RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock.com

Hold deg frisk på ferie

Slik unngår du å bli matforgiftet.

Vinteren er i anmarsj og akkurat som trekkfuglene er det mange reiseglade nordmenn som reiser langt av gårde for å møte sol og varme når vinteren kommer. Da kommer også forespørslene om tips om hvordan man skal unngå matforgiftning.

Finn din neste ferie med Nettavisens reisesøk.

Ta hensyn til den du er
Er du typen som kun spiser poteter og mors kjøttkaker, og drikker et lite glass Tine Helmelk, så skal du mest sannsynlig ikke kaste deg over alle Thailandske delikatesser på din første reise til Bangkok. Chili og annen sterkt krydret mat flere ganger om dagen vil antakelig gjøre deg syk, selv om du ikke er matforgiftet, men bare sitter der med en kropp som er forvirret over ukjent mat.

En herlig forberedelse til ferien er jo nettopp å gå på restaurant her hjemme for å venne deg til mer eksotisk mat. Det finnes jo godt med for eksempel thailandske -og indiske restauranter i Norge. Sist undertegnede hadde symptomer på matforgiftning så var ikke årsaken en skummel liten lokal restaurant i Afrika, men en flott ristorante i Toscana. Feilen? Det var nok et for stort inntak av en lokal Toscansk innmatsrett som kroppen helt sikkert aldri hadde kjent maken til før.

Vinn tur for to til Wien: Prøv Reiseplanetens quiz her.

Myter står for fall
Det er ikke slik at man kun blir matforgiftet i eksotiske land. Matforgiftning skjer i nære naboland og lengre unna som i Thailand eller Vietnam. Husk at smittekilden like gjerne kan være skitne kokekar og bestikk som selve maten. Hver gang vi er på vei til Østen blir vi advart av velmente venner om å unngå gaterestaurantene hvor ufaglærte står å griller lokal mat på fortauet. Men skikkelig grillet mat på gaten er etter vår erfaring betydelig mer trygg enn maten som blir tilberedt i et bortgjemt kjøkken

Les reiseblogger hos Reiseplaneten.

Noen enkle tips for å unngå matforgiftning på eksotiske reisemål:

Spis der mange andre spiser
Mange gjester innebærer mest sannsynlig at maten er fersk og ikke har ligget lagret i mange dager på et lunket kott. Mange lokale gjester er også et tegn på at maten er både god og rimelig.

Spis det restauranten er god på
Går du på fiskerestaurant så spis fisk og sjømat. Går du på et steakhouse så spis kjøtt. Det er sjelden et godt råd å bestille noe helt annet enn spesialitetene fra menyen. Er det en matrett som sjeldent bestilles kan det bety at råvarene er gamle og kokkene uvant.

Et tips som går på mye av det samme som ovennevnte er å holde seg til lokale spesialiteter. Er du på en enkel restaurant og bestiller en internasjonal rett som du kjenner godt, så behøver ikke det bety at restaurantens kokker gjør det. Spis hva de andre spiser.

Sjekk reiseplanetens spiseguide for reisemål over hele verden.

Mye rar olje
Harsk olje og gammelt smør kan gjøre deg svært syk. Igjen vil du være tryggere på en restaurant med mange gjester som får omløp på ingrediensene, enn på et folketomt spisested hvor oljen kanskje har stått i månedsvis. Et tips er å unngå frityrstekt mat dersom det er mulig.

Unngå skitne tallerkener
Er det mulig så be om å få maten på papptallerkener eller for eksempel bananblader. Det er ofte mye tryggere enn en dårlig vasket tallerken. Ser bestikket skittent ut så kan du spise med hendene. Men vask hendene først og tørk deg godt. De aller fleste restaurantene har vask. Ellers finnes det antibakteriell spray for håndhygiene som du kan ha med deg.

Isbiter i drinken
I langt de fleste tilfeller er isbiter i drikkevarene helt trygge. Det er nemlig svært sjelden at restaurantene selv lager isen. Men føler du ubehag med dette så dropp isbitene. Be om flaskevann med korken på.

McDonalds og Hard Rock Cafe
Glem den hardbarkede globetrotteren i venneflokken eller familien som ler rått av alle som har besøkt McDonalds eller Hard Rock Cafe i løpet av en ferietur. Et besøk på en slik restaurant er slett ikke å undervurdere, forutsatt at du spiser fastfood her hjemme også da. Likevel er det er lurt å be om få hamburgeren godt stekt selv om du er på Hard Rock.

Les om Hard Rock Cafe over hele verden hos Reiseplaneten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere