrkiske gjestfriheten.

Rixos Tekirova er ett av mange såkalte ultra-all-inclusive-hoteller i distriktet Kemer. Her kan du kose deg med svømmebasseng, strand, tyrkisk bad, treningsrom, bar, underholdning og evige mengder med deilig mat og drikke.

Fra en knallblå himmel skinner sola nesten året rundt. Du har rett og slett alt en vinterblek nordmann kan ønske seg akkurat her og akkurat nå, men utenfor hotellområdet venter opplevelser av helt andre slag, som man også bør få med seg.

– Her skulle jeg gjerne ha bodd, utbryter en av de norske damene i følget da vi kommer ut fra pinjeskogen og ser panoramautsikten over det som en gang var Phaselis havn.

Kanskje var det også det Aleksander den store tenkte da han og troppene hans kom marsjerende hit i år 333 før Kristus. Phaselis ble bygget i det syvende århundret før Kristus, og ligger fortsatt midt mellom eviggrønne trær og to av Kemers aller vakreste strender. De tre naturlige havnene kunne ta imot skip fra hele verden og dette ble derfor en av romernes viktigste havnebyer.

Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan livet må ha vært her. Byen må ha bugnet over av eksotiske krydder og spennende varer. Damer og menn i romerske gevanter har gått rakrygget ut og inn av markedsplasser, til og fra amfiteateret eller inn og ut av de mange tyrkiske badene. På stranden flørtet helt sikkert kapteinene med byens unge skjønnheter. Det må ha vært et godt sted å være.

Området som i dag kalles Kemer består av landsbyene Tekirova, Camyuva, Göynuk og Kemer med sistnevnte som det naturlige hovedsetet.
Byen Kemer, som tidligere var en liten fiskelandsby, kan ved første øyekast se litt firkantet og oppkonstruert ut, men den gode stemningen kommer fort snikende. Ute i hovedgatene sitter butikkinnehavere med klappstoler og småbord og spiller backgammon. Mellom butikkene springer menn med fat fulle av chai-glass. Én etter én får spillerne hvert sitt glass med den tyrkiske, sorte og gjerne søte teen. Kommer det kunder, bestilles nye glass chai, mens varer og pris diskuteres høylytt.

Litt lenger borte i gata er det marked. Her selges det suvenirer, klær, sko, frukt og grønt. Jeg tusler rundt sammen med lokalbefolkningen som gjør unna ukens storhandel, mens jeg liksom verdensvant prøver å prute ned prisen på en kurv ferske jordbær. Det er fånyttes. I Tyrkia pruter man visstnok ikke på frukt.

Det store uhyret
Det lukter smør og jeg tenker på pannekaker når jeg tar de siste skrittene opp steintrappstien som fører oss til Yanartas i Olympos nasjonalpark. Det finnes et utall fjelltopper og områder som historisk er blitt kalt Olympos, men tyrkerne hevder hardnakket at dette er det originale Olympos – Gudenes fjell. Beviset mener de befinner seg akkurat her vi er nå.

Sola går ned bak fjellet og skumringen tar sakte over. Mens lyset fra himmelen dempes, blir de små lysende flammene på bakken mer synlig. Ifølge myten er det her den greske helten Bellerofon og hesten Pegasus vant over uhyret kimæren. Sistnevnte hadde et løvehode foran, et geitehode på midten og et flammekastende dragehode bak. Ikke et uhyre man har lyst til å møte akkurat.

På fjellskrenten her vi står, er det over tjue hull der flammene står ut. Vandrere har i titusener av år stekt sitt kjøtt eller varmet sin te her. Flammene ble til og med brukt som et slags naturlig fyrtårn, og veiledet båter på vei inn til for eksempel Phaselis, Olympos by og de andre oldtidsbyene i området.

Det er deilig med alt inkludert og luksus på alle kanter, men ikke glem deg helt bort i den moderne og oppkonstruerte virkeligheten som turismen gjerne pakkes inn i. Rett bortenfor venter mytene, naturopplevelsene, historien og ikke minst en flik av det virkelige tyrkiske livet.

5 anbefalinger til Kemer

1. Hjem til nissen

Myra er kjent for sine vakre graver hugget inn i selve fjellet, og for å være St. Nikolas bispedømme. Det var herfra den «ekte» julenissen hjalp folk som trengte det og delte ut gaver til fattige barn.

2. Undervannsbyer

Langs den nordlige kysten av øya Kekova kan du finne oldtidsbyer som er sunket helt eller delvis under havets overflate, og det krystallklare vannet gir god sikt fra båt. Turistbåtene har glassbunn, slik at du kan se ruinene best mulig.

3. Aktiv ferie

Blir du fort rastløs, er det er mye å ta seg til i strøket. Vi anbefaler blant annet naturskjønn juving i Göynük Canyon, dykking etter skipsvrak utenfor Kemer-kysten, mountainbiking i Taurusfjellene eller vandretur langs Lykiaveien.

4. Herlige hammam

De fleste hotell i Kemer-området med respekt for seg selv tilbyr tyrkisk bad, såkalte Hammam. Sett deg litt inn i prosedyren på forhånd, og nyt behandlingen som virkelig renser opp.

5. Opp i høyden

I 2006 bygde Kemer Europas lengste gondolbane. Den tar deg med over deler av Olympos-Beydaglari nasjonalpark til toppen av Tahtali som rager 2365 meter over havet. PS: Hold utkikk etter steinbukkene som lever i fjellene her oppe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere