*Nettavisen* Nyheter.

Hit reiser du på Halloween

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Dette er stedene som får deg til å grøsse.

Halloween, eller allehelgensaften, er en meget gammel tradisjon som har hatt forskjellig utbredelse rundt om på kloden. Irske immigranter tok med seg gamle skikker til USA hvor halloween-feiringen utviklet seg videre til det vi stort sett kjenner den som nå.

Den amerikanske feiringen har naturlig nok gjennom sterke kommersielle krefter og ikke minst vår hang til å ta etter amerikansk kultur, presset seg fram til å bli en normal syssel den 31. oktober over hele den vestlige verden, også her i Norge.

Fly, hotell eller leiebil? Finn det med Nettavisens reisesøk.

En skremmende feiring
Den vanligvis så stengte døren mellom vår virkelige verden og spøkelsesverden kan åpnes på halloween. Derfor feires dagen med skumle symboler og folk utkledt som levende døde, svart magi og mystiske monstre. Særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og det levende døde, er et symbol på feiringen.

Noen byer er spekket med mer historie og mysterier enn andre, og de mest skumle byene byr dessuten på spøkelsesturer som er uegnet for lettskremte. Her får du en liste over fem ypperlige europeiske byer hvor du kan tilbringe Halloween:

Fangehull i Edinburgh
Edinburgh er en vakker by som er både lett tilgjengelig og rimelig å reise til fra Norge. Du kan fly direkte til Edinburgh med Norwegian fra Oslo, eller direkte fra Torp Sandefjord til Glasgow med Ryan Air og ta tog derfra.

Edinburghs mange brusteinslagte gater og mørke bygninger gir en perfekt ramme rundt Halloween, ikke minst hvis du kjenner litt til byens blodige historie. Det er ikke få underjordiske fangehull i Edinburgh. Du kan for eksempel bestille en Witchery mord- og mysterietur i Edinburgh. Eller hvorfor ikke bestille en Auld Reekie Tour for deg og din kjære? Les mer på Auldreekietours.com.

Sjekk billetter til arrangementer i Edinburgh hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide til Edinburgh her.

Katakombene i Paris
Mange tror nok Paris kun er en sofistikert moteby. Men Paris har en svært så blodig historie og byen arrangerer naturligvis spøkelsesturer, gjerne kombinert med en pub crawl. Byens katakomber er skremmende nok i seg selv, om ikke de også skal ha vært tilholdsstedet til byens egen vampyr, en ekte kannibal og seriemorder. Hvis du vil, kan du oppleve katakombene gjennom en guidet tur. Les mer om Spøkelsestur i Paris på Mysteriesofparis.com.

Sjekk billetter til arrangementer i Paris hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Paris her.

På gravlunden i Praha
Vi har blitt fortalt at Praha skal være den byen i Europa hvor det spøker mest, så det er ikke så rart at dette er en ypperlig Halloween-by. Gamle bygninger og trange gater får i tillegg fantasien i sving.

Faktum er at Praha har vært stedet for en rekke henrettelser og drap opp gjennom historien, så det er kanskje ikke så rart at det spøker. Den gamle jødiske gravlunden med aner til 1400-tallet anbefales på det sterkeste å besøke når du er i Praha. Dette er en av de aller største jødiske gravplassene, og på grunn av plassmangel er det flere steder hvor gravene er plassert ovenpå hverandre. Det sies at enkelte steder er det så mange som 12 etasjer med graver. Atmosfæren her er unik og høytidelig, og ganske skremmende når kvelden nærmer seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: [_AndreA_]

Billetter til arrangementer i Praha hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Praha hos Reiseplaneten.

Spøkelsestur i Venezia
Venezia er ikke bare en romantisk by, den kan også være svært så skremmende. Det er bare å gå rundt i gatelabyrintene en kveld når tåken trekker inn over byen så forstår du hva vi mener. I Venezia kan du delta på ekte spøkelsestur og bli guidet rundt i gater, smug og over kanaler. Du vil lære om sjømonstre og hemmelige gravlunder som finnes under gatene i dagens Venezia. Les mer om spøkelsestur i Venezia her på Toursitaly.com.

Få gratis reiseguide om Venezia hos Reiseplaneten.

Skummelt på Tivoli
For deg som bare vil ha det moro og kanskje skal planlegge en reise med barn, og samtidig vil ha med deg en skikkelig Halloween-feiring, så foreslår vi København. Naturligvis må du da stikke innom Tivoli. Tivoli forvandles nemlig når tiden nærmer seg Halloween og fornøyelsesparken blir både skremmende og frydefull. Dette er noe hele familien kan glede seg til. Les mer om Tivoli her hos Reiseplaneten.

Få gratis reiseguide om København her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.