RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva har disse to landene til felles?

Foto: Crestock
Feriefavoritter krangler om en krigerkonge.

Sommertemperaturen er normalt varm nok i både Makedonia og Hellas, men nå er det hetere enn på svært lenge. Årsaken? Det er Aleksander den Store, som etter sigende døde i Babylon i år 323 f.Kr. i en alder av 32 år.

Finn markedets beste priser på flybilletter, hotell og leiebil med Nettavisens reisesøk.

Gigantisk statue skal reises!
Det faktum at det nå finnes konkrete planer for å reise en gigantisk 22 meter høy statue av Aleksander den Store i Skopje i Makedonia har falt grekerne tungt for brystet. Poenget er nemlig at både Makedonia og Hellas betrakter Aleksander den store som sin egen. Svært mange i Hellas er svært opprørt over prosjektet med monomumentet over krigerkongen som etter sigende skal stå ferdig i 2012.

Få gratis reiseguide om Edinburgh her.
Få gratis reiseguider til flere destinasjoner her.

Navnestrid og EU-strid
Hellas har ikke akseptert nabolandets navnbytte til Makedonia, og har blant annet gjennom veto stoppet et eventuelt Makedonsk medlemsskap i NATO. Hellas vil at det offisielle landsnavnet skal være 'Former Yugoslavic Republic of Macedonia', (F.Y.R.O.M), (Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia).

Årsaken til navnestriden er at en provins nord i Hellas bærer navnet Makedonia. Mange folk i Hellas tror at byggingen av kjempestatuen i Skopje er en provokasjon rettet mot Hellas på grunn av navnestriden. Hellas på sin side truer med å legge hindringer i veien for at Makedonia skal bli medlemmer av EU.

Les mer om Hellas og feriedestinasjoner der hos Reiseplaneten .

Aleksander den stores fødested
Aleksander den store ble født i Pella, en palasshovedstad i det antikke Makedonia ifølge wikipedia. Dette området hører nå inn under dagens Hellas. Aleksander den Store ble her blant annet undervist av den kjente Aristoteles.

Geografiske områder, menneskeflyttinger og mye annet har jo endret verden siden klassisk gresk og hellenistisk tid, og å forvente at striden om opphavsretten til Aleksander den Store skal munne ut i fred og fordragelighet mellom Makedonia og Hellas er kanskje kun en teoretisk mulighet? I alle fall raser debattene på diverse forum, og harde ord benyttes fra begge sider.

Få gratis reiseguide om Aten her.

Opplev sporene etter Aleksander den Store
Du finner spor etter Aleksander den store nær sagt over alt i verden. Selv om han erobret store landområder har ettertidens museer sørget for å spre hans minne ytterligere.

Kjente museer som Louvre i Paris og British Museum i London har naturligvis utstillingsobjekter og samlinger med Aleksander den Store. Også det arkeologiske museum i Istanbul er kjent for samling av blant annet statuer av den mytiske krigerkongen. Så ser du nøye etter der du er på ferie så er du kanskje på sporene av Aleksander den Store!

Les mer om Aleksander den Store her (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere